Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΚΑΪΡΟ ΚΑΛΕΙ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΟΖ: "ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ/ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ S-300VM ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ..."! ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΛΥΣΜΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...

«κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη

το διαβάσαμε στο pentapostagma.gr (τίτλος: τροποποιήθηκε από εμάς)
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Περιφερειακή Υπερδύναμη πλέον η Αίγυπτος. Τα αιγυπτιακά μέσα....

μαζικής ενημέρωσης εμφάνισαν φωτογραφίες με ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM με αιγυπτιακό καμουφλάζ. Είναι γεγονός πλέον ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ-Σίσι  παίζει «χοντρό παιχνίδι» θέλοντας να ενισχύσει την χώρα του ενόψει εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας αλλά και λόγω της ασταθούς καταστάσεως στην Τουρκία και την Συρία. Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ φωνάζουν πλέον για οριοθέτηση ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε και τις πρόσφατες κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την χώρα μας. Πλέον ήρθε η ώρα η Ελλάδα αποφασίσει και γρήγορα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αίγυπτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγές οπλικών συστημάτων για το 2015 με 12 δισ. δολάρια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι αφίχθηκαν στο αιγυπτιακό έδαφος και αναπτύχθηκαν  με σκοπό να διαφυλάξουν τον εναέριο χώρο σε βάση κοντά στα παράλια της χώρας.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2014, υπογράφθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου αμυντική συμφωνία για την αγορά του τριών ταγμάτων  S-300 αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι S-300 θα είναι διαθέσιμοι σε ορισμένες περιοχές της Αιγύπτου, και θα  είναι σε θέση να παρακολουθούν  όλες τις πτήσεις πάνω από το έδαφος του Ισραήλ αλλά και της Τουρκίας .
Η Ρωσία έχει προμηθεύσει την Αίγυπτο με την αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-300VM . Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν πηγές στην ρωσική εταιρεία «Rosoboronexport».
Ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Σεργκέι Ντεμιντένκο ανέφερε ότι «η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών (Α/Α) συστημάτων από την Αίγυπτο αποτελεί μια προσπάθεια του Καΐρου να δείξει στην Ουάσιγκτον τη δυσαρέσκειά του για τη συντριπτική μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο. Ο Ντεμιντένκο θεωρεί πάντως, ότι για τα δεδομένα της περιοχής, η συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η υλοποίησή της δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή».
Μια συστοιχία πυραύλων S-300VM αποτελείται :
Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post / CP)
Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar / RSR)
Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar / SSR)
Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station / MMGS)
Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers / TTL)
Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Α/Ε τύπου 48N6E
Το σύστημα αυτό μπορεί να εκτοξεύσει δύο ειδών πυραύλους.
Έναν μικρής εμβέλειας πύραυλο για κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων cruise γνωστό στο ΝΑΤΟ ως «Gladiator».
Ο μεγαλύτερης εμβέλειας πύραυλος χρησιμοποιείται για κατάρριψη μέσης εμβέλειας βαλλιστικών πυραύλων και είναι γνωστός ως «Giant».
Οι πύραυλοι S-300VM4 παρέχουν αντιαεροπορική προστασία με τους πυραύλους 9M82M διαθέτοντας δύο πυραύλους ανά εκτοξευτή, για κάλυψη κατά απειλών ταχύτητας μέχρι και τα 7,5μαχ, δηλαδή πέραν των αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα αντιμετώπισης 24 στόχων ταυτόχρονα σε εμβέλειας μεταξύ 200 και 400 χιλιομέτρων, έχοντας την δυνατότητα εξουδετέρωσης και τακτικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Έτσι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραγγείλει και βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης μια πλειάδα όπλων όπως:
125 αρμάτων μάχης εγχώριας κατασκευής κατόπιν αδείας M1A1 Abrams, αναφορές κάνουν λόγω για παραλαβή και συστοιχιών επάκτιας άμυνας Yakhont/SS-N-26 εμβέλειας 300 χιλιομέτρων με ταχύτητα 750μ/δευτ. με τις μη-επιβεβαιωμένες πηγές να κάνουν λόγω για παράδοση 8 εκτοξευτών για την σύσταση δύο πυροβολαρχιών για την κάλυψη των εισόδων/εξόδων του καναλιού του Σουέζ.
Aντιαρματικούς πυραύλους Kornet-E 9M133 AT-14 Spriggan και Metis M1 9K115-2/AT-13 Saxhorn-2, αντιαεροπορικά συστήματα Buk M2, Tor M2 και Pantsir- S1 με δεκάδες εκτοξευτές από κάθε τύπο για την κάλυψη όλων των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών ενώ ήδη είχε στην κατοχή της 10 πυροβολαρχίες Buk-M1 και 16 μονάδες εκτόξευσης Tor-M1, προμήθεια των Antey 2500 (S-300VM) σε ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων που είναι αρκετό για την πλήρη αγορά 3 πυροβολαρχιών των 6 εκτοξευτών καθώς και των ραντάρ έρευνας και πρόσκτησης στόχων.
Επιπλέον προμηθεύεται 24 επιπλέον μαχητικά τύπου F-16Block-52 σε συνδυασμό με αεροεκτοξευόμενους Harpoon, 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, μαζική προμήθεια ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ για την αγορά 24 μαχητικών Rafale, μια φρεγάτας FREMM, καθώς και όπλων αέρος-αέρος MICA και αέρος εδάφους AASM, δύο ελικοπτεροφόρων Mistral ύψους 950 εκτ.δολαρίων, 4 υποβρυχίων Type 209/1400mod, 6 κορβετών κλάσης Gowind, τη ρωσική πυραυλάκατο P-32 Molniya που φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου P-270 Moskit, την ολοκλήρωση της παράδοσης των 4 κορβετών stealth τύπου Ambassador MK III με 8 πυραύλους Harpoon η κάθε μια, 74 Grob G-115’s και 120 K-8 Karakorum για την εκπαίδευση των πιλότων,
Προμήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων για 50 MiG-35, η προμήθεια 46 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K καθώς και η ολοκλήρωση των παραδόσεων για 44 ελικόπτερα Mi-8Ts και 3 Mi-17-1V, 24 μεταφορικά C-295, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τουλάχιστον 8 αεροσκαφών Il-76MD-90A.
Τέλος παρέλαβε από τα αμερικανικά αποθέματα 762 οχήματα τύπου MRAP. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη γίνεται ο ριζικός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιοτέρων οπλικών συστημάτων ενώ παραγγέλθηκαν και δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.
Το πρώτο υποβρύχιο του τύπου το S-4 έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και θα παραδοθεί το 2017 στο αιγυπτιακό ναυτικό.
Συνολικά έχουν παραγγελθεί 4 υποβρύχια το τύπου με option για ακόμα 2 τα οποία αναφορές θέλουν να είναι τύπου Type-214 AIP.
Το συμβόλαιο της προμήθειας των υποβρυχίων έχει υπογραφεί το 2011 ενώ τα σκάφη έχουν τροποποιήσεις στα πλαίσια των απαιτήσεων του ναυτικού της βορειοαφρικανικής χώρας.
Τα υποβρύχια έχουν μέγιστο εκτόπισμα 1.586 τόνων και οι διαστάσεις τους είναι 61,2μ μήκος, 6,25μ πλάτος και 5,5 μέτρα ύψος ενώ με την χρήση των 4 κινητήρων πετρελαίου μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια της τάξης των 11 κόμβων και σε κατάδυση 22 κόμβους.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για 14 τορπίλες και πυραύλους Sub-Harpoon. Επιπλέον ο αιγυπτιακός στρατός θα παραλάβει 50 εκτοξευτές του συστήματος M270 Multiple Launch Rocket System από τα αμερικανικά αποθέματα έναντι κόστους 9,8 εκατ.δολαρίων
Οι εκτοξευτές θα προστεθούν στους 38 υπάρχοντες για να εξοπλίσουν τις μοίρες γενικής χρήσης των ΣΣ.
Το σύστημα MLRS μπορεί να εκτοξεύσει είτε 12 ρουκέτες σε δέσμες των 6 με αυτόματο σύστημα επαναγέμισης σε αποστάσεις μέχρι τα 32χιλιόμετρα ή μέχρι και τα 65χιλιόμετρα με τους νεώτερης κατασκευής είτε τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με εμβέλεια 165/300χιλιόμετρα με κάθε εκτοξευτή να φέρει μέχρι και δύο πυραύλους.
Το σκάφος είναι ερπυστριοφόρο και βασίζεται στο αντίστοιχο του ΤΟΜΑ BRADLEY.
Έτσι όπως ανακοινώνουν διεθνή μέσα η αιγυπτιακή αεροπορία έχει παραγγείλει 46 MiG-35 με πλήρη εξοπλισμό αυτοπροστασίας, ατρακτίδια σκόπευσης για βόμβες και πυραύλους αέρος-εδάφους ενώ θα φέρουν και νέας γενιάς όπλα αέρος-αέρος όπως οι R-77 και οι R-74 σε συνδυασμό με σκοπευτικό επί κράνους και την χρήση και του ηλεκτροοπτικού αισθητήρα IRST για «παθητική» αναγνώριση και σκόπευση στόχων με τα πρώτα 6 όπως αναφέρεται να παραδίδονται πριν το τέλος του έτους.
Το ύψος της προμήθειας αναφέρεται στα 2 δισ.δολάρια και ήδη έχει γίνει η κατάθεση της προκαταβολής.
Tο μαχητικό αποτελεί την τελευταίας έκδοση στην εξελικτική διαδικασία των MiG-29, μια ριζικά ανανεωμένη έκδοση του μαχητικού σε όλους τους τομείς διατηρώντας παράλληλα τις υψηλές επιδόσεις στην κλειστή αερομαχία.
Έτσι τα ρωσικά μαχητικά φέρουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό νέας γενιάς με κύριο αισθητήρα το ραντάρ τύπου AESA Phazotron Zhuk-AE που επιτρέπει να ανιχνεύει ταυτόχρονα 30 στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 180 χλμ για μέγεθος μαχητικού και να πλήττει στον ίδιο χρόνο μέχρι και 6 από αυτά, IRST τύπου OLS-UEM για ανίχνευση στόχων με την χρήση υπερύθρων σε αποστάσεις μέχρι και τα 90 χιλιόμετρα, ηλεκτροοπτικό σύστημα σκόπευσης στόχων εδάφους OLS-K.
Επίσης φέρει και τους κινητήρες νέας γενιάς βελτιωμένης απόδοσης και με μεγάλο χρόνο ζωής με σύστημα ελέγχου FADEC τύπου RD-33MK «Morskaya Osa» των 20.000 λιβρών ώσης που επιτρέπει στο μαχητικό που πλέον κάνει χρήση στα υαλικά κατασκευής του συνθετικών υλικών για μειωμένο ίχνος και χαμηλότερο βάρος να αναπτύσσει ταχύτητες της τάξης των 2,25μαχ ενώ μπορεί να εκτελεί ελιγμούς με φορτίσεις μέχρι και τα 10g.
Το μαχητικό μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 τόνους φορτίου (συνδυασμός όπλων αέρος-αέρος/εδάφους, δεξαμενών καυσίμου και ατρακτιδίων αναγνώρισης/ηλεκτρονικού πολέμου) σε αποστάσεις μέχρι και τα 1.000χλμ. τέλος το μαχητικό έχει σύστημα ανεφοδιασμού εν πτήση.
Επιπλέον των MiG-35 τα ρωσικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την παραγγελία από την Αίγυπτο και 46 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Ka-52K.

ΕΚΤΑΚΤΟ! Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη - Εικόνα0
ΕΚΤΑΚΤΟ! Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη - Εικόνα1
ΕΚΤΑΚΤΟ! Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη - Εικόνα2
ΕΚΤΑΚΤΟ! Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη - Εικόνα3
ΕΚΤΑΚΤΟ! Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη - Εικόνα4
ΕΚΤΑΚΤΟ! Κάιρο καλεί Αθήνα για ΑΟΖ: Έφτασαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM στην Αίγυπτο και «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο από τα τουρκικά αεροσκάφη - Εικόνα5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου