Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ

                                                   Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου



                     ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ  ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ) Τον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα.    ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.      Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ -   από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι  της Διαμαρτυρίας  (φωτ. Χρ. Κοντραφούρη)
ΞΕΚΙΝΗΣΕ  ΚΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ  Ο  ΑΓΩΝΑΣ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
   Στο τριήμερο του Αγίου πνεύματος, 8η  Ιουνίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 ξεκίνησε και επίσημα ο αγώνας της Ελαφονήσου.
   Οι δημότες, φορείς και σύλλογοι της Ελαφονήσου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης του Σίμου και του Σαρακήνικου (από το Σαρακηνοί και όχι Σαρακίνικου όπως ανορθόγραφα και ανιστόρητα γράφει το ΤΑΙΠΕΔ)  κάλεσαν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λάτρεις της Ελαφονήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας.
Φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν τη Διαμαρτυρία:

-  ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
-   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
-  Α.Π.Ο. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ»
- ΣΥΣΣΩΜΗ  Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΛΑΚΩΝΕΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
   Τα αλιευτικά σκάφη του νησιού και τα υπόλοιπα Ελαφονησιώτικα πλοιάρια  αναχώρησαν στις 10:30 το πρωί για τον τροπικό  Σίμο και στις 11:00  ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών που τους περίμενε στο τροπικό Σίμο.

Το «Θεϊκό Νυφόστολο Πλεξούδι», στο Αισθητικό Σεργιάνισμα του Σμιγοπέλαγου Νότου .. έσμιξε και τις θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις των εραστών του Γλαυκοθώρητου Σίμου

   Το σμιλεμένο αμμογυάλι, από τις θωπείες των λευκοθώρητων όρμων του Σίμου και του Σαρακήνικου,  που εποπτεύει τα ανεμοφιλήματα του Ιονίου, του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους και σμίγει τους Πρωτοελλαδικούς Πολιτισμούς του Νότου (Μινωικό, Κυκλαδίτικο και Μυκηναϊκό) … ήταν το σημείο παράσταση της διαμαρτυρίας.
   Συνθήματα γραμμένα σε πανό και στα σμιλεμένα αμμογυάλια του Σίμου, αποτύπωναν ανάγλυφα τα συναισθήματα και την αγωνία των παρευρισκομένων και όλων των Ελαφονησιωτών, των Λακώνων, των Πελοποννησίων, των Ελλήνων και των εραστών του σπάνιου φυσικού κάλλους για να μη χαθεί αιφνίδια, απρόσμενα και ασύγγνωστα και ο τελευταίος επίγειος παράδεισος του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Νότου.
  Εκδήλωσαν την οργή τους και την αγανάκτηση τους, όπως θα έπραττε κάθε Έλληνας και κάθε Νησιώτης που θα μάθαινε από τις αγγελίες των Διεθνών Αγορών, ότι πωλείται το Νησί του, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση και καμιά απολύτως ενημέρωση.. ούτε στις Τοπικές Αρχές !!
Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια ..πλην των Ελληνικών.. κάλυψαν τη Διαμαρτυρία
Από το Σάββατο βρίσκονταν στην Ελαφόνησο ρεπόρτερ του γαλλικού καναλιού ARTE και του γερμανικού ZDF όπως και δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.  Κανένα όμως ελληνικό κανάλι πλην του spirospero.gr και της τηλεόρασης του αρτ.
Στο Νησί κατέγραψαν τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελαφόνησο όπως:
ü ΤΑΙΠΕΔ  (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html)
ü  Τα χημικά της Συρίας στη Ν. Πελοπόννησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
ü  Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου στη Βουλή, μεσούσης της Προεκλογικής περιόδου. Άραγε η προσπάθεια υφαρπαγής του Δήμου και του Σίμου σχετίζονται; ; (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
ü Έλλειψη δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών στην Ελαφόνησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html) και πολλά άλλα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ
Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελαφόνησο, που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι. Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει  σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html)
   Το 1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.
  Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα .. που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα».  Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής,  για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού (βλ Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 15-29). Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!!

   Και πρόσφατα η Ελαφόνησος με τις υποβρύχιες έρευνες (με τα πλέον σύγχρονα μέσα) από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html) απασχολεί την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, γίνεται η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον   κόσμο από το ΒΒC (http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c) και προβάλλεται διεθνώς  για το ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστασίας Natura 2000, Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας - Σύμβαση Ραμσάρ, Πανεπιστήμια  Cambridge, Nottingham κ.α., BBC, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, BSA, BCH, Guardian, TripAdvisor, Geo Saison κ.α.).

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και για τους Συγκυβερνώντες και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ  πρέπει να αποτελέσει και τον ορισμό  του Αρθρου 24 παρ. 1. του Συντάγματος που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:  «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..». 
Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου


   Ο Σύλλογός μας καλεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς των Οικονομικών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Ανάπτυξης να παρέμβουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσουν  στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος», αλλά και στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.   Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας για: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ – ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ- ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου