Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: "OI ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΙΔΑ" ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ!

Στο Χολαργό εκτυλίσσεται το νέο μυθιστόρημα του συντοπίτη μας Γιώργου Κιουρτίδη «Οι κληρονόμοι του Μίδα», κάτι που μας έδωσε μία πολύ καλή αφορμή να συνομιλήσουμε μαζί του και να μάθουμε για ποιο λόγο επέλεξε να τοποθετήσει τους ήρωές του σε γειτονιές που.,.κάτι μας θυμίζουν.

Κύριε Κιουρτίδη, πότε κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο;
Στις αρχές Μαΐου από τις εκδόσεις «Οσελό-τος». Και η πρώτη του παρουσίαση πραγμα­τοποιήθηκε αμέσως με την κυκλοφορία του, 9 Μαΐου 2014, στα πλαίσια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις του ανα­γνωστικού κοινού;
Η υποδοχή του από τους αναγνώστες ήταν εντυπωσιακή! Ειλικρινά με συγκίνησαν όλοι οι φίλοι - αναγνώστες με την προσέλευση τους στην πρώτη παρουσίαση του νέου μου μυθι­στορήματος. Τα δε σχόλια όσων ήδη το διά­βασαν είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστι­κά.
Τον Απρίλιο βραβευτήκατε από το Ροταρια­νό Όμιλο της Νέας Σμύρνης. Τι συναισθή­ματα σας άφησε η διάκριση;
Θα έλεγα καλύτερα, πως δίνοντας μου την ευκαιρία της παρουσίασης του συνολικού συγγραφικού μου έργου, με τίμησαν! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν συγγρα­φέα, να ξοδεύει κάποιος τον χρόνο του για τον ακούσει ή να τον διαβάσει.
Τι νέα χαρακτηριστικά του εαυτού σας θα συναντήσουμε στο νέο σας μυθιστόρημα; Ποιό πιστεύετε θα είναι εκείνο το στοιχείο που θα ιντριγκάρει τον αναγνώστη;
Ούτως ή άλλως, δεν ταυτίζομαι με τους χαρα­κτήρες των βιβλίων μου. Εκείνο όμως που θα διαπιστώσει κάποιος που παρακολουθεί την συγγραφική μου πορεία, είναι η συνεχής λογοτεχνική εμβάθυνση της γραφής. Όσο για το ποιο σημείο θα ιντριγκάρει τον αναγνώστη, νομίζω πως δεν είναι ένα, μα αρκετά! Κι αυτό, γιατί είναι ένα μυθιστόρημα που θίγει πολλά ζητήματα και έχει πολλούς κύριους χαρακτή­ρες. Διαβάζοντας κάποιος «τους κληρονό­μους του Μίδα», θα ταξιδέψει μαζί με τους πρωταγωνιστές του... Θα γελάσει, θα κλάψει, θα θυμώσει, θα αγανακτήσει, θα καγχάσει! Και πολλές πολλές φορές, θα προβληματι­στεί. Θα είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις! Η δύναμη του επομένως, νομίζω πως δεν είναι μόνο στα επί μέρους θέματα, μα και στο σύνολο του έργου. Όσοι το διάβασαν, μου γράφουν: «Σε καθηλώνει!»
Σε τι είδος-κατηγορία κατατάσσετε το βιβλίο σας; Θα θέλατε να μας πείτε σύντομα την ιστορία που διηγείστε;
Είναι, ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με μυθοπλασία πάνω σε αληθινά γεγονότα, που παρακολουθεί τις ζωές των χαρακτήρων του μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρί­σης και θέτει θέματα όπως: της οικονομικής εξαθλίωσης, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του νεποτισμού, της υποκρισίας, του αριβισμού, του εγωτισμού, κ.α. Κάνει ένα βύθισμα στις ψυχές των πρωταγωνιστών και ψυχογραφεί τους χαρακτήρες τους. Θα συνα­ντήσει κάποιος, διαβάζοντας το, τον νεοέλληνα, το φοιτητή, «τον αγανακτισμένο», τον συμβιβασμένο, τον αναρχικό, τον φέρελπι συγγραφέα, τον εργα­ζόμενο, τον τραπεζικό, το νεόπλουτο, τον αλτρουιστή!
Θα νιώσει στην ανάσα του, τη μυρωδιά από την άρρωστη κατάσταση που βιώνουμε -όλοι μας- τα τελευταία χρόνια. Θα αφουγκραστεί, μαζί με τους πρωταγωνιστές του μυθιστορή­ματος, τις αρρυθμίες της πατρίδας μας και θα συναντήσει, πολλές φορές, στους χαρακτή­ρες του μυθιστορήματος, τον εαυτό του! «Οι κληρονόμοι του Μίδα», είναι ένα μυθιστό­ρημα, μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρί­σης, με πρωταγωνιστές που θα στοιχημάτιζες ότι τους συνάντησες_ πως τους ξέρεις!
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο Χολαργό... Ποιά είναι τα γνώριμα σημεία που θα συναντήσουμε στις σελίδες του;
Όντως, ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκτυλίσ­σεται στον Χολαργό και βασικοί πρωταγωνι­στές του είναι κάτοικοι του Χολαργού. Ο ανα­γνώστης, θα περπατήσει με τους ήρωες του μυθιστορήματος αρκετές φορές στους δρό­μους του Χολαργού. Θα συναντήσει την Περι­κλέους, τη Μεσογείων, την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης και αρκετά άλλα γνωστά σημεία, που ίσως είναι καλύτερα ν' αφήσουμε όποιον το διαβάσει να τα ανακαλύ­ψει στις σελίδες του βιβλίου.
Είναι Χολαργιώτες οι ήρωές του; Θα βρούμε στο μυθιστόρημα πρόσωπα που κάτι μας θυμίζουν;
Ζω στο Χολαργό περισσότερα από είκοσι χρόνια. Είναι πλέον ο τόπος μου. Τον αγαπώ. Τοποθετώντας τους πρωταγωνιστές να κινού­νται και να ζουν στο Χολαργό, θέλησα μ' αυτόν τον τρόπο να τον τιμήσω. Οι πρωταγω­νιστές του μυθιστορήματος είναι οι καθημερι­νοί άνθρωποι που συναντούμε στο δρόμο, στη γειτονιά, στη δουλειά. Μοιάζει να τους ξέρουμε! Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι προϊόν μυθοπλασίας. Και πιστεύω, πως αυτή είναι η επιτυχία της λογο­τεχνίας. Αυτό που γεννά ο συγγραφέας... να ζωντανεύει!
Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι αυτό το μυθιστόρημα σας;
Οι πηγές του συγγραφέα είναι συγκεκριμέ­νες. Τα βιώματα, η παρατήρηση και η έμπνευ­ση. Στην προκειμένη περίπτωση, βασικό ρόλο έπαιξαν και οι τρεις πηγές. «Οι κληρονόμοι του Μίδα», είναι μια κραυγή για όλα αυτά που βιώνουμε... Για όλα αυτά, που μας οδήγησαν -και εμάς και τη χώρα μας- σ' αυτήν την εξα­θλίωση και την ταπείνωση.
Ο Μίδας ήταν γνωστός για την ικανότητα του να μετατρέπει σε χρυσάφι ο,τιδήποτε άγγι­ζε. Ο τίτλος πώς προέκυψε;
Από τις πράξεις των ανθρώπων, θα έλεγα, και από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μας! Μέσα από τον τίτλο του μυθιστορήματος ξεπηδά ο νεοέλληνας με όλες τις αρετές και τα κουσούρια του. Θα μπορούσε κάλλιστα ο Μίδας, να είναι η ίδια η χώρα μας και εμείς όλοι... οι κληρονόμοι!
«Οι κληρονόμοι του Μίδα», είναι το 10ο βιβλίο σας. Τι ετοιμάζετε από εδώ και πέρα;
Καταρχήν, προετοιμάζω για το φθινόπωρο, κάποιες παρουσιάσεις του νέου μου μυθιστο­ρήματος: «Οι κληρονόμοι του Μίδα», στην Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, είμαι στη διαδικασία γραφής μιας νέας ποιητικής συλ­λογής και μιας νουβέλας. Πότε θα ολοκληρω­θούν, δεν το ξέρω! Ελπίζω, η «Θεία μανία» να συνεχίσει να με επισκέπτεται και να με συντροφεύει.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας "30 Μέρες"

1 σχόλιο: