Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΑΣΑΝ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τον δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης σε άτομα που την έχουν χάσει λόγω βλάβης στον αμφιβληστροειδή ανοίγει η καινοτομία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, οι οποίοι κατάφεραν πρώτη φορά να δημιουργήσουν κύτταρα των ματιών μέσω της μεθόδου της βιο-εκτύπωσης.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biofabrication», κατά τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από ζώα, που μετά τη βιο-εκτύπωση παρέμειναν υγιή και διατήρησαν την ικανότητά τους να αναπτύσσονται σε καλλιέργειες.
Δύο τύποι
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως με τη χρήση ενός εκτυπωτή inkjet αναπτύσσονται δύο τύποι κυττάρων από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ενήλικων ποντικών (γαγγλιακά και νευρογλοιακά), ενώ αυτόν τον καιρό προσπαθούν να εκτυπώσουν και άλλους τύπους κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.
Ο αμφιβληστροειδής είναι το μαλακό τμήμα του ιστού που καλύπτει το πίσω μέρος των οφθαλμών, παρουσιάζει ευαισθησία στο φως και μετατρέπει το οπτικό σήμα σε ηλεκτρικό, ώστε να το επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και να το μετατρέψει σε εικόνα. Τα γαγγλιακά κύτταρα λαμβάνουν το σήμα από τους φωτοϋποδοχείς και έτσι η πληροφορία φτάνει στο οπτικό νεύρο και, τέλος, στον εγκέφαλο.
Οι παραπάνω τύποι κυττάρων μεταφέρουν πληροφορίες από το μάτι σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου και παρέχουν υποστήριξη και προστασία στους νευρώνες.
«Η απώλεια νευρικών κυττάρων από τον αμφιβληστροειδή αποτελεί χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών που προκαλούν απώλεια της όρασης» είπαν στο BBC οι συντάκτες της επιστημονικής έκθεσης, ο καθηγητής Keith Martin και η δρ Barbara Lorber. «Ο αμφιβληστροειδής είναι μια εξαιρετικά οργανωμένη δομή και η ακριβής “τοποθέτηση” των κυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική λειτουργία της όρασης».
Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες θεραπείες για άτομα που έχουν υποστεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, ωστόσο προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές στον άνθρωπο θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί ότι η χρήση τους είναι ασφαλής.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου