του Γιάννη Πετρίδη
Στην δημοσιότητα έδωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ένα βίντεο της....
εταιρείας Roketsan το οποίο έχουν ένα εντυπωσιακό, όσο και προκλητικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, animation του νέου κατευθυνόμενου βλήματος πλεύσης (cruise) εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής SOM-J.
Στο βίντεο απεικονίζονται τα μαχητικά stealth κρούσης F-35 της τουρκικής Αεροπορίας τα οποία θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνονται το 2018, να προσεγγίσουν μια ακτή που μοιάζει πολύ με τις ελληνικές ηπειρωτικές ή νησιωτικές ακτές και να εκτοξεύουν τα βλήματα τα οποία μετά από μια πορεία επάνω από την θάλασσα, πλήττουν χερσαίους στόχους!
Σε ένα άλλο επεισόδιο πλήττεται μια φρεγάτα του αντιπάλου, με μια άλλη βολή SOM-J!
Ποια είναι η νησιωτική χώρα που δέχεται τις ομοβροντίες των τουρκικών πυραύλων cruise;
Πάντως το Ιράν ή η Ρωσία δεν είναι και σίγουρα δεν είναι ούτε η Αιγυπτος!
Κι ένα επιπλέον στοιχείο: Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στα νησιά τα οποία δέχονται την πυραυλική επιδρομή των F-35.
Και για όποιον ισχυριστεί ότι το τρόγραμμα SOM-J και η πιστοποιησή του ειτε στα εκσυγχρονισμένα τουρκικά μαχητικά F-16 Block 40 είτε το F-35 θα ολοκληρωθεί περί το 2018 (όχι και τόσο μακριά, ε;) να πούμε ότι το βλήμα SOM-J αποτελεί απλώς σμίκρυνση της υφιστάμενης έκδοσης SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) που εξοπλίζει ήδη τα τουρκικά F-16 και F-4 2020 Terminator και έχει ακτίνα δράσης περίτα 500 χλμ.
Απλώς η νέα έκδοση φέρει πυροκεφαλή με δυνατότητα διάτρησης θωράκισηςκαταφυγίων και είναι ειδικά σχεδιασμένη για εσωτερική μεταφορά από το F-35 Lightning II που πρόκειται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο μαχητικών. Δηλαδή για να μην χάνει τον stealth χαρακτήρα του μεταφερόμενο εξωτερικά.
Η συναρμολόγηση του SOM-J θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Roketsan στην Άγκυρα και ήδη το όπλο έχει προσφερθεί σε άλλες χώρες – χρήστες του F-35.
Και ενώ όλα αυτά γίνονται στην Τουρκία, η οποία φυσικά δεν κρύβει τις προθέσεις της στην Ελλάδα του τρίτου Μνημονίου δεν υπάρχουν κονδύλιαούτε για τις στολές των νεοσύλλεκτων ενώ στο τομέα των αμυντικών επενδύσεων επικρατεί ένα νοσηρό κλίμα: Οταν ένα πρόγραμμα δείχνει να προχωρά ξαφνικά αρχίζουν τα δημοσιεύματα περί «σκανδάλου» (χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ P-3B, τόσο απαραίτητο όσο και ίδια η έννοια της θαλάσσιας επιτήρησης των αχανών ελληνικών θαλάσσιων συνόρων από το Ιόνιο μέχρι τα βάθη του ελληνικού FIR στην Ανατολή) ή αναλαμβάνουν δουλειά εισαγγελείς και ανακριτές που ερευνούν τα «εξοπλιστικά σκάνδαλα».
Και όλα πάνε πίσω.
Ακυρώνονται ή παραπέμπονται στις καλένδες και στα Επιτελεία οι αξιωματικοί «θάβουν» τους φακέλους, γιατί κάποτε, πριν 15-20 χρόνια κάποιοι επίορκοι συνάδελφοί τους ή η πολιτική ηγεσία τους, εκβίαζε τους επιχειρηματίες για να αποσπάσουν παράνομες προμήθειες!
Και πλέον ακόμα και ο πιο «καθαρός» αξιωματικός «φοβάται και τον ίσκιο του», πόλλω δε μάλλον να συνυπογράψει έναν φάκελο για κάποιο πρόγραμμα που θα κρατήσει εν ζωή την αμυντική ικανότητα της χώρας του.
Το 1912-1913 εκτός από τους Βαλκανικούς Πολέμους στην ελληνική Βουλή διεξήχθη και μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση όταν η τότε κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί για … μίζες στην περίπτωση προμήθειας του θωρηκτού «Αβέρωφ»!
Κι ένας έμπορός όπλων (ούτε καν αντιπρόσωπος…) ο Μπαζίλ Ζαχάροφ,έναντυ υπέρογκου τιμήματος είχε εφοδιάσει το Βασιλικό Ναυτικό με βλήματα για τα τεράστιου διαμετρήματος πυροβόλα του «Αβέρωφ» σπάζοντας το εμπάργκο των δυτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, την εποχή εκείνη (δεν ήθελαν να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά της Τουρκίας χωρίς την δική τους έγκριση)…
Ο πόλεμος έγινε, οι ναυμαχίες της Ελλης και της Λήμνου κερδήθηκαν χάρη στο θωρηκτό «Αφέρωφ» (των μιζών…) και χάρη στον έμπορα όπλων Μπαζίλ Ζαχάροφ (να τον έχει καλά ο Θεός εκεί που βρίσκεται…) που, έστω στο όνομα του κέρδους, δεν δίστασε να σπάσει το εμπάργκο, αλλά έδωσε τα τόσο απαραίτητα για την πατρίδα, πυρομαχικά και κατέστη δυνατό να πλεύσει μετά από μία μόλις ημέρα, το «Αβέρωφ» στο Ανατολικό Αιγαίο επικεφαλής του Στόλου..
Σήμερα όλα αυτά, τα περί μιζών, εμπόρων όπλων κλπ. δεν έχουν ούτε καν την αξία που έχει ένας «κόκκος» ιστορίας.
Σημασία έχει μόνο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανακτήθηκαν μετά από αιώνες τουρκικής κατοχής και το «Αβέρωφ» θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο ελευθερωτής τους.
Στο εγχώριο πολιτιικο-στρατιωτικό γίγνεσθαι κάποιοι δείχνουν να πιστεύουν ότι αν «γίνει το κακό» θα ρωτήσει κανείς αν πίσω από τον SOM-J ή την κολοσσιαία προμήθεια των 100 τουρκικών F-35, δόθηκαν μίζες.
Θα πρέπει να θυμούνται ότι «Οι νεκροί δεν ρωτάνε» και οι νικητές τα παίρνουν όλα…
Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου