Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

       
               
Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Β Ασκληπιείο Βούλας
                 Αναντίρρητα η τοπική αυτοδιοίκηση ως ο κοντινότερος στους πολίτες φορέας εξουσίας, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας για τον πολίτη-δημότη. Με βάση τον ν. 3852/10 γνωστότερο και ως Καλλικράτη, σειρά αρμοδιοτήτων παραχωρήθηκε...


 από την κεντρική κυβέρνηση στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
                Μια αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση, καταρχήν, προϋποθέτει σαφή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και της στοχοθεσίας. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης οι δημοτικές αρχές πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε έργα βιτρίνας και επικοινωνιακή πολιτική και σε έργα ουσίας και επίλυση προβλημάτων. Καλούνται δηλαδή να επιλέξουν αν θα διοργανώνουν αποκλειστικά αποκριάτικες εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες για παιδιά ή αν θα μειώσουν τα τροφεία των παιδικών σταθμών που για κάποιους δημότες-γονείς είναι αβάστακτα. Καλούνται επίσης να επιλέξουν με ποια αναλογία θα διοχετεύουν τους πόρους και τα κονδύλια που διαχειρίζονται, διαλέγοντας αν θα επενδύσουν σε εκδρομές ή σε ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας.
              Επιπρόσθετα, σημαντικότατη είναι η επαφή με τον κόσμο. Δημοτικοί άρχοντες απομονωμένοι και αποξενωμένοι από τα προβλήματα των δημοτών, καθίστανται εν τέλει απομακρυσμένοι από την ίδια την βάση που τους εξέλεξε και αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις σε βασικά ζητήματα με ουσιαστικό τρόπο. Φαινόμενα αλαζονικής συμπεριφοράς προκαλούν αγανάκτηση και δυσφορία στους δημότες και απαξιώνουν δομές και θεσμούς.
            Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου λείπει περισσότερο είναι η ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Είναι η ανάγκη να ακουστεί επιτέλους ένας σύγχρονος, κοινωνικός και ειλικρινής λόγος. Ένας λόγος που δεν θα κολακεύει, ούτε θα ικανοποιεί προσωρινά, για να επιφέρει αργότερα την καταστροφή. Μια νέα σχέση δήμου-δημότη που θα βασίζεται στην εντιμότητα και την τήρηση των υποχρεώσεων και από τις δύο πλευρές. Μία σχέση που θα δομηθεί σε πλαίσιο εμπιστοσύνης και κατανόησης.
              Το αίτημα για ανανέωση στο δημόσιο βίο καθίσταται επιτακτικό και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, θεωρεί επιβεβλημένη μια σειρά μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση και η αναγέννηση, τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Το πραγματικό νόημα της ανανέωσης όμως δεν είναι μόνον ποσοτικό, αλλά (κυρίως) ποιοτικό.  Είναι η αλλαγή τρόπου σκέψης, η εισαγωγή καινοτόμων ιδεών, η χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων, αλλά και η οριστική ρήξη με νοοτροπίες και μεθοδολογικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
             Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχει κάθε δημότης που θέλει να βιώσει κάτι διαφορετικό σύγχρονο και πραγματικά δίκαιο κοινωνικά. Το έπαθλο θα είναι μια πραγματικά δικαιότερη και σύγχρονη δημοτική κοινωνία.



5 σχόλια:

  1. Όλοι πρέπει να έχουμε λόγο στην τοπική κοινωνία και να προωθούμε τα δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν χρόνια χωρίς οι αρμόδιοι να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον . Χρόνια φωνάζουμε για τα χάλια της Βουτσινάς , της Αρκαδίου και τα πεζοδρόμια γύρω από την εκκλησία Φανερωμένης που είναι σε αθλία κατάσταση .Τα δημοτικά ιατρεία πρέπει να επανέλθουν στον Χολαργό γιατί χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για την υγεία τους . Ο Αλέξανδρος είναι ένας νέος επιστήμονας γιατρός που ανήκει στον Πατριωτικό χώρο με κοινωνική προσφορά .μεγάλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΧΡΗ. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΥΤΟΥΖΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ 2019, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΦΤΩΧΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ Η΄ ΕΧΟΥΝ ΚΑΨΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΡΑΓΕ????? ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΚΕΧΡΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΘΕΣΟΥΛΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ??? ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ??? ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΤΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΚΕΧΡΗ, ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΣΕΙΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kam;ia sx;esh an;amesa ston iatriko episkepi me el;axistes spoudes kai ston iatro didaktora pou exei prosferei.

      Διαγραφή
  3. Η αλ'ηθεια είναι πως ο κ. Νομικός τα λέει πολύ ορθά. Όσο για τις ανοησίες που κατά καιρούς ακούγονται, Τούτουζας και Κεχρής αποτελούν πολύτιμα στελέχη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον δήμο μας. Μακάρι, όλοι αυτοί να ενωθούν και μαζί με στελέχη από άλλες παρατάξεις, να δημιουργήσουν ένα νικηφόρο συνδυασμό μακριά από τα φαντάσματα του παρελθοντος (Νικολάου) και να διώξουν τους ανικανους που διοικουν τωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. MAZI ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ . ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή