Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΝΕO ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ: ΣΜΗΝΟΣ ΠΟΥΛΙΩΝ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΑΡΜΠΡΙΖ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ!!!

Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν οι επιβάτες αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών το οποίο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σμήνος πουλιών έπεσε με δύναμη στο δεξί παρμπρίζ του πιλοτηρίου, σπάζοντας το τζάμι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία προσγείωσης.
Και οι 180 επιβαίνοντες της πτήσης MH-114 είναι καλά στην υγεία τους, καθώς η ψυχραιμία των πιλότων έδωσε αίσιο τέλος σε αυτήν την απίστευτη περιπέτεια, η οποία έρχεται να προστεθεί στο θρίλερ με την εξαφάνιση της πτήσης MH370 πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ξύπνησε μνήμες από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στα περίχωρα του Κατμαντού(Σεπτέμβριος 2012), όταν μικρό αεροσκάφος με 19 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων επτά Βρετανών και πέντε Κινέζων, συνετρίβη στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νεπάλ. Όλοι οι επιβάτες είχαν ανασυρθεί νεκροί. Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το δικινητήριο αεροπλάνο της Sita Air προσέκρουσε με δύναμη στο έδαφος, ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του, λόγω μηχανικής βλάβης.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει πως σμήνος πουλιών εισήλθε στην πορεία του αεροσκάφους, πέφτοντας πάνω στους έλικές του. Η πτήση είχε προορισμό τουριστικό θέρετρο στο Έβερεστ. 





Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου πτήσεων στο Νεπάλ, από το 1990 έχουν καταγραφεί επισήμως περισσότερες από 75 περιπτώσεις όπου πουλιά προκάλεσαν προβλήματα στις αερομεταφορές. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το BBC, υπάρχει και ειδική οδηγία προς τους πιλότους που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την άφιξη ή την αναχώρηση της πτήσης.

Αγριόπαπιες έσπασαν το παρμπρίζ

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στις 22.45 την Παρασκευή (τοπική ώρα - 19.45 ώρα Ελλάδος) στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κατμαντού, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ Ρατίς Τσάντρα Λαλ Σουμάν, οποίος εξήγησε πως τέτοιου είδους ατυχήματα είναι πολύ συχνά, καθώς το αεροδρόμιο περιβάλλεται από δασώδεις λόφους.
Το Boeing 737 θα αναχωρούσε από το Κατμαντού με τελικό προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ στις 23.00 τοπική ώρα, ωστόσο μετά το ατύχημα το αεροσκάφος παρέμεινε καθηλωμένο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Οι επιβάτες φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και συνέχισαν το ταξίδι τους το απόγευμα του Σαββάτου.

«Εξαιτίας του περιστατικού, η προγραμματισμένη επιστροφή στην Κουάλα Λουμπούρ ματαιώθηκε. Το αεροσκάφος απογειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν και έγινε η αντικατάσταση των σπασμένων τζαμιών» πρόσθεσε ο Ρατίς Τσάντρα Λαλ Σουμάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν 10 νεκρές αγριόπαπιες και σπασμένα γυαλιά εντός του πιλοτηρίου και κατά μήκος του αεροδιαδρόμου. Λόγω του ατυχήματος, για 30 λεπτά κανένα αεροπλάνο δεν μπορούσε να απογειωθεί ή να προσγειωθεί. Δύο ακόμη πάπιες βρέθηκαν νεκρές σε σημείο του αεροδιαδρόμου το πρωί του Σαββάτου.

Το αεροδρόμιο του Κατμαντού
Το αεροδρόμιο του Κατμαντού




Αξιωματούχοι του αεροδρομίου εκτιμούν πως τα πουλιά προέρχονταν από τη λίμνη Ταουντάχα, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Κατμαντού και αποτελεί καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση

Εν τω μεταξύ, πολύ άσχημη εντύπωση προκάλεσε η κίνηση των Μαλαισιανών Αερογραμμών να… αποσιωπήσουν το περιστατικό.

Με τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που χάθηκε από τα ραντάρ στις 6 Μαρτίου να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καλύπτοντας μια τεράστια έκταση στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό, η διοίκηση της εταιρείας θέλησε να κρατήσει κρυφό ένα ακόμα γεγονός που θα έθιγε το προφίλ της. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ινδικής εφημερίδας «Hindustantimes», δόθηκε εντολή στους πιλότους να μην αναφέρουν το παραμικρό στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Κατμαντού.

Τελικά, όμως, η διοίκηση των Μαλαισιανών Αερογραμμών αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το περιστατικό, ύστερα από αναφορά πιλότου της εταιρείας Jet Airways. 

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας (zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου