Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ! Η ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ!


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΕΠΧ Φιλύρου: Τεράστια τα λειτουργικά έξοδα και οι φοροεπιβαρύνσεις - Καλείται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 30.000 ευρώ!

«Μέγγενη» που συσφίγγεται επικίνδυνα ολοένα και περισσότερο, απειλώντας το επίπεδο διαβίωσης, αλλά και το μέλλον δεκάδων παιδιών...

που αναζητούν μία δεύτερη, ισότιμη ευκαιρία με τα υπόλοιπα, αποτελεί το δυσβάσταχτο φορολογικό κόστος που καλείται να σηκώσει κάθε χρονιά, πολλώ δε μάλλον φέτος, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό (ΕΠΧ) στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.
Το φορολογικό καθεστώς που διέπει τα Πλαίσια Παιδικής Προστασίας τα τελευταία χρόνια έχει κυριολεκτικά γονατίσει το Παιδικό Χωριό, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη συντήρηση μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνολικά 37 παιδιών που έχει υπό την εποπτεία του, εντός των εγκαταστάσεών του. Παράλληλα, το Χωριό συντηρεί στον απόλυτο βαθμό ακόμη 10 παιδιά όπως φοιτητές που διαμένουν εκτός των εγκαταστάσεων (ενοίκια, έξοδα διαβίωσης).
Η αναλγησία της Πολιτείας απέναντι σε τιτάνιες προσπάθειες, με καθημερινή, αδιάκοπη και επίπονη εργασία, για τη διατήρηση του επιπέδου παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών προς παιδιά που έχουν στερηθεί, για διάφορους λόγους, τη στοργή και τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος, υψώνει κάθε χρόνο νέα, μεγαλύτερα προσκόμματα, με αποτέλεσμα, πέραν της αναπόφευκτης υπολειτουργίας των δομών αυτών, να διακυβεύεται το μέλλον τους.
Συγκεκριμένα, το Παιδικό Χωριό Φιλύρου καλείται -και φέτος- να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 30.000 ευρώ για ακίνητα - κληροδοτήματα που έχει στην κατοχή του, την ώρα που ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 700.000 ευρώ και την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του, οι χορηγίες και οι δωρεές, έχουν αναπότρεπτα μειωθεί δραματικά λόγω της περαιτέρω φορολόγησής τους και, φυσικά, των ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων στη χώρα. «Πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, ενώ είμαστε σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και προσφέρουμε στην Παιδική Προστασία εδώ και μία εικοσαετία», επισημαίνει στη Voria.gr ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού, Λουκάς Ίσαρης.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί και των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι ιθύνοντες του Χωριού είναι η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας τριών εκ των συνολικώς οκτώ οικιών όπου φιλοξενούνται κυρίως παιδιά ηλικιών από 3 έως 12 ετών. Ως αποτέλεσμα ήρθε η σύμπτυξή τους στα εναπομείναντα πέντε σπίτια, που το καθένα, πια, φιλοξενεί περί τα 6-8 παιδιά.
Ταυτόχρονα, η μη ύπαρξη απαλλακτικών ρητρών στη φορολογία εισοδήματος του Χωριού, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχουν αυξήσει υπέρμετρα τα έξοδα του σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, τα παιδιά που διαβιώνουν στο Χωριό καλούνται να καταβάλλουν το σύνολο του προβλεπόμενου ποσού για τα εισιτήρια μετακινήσεων με τον ΟΑΣΘ, το οποίο αντίτιμο αποτελεί ένα μεγάλο βάρος για το σωματείο. «Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη που υπάρχει ακόμη και στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, ένα μεγάλο ποσό κάθε εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λ. Ίσαρης, συμπληρώνοντας πως, την ίδια ώρα, «ένα άλλο μεγάλο βασικό κομμάτι είναι η θέρμανση».


Πέραν της αναπόφευκτης υπολειτουργίας, σε μεγάλο βαθμό διακυβεύεται και το μέλλον των Πλαισίων Παιδικής Προστασίας


«Δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία, στις ανάγκες των παιδιών, στα φροντιστήριά τους, στις σχολικές τους δραστηριότητες, υπάρχουν, πλέον, πολύ μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά μας», τονίζει ο κ. Ίσαρης.
Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το μηνιαίο κόστος συντήρησης του Χωριού εξαιτίας της κατάστασης έχει μειωθεί στις 70.000 ευρώ αντί περισσότερων από 100.000 τα προηγούμενα χρόνια, λόγω πολλών περικοπών σε μισθούς, σε προσωπικό και σε ανάγκες. «Το αποτέλεσμα είναι η καθημερινή και αδιάκοπή μας προσπάθεια, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά μας και τους αποφοίτους μας», προσθέτει ο κ. Ίσαρης.
Δραματική, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, είναι και η μείωση της κυριότερης και σπουδαιότερης οικονομικής ενίσχυσης του ΕΠΧ τα τελευταία χρόνια, των δωρεών και των χορηγιών, όπου... ενισχυτικά, βεβαίως, λειτούργησε η φορολόγησή τους. «Το ενδιαφέρον του κόσμου να συνδράμει είναι αμείωτο, ο κόσμος που ήταν παλαιότερα κοντά στο Χωριό εξακολουθεί να παραμένει και σήμερα, απλώς δεν μπορεί να βοήθησει, πλέον, το ίδιο», εξηγεί.


Η βαριά φορολόγηση στερεί βασικές υπηρεσίες φροντίδας...


Πέραν τον χορηγιών, η μοναδική ενίσχυση που δέχεται το ΕΠΧ Φιλύρου από το κράτος είναι η επιχορήγηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ανέρχεται στις 100.000 ευρώ ετησίως, αποτελώντας, έτσι, μόλις το 1/7 των εξόδων του σωματείου.
Ως εκ τούτου, το Παιδικό Χωριό απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για το μέλλον του, ζητώντας μια σειρά από ευεργετικές ρυθμίσεις προς όλα τα Πλαίσια Παιδικής Προστασίας, τις οποίες, μάλιστα, κοινοποίησε μέσω σχετικού υπομνήματος και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΕΠΧ Φιλύρου.
Ειδικότερα, οι ιθύνοτες του ΕΠΧ ζητούν τη μη φορολόγηση των δωρεών και, αντιθέτως, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων γι' αυτές, την οριστική απαλλαγή των Πλαισίων Παιδικής Προστασίας από τον ΕΝΦΙΑ, την ύπαρξη προνομιακών τιμολογίων στις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τη θέσπιση ενός ειδικού πλαισίου φορολογίας εισοδήματος.
Παράλληλα, αιτούνται τη θέσπιση ενός ειδικού νομικού πλαισίου, που θα θεμελιώνει βασικά προνόμια και δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε Πλαίσια (μοριοδότηση στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη διαδικασία μεταγραφής φοιτητών στην πόλη που εδρεύει το κάθε Πλαίσιο, δωρεάν μεταφορά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), αλλά και την εκπόνηση και θεσμοθέτηση, ενός δικτύου υποστηρικτικών δόμων και υπηρεσιών στήριξης, αποφοίτων παιδιών από πλαίσια παιδικής προστασίας (μοριοδότηση για εύρεση εργασίας, υγειονομική κάλυψη, ένταξη των αποφοίτων στα πολυτεχνικά δικαιώματα). 
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ίσαρη, δυσβάσταχτα υψηλά είναι και τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, νερού, ζητώντας, έτσι, σχετική έκπτωση στην καταβολή των λογαριασμών τους, σε ό,τι αφορά τα Πλαίσια Παιδικής Προστασίας.
Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον που έδειξε για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, μετά από πρόσκληση του ΣΒΒΕ και του προέδρου του Συνδέσμου Αθανάσιου Σαββάκη. Ο κ. Παυλόπουλος, μάλιστα, δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα μέρος έστω των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του Ελληνικού Παιδικού Χωριού.
Τι είναι και πώς προσφέρει το ΕΠΧ

Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητο από διεθνείς Οργανισμούς και φορείς, και δεν έχει ιδρυματικό χαρακτήρα.
Σκοπός του Χωριού είναι η παροχή φροντίδας, στοργής, προστασίας, μόρφωσης και στέγης μέσα σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον σε παιδιά που για κάποιους λόγους τα έχουν στερηθεί.     
Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό προωθεί την ένταξη παιδιών που έχουν βιώσει δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σε ένα πλαίσιο φροντίδας και αγωγής, με πρωτεύοντα ρόλο να κατέχει η, δομημένη με θεσμούς και αρχές, οικογένεια.
Η οικογένεια αυτή συγκροτείται από θεσμοθετημένους ρόλους (Πατέρας, Μητέρα, Θεία, Αδέρφια) και επιδιώκει την εποικοδομητική αλληλεπίδραση αυτών των ρόλων μεταξύ τους, με σκοπό τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική εξέλιξη του παιδιού ως μεμονωμένης ανεξάρτητης προσωπικότητας που θα μπορεί να σταθεί επάξια μεταγενέστερα ως μέλος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.  
Η κάθε οικογένεια αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα οικονομίας και ζωής. Η ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών ανήκει στη Μητέρα, η επιλογή της οποίας πραγματοποιείται από επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων. Αυτή έρχεται να δώσει, σα μια πραγματική μητέρα, την κατανόηση και μια ζεστή αγκαλιά. Το βασικό προσόν που πρέπει να διαθέτει είναι η αγάπη για το παιδί και πνεύμα αυτοθυσίας και προσφοράς. Οι Μητέρες, πριν αναλάβουν το έργο τους, παρακολουθούν ειδικά μαθήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Σωματείου.


Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΕΠΧ προέρχονται από οικογένειες για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή αφαίρεσης της επιμελείας


Ο Γενικός Διευθυντής είναι το πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού και την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος κατοικεί μέσα στο παιδικό χωριό, είναι, δε, το αντρικό πρότυπο για τα παιδιά. Συνεργάζεται με τις μητέρες και φροντίζει για την ύπαρξη κλίματος αγάπης και αλληλοσεβασμού μεταξύ τους και για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που απασχολούν την κάθε οικογένεια.
Τα Παιδιά που φιλοξενούνται στο ΕΠΧ προέρχονται από οικογένειες που, λόγω διαφόρων κοινωνικοοικονομικών αιτιών, έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή αφαίρεσης της επιμελείας και της γονικής μεριμνάς και άμεση απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό περιβάλλον. Τη στιγμή αυτή, φιλοξενούνται 37 παιδιά που διαμένουν στα σπίτια του Ελληνικού Παιδικού Χωριού και 10 παιδιά που διαμένουν σε εποπτευόμενη ημιαυτόνομη διαβίωση σε οικήματα που τους παραχωρεί το σωματείο, όλων των ηλικιακών ομάδων, με το μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ των 3 ετών έως δώδεκα ετών.
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μία δομή ιδιάζουσας σημασίας για το Χωριό, η Στέγη Νέων εντός του Ελληνικού Παιδικού Χωριού, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, που αδυνατούν να επιστρέψουν στο φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον και έχουν επιλέξει είτε να σπουδάσουν είτε να εργάζονται. Έτσι, το χωριό θα σταθεί αρωγός στη προσπάθεια ένταξης και συμμετοχής των παιδιών αυτών στο κοινωνικό σύνολο.
Εκτός από τους κύριους εκφραστές που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Παιδικού Χωριού, την προσπάθεια αυτή στηρίζει και πλαισιώνει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό καθώς και πολυάριθμη, πολυσύνθετη ομάδα εθελοντών.
Η εικοσαετής, αυτή, προσπάθεια έχει ήδη αποφέρει καρπούς, τόσο ως προς την ψυχοκοινωνική εξέλιξη των 76 παιδιών, που είτε φιλοξενήθηκαν είτε φιλοξενούνται, ύστερα από σταδιακή επούλωση των τραυματικών βιωμάτων τους, όσο και στην ανάπτυξη του ψυχοκοινωνικού, εκπαιδευτικού και μαθησιακού τους επιπέδου.

voria.gr (τίτλος αλλαγμένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου