Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙA ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Επανάσταση του 1821
«Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Διονύσιος Σολωμός
Αντιστράτηγος εα Ιωάννης Κρασσάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Το ευλογημένο 1821 υπήρξε καρπός της  έμφυτης αγάπης των Ελλήνων για την ελευθερία. Η επαναστατική παράδοση του λαού μας αφυπνίσθηκε υπό την επίδραση των ιδεών της εποχής, αποτελώντας την σχάσιμο ύλη που απαιτείται για τέτοιου είδους άθλους. Η Ελλάδα επανεμφανίσθηκε στο  χάρτη της Ευρώπης, ως ανεξάρτητο κράτος, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, την 3η  Φεβρουαρίου 1830. Οι έλληνες έζησαν επί αιώνες κάτω από την  πιο σκληρή και απάνθρωπη τυραννία  των Οθωμανών. Στις 26 Μαρτίου 1821, το Αχαϊκό Διευθυντήριο στην διακοίνωση  προς του ευρωπαίους προξένους τόνιζε: Αποφασίσαμεν σταθερώς ν’ αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν…».
Η ελευθερία μας και η αναγέννηση του κράτους μας, υπήρξαν καρποί της επαναστάσεως του 1821. Ο αγώνας αυτός  κρίνεται ως το σημαντικότερο γεγονός του 19ου  αιώνος. Προκάλεσε διεθνή αναστάτωση, θυελλώδη συνέδρια και έγινε η αφορμή των πρώτων ευρωπαϊκών συμμαχιών. Η επανάσταση παραλίγο να γίνει η αφορμή πανευρωπαϊκού πολέμου, ενώ προσέδωσε νέα μορφή στο Ανατολικό Ζήτημα.
Η επανάσταση υπήρξε προϊόν καθολικής συμμετοχής όλων των ελλήνων, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικονομικής καταστάσεως, ή  επαγγέλματος. Τρεις ήσαν οι   καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας της. Η συνωμοτική οργάνωση των υπόδουλων ελλήνων, που επιτεύχθηκε από την Φιλική Εταιρεία. Ο πύρινος λόγος του  Παπαφλέσσα, ο οποίος προκάλεσε την έκρηξη  της συσσωρευμένης αγανάκτησης  των σκλάβων.  Η στρατηγική σκέψη και οι ηγετικές ικανότητες  του  Κολοκοτρώνη, οι οποίες τον ανέδειξαν σε αρχηγό των δυνάμεων των επαναστατών.
Μετά την άλωση της Τριπόλεως και την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια, η επανάσταση εδραιώθηκε στην Πελοπόννησο και στην Στερεά. Η φιλαρχία, τα προσωπικά συμφέροντα, και το τεράστιο «εγώ μας», υπήρξαν οι αιτίες των εμφυλίων πολέμων των Ελλήνων, που λίγο έλειψε να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Το 1823 και το 1824, ελήφθησαν  τα δύο πρώτα δάνεια από τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας (Λοφνάν και Ρικάρντο). Η σύναψη των δανείων  απετέλεσε έμμεση αναγνώριση του αγώνος, αλλά δημιούργησε το πρώτο εξωτερικό χρέος . Τα χρήματα που λάβαμε, ανήρχοντο στο 1/3 αυτών που δανειστήκαμε. Η διαχείριση των χρημάτων των δανείων, ανατέθηκε σε επιτροπή από ξένους. Σήμερα, 190 χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο σημείο που ξεκινήσαμε.
Την 1 Αυγ 1825 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση έθεσε την υπεράσπιση της Ελλάδος υπό την προστασία της Βρετανίας. Το 1827 καμιά χώρα στα πρόθυρα καταρρεύσεως, δεν παρουσίασε πιο αξιοθρήνητο θέαμα εσωτερικής διχόνοιας από την Ελλάδα. Τα αναθέσαμε εν λευκώ όλα στους ξένους. Την διοίκηση του στρατού και του στόλου, στους  βρετανούς  Church και Cohran, ενώ εξουσιοδότησε  στον  πρέσβη της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη,Stratford Canning, την διπλωματική μας εκπροσώπηση.
Η Ελλάδα τελικά ελευθερώθηκε, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε αίμα. Η  επανάσταση του 1821, έχει σελίδες άφθαστου μεγαλείου αλλά  και  απερίγραπτης οδύνης. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται από την ιστορία ότι, είμαστε  ανίκανοι να μάθουμε από τα λάθη μας και να χαλιναγωγήσουμε τα πάθη μας.  

Ο Παλαιών Πατρών υψώνει το λάβαρο της Επαναστάσεως

4 σχόλια:

  1. Στο πρόγραμμα του Συνδυασμού είναι να γίνονται διευκολύνσεις για τις θερινές κατοικίες του Αγ. Αντρέα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΣ ΜΑΣ ΣΡΑΤΗΓΙΕ!!!!!!!!!!Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ )<0,9 ΚΑΙ ΤΟ 12 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΩΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ??????ΘΑ ΘΑ ΦΑΣ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΤΕΣ>>.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από Αντιστράτηγος, υποτακτικός του αρχιστράτηγου των πολεοδομικών παραβάσεων. Κατάντημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ,ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ, ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
    ΤΕΛΟΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ "ΠΥΡ" ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
    ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ-ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ, ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ,ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ .

    ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ;

    Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ.
    ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ.
    Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΠΡΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.
    ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
    ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΛΟΚΟΡΑΚΕΣ, ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ,ΜΕΤΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ,ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ 2008 - 2014 ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΥΛΗ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ,ΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ 2.000.000 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ,5500 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ,ΜΕ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ.
    ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ;
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ;
    ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΛΟΙ ΨΕΜΑΤΑ ,ΨΕΜΑΤΑ,ΨΕΜΑΤΑ ;

    ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ;
    ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΙΜΑΙ.
    ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ,ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΙ. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΚΑΙ 80 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΕΚΟΜΑΙ , ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΘΑ ΤΟ ΚΡΑΤΑΩ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΥΧΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ .

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ 1821 , ΤΟ 1912-1917 , ΤΟ 1922 , ΤΟ 1940, ΤΟ 1944-1948 , ΤΟ 1967 , ΤΟ 1974, ΤΟ 1981 ,ΤΟ 1999,ΤΟ 2004 , ΤΟ 2008-2014 ....ΚΛΠ ΚΛΠ ....... ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ,ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ 2.000.000 ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΝΥΠΟΔΟΥΛΕ ΜΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ .

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΟΙ , ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ, ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ , ΚΤΙΣΗ , ΥΠΟΔΟΥΛΗ ΧΩΡΑ, ΑΠΟΙΚΙΑ .
    ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΕΓΚΑ ΕΔΕΣΕ.

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΑΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ .
    ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ @@ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ .
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΤΕ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ .
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΑΤΕ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ .
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ,ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ,ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ,ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ JET ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ .
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ .

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ .
    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΘΝΙΚΑ ,ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ (ΧΑΜΕΝΗ) ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΑΙΣΧΟΣ .
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΥΤΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΒΡΙΣΩ (ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ,ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΤΩ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή