Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΔΝΤ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ"! ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ...

Η Ελλάδα σχεδόν πανηγύριζε για την έξοδο στις αγορές. Ο πρωθυπουργός δήλωνε στο συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέρκελ πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν. και το ΔΝΤ ανακοίνωνε πως μάλλον θα χρειασθεί κι άλλη βοήθεια
Αυτό υποστηρίζει το ΔΝΤ και παρά την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές αυτή την εβδομάδα.
Το δήλωσε την Παρασκευή ο Ρεζά Μογαντάμ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία είναι αρμόδια για την Ευρώπη.
"Οι χρηματοδοτικές ανάγκες [της Ελλάδας] για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν πολύ μεγάλες. Θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη στήριξης" της χώρας, είπε ο Μογαντάμ σε συνέντευξη Τύπου κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Βέβαια, ο κ. Μογαντάμ χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές "πετυχημένη" και "θετικό γεγονός". Αυτό όμως δεν διαφοροποίησε τη στάση του, πως είναι "πιθανόν, η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση", υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι "οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές".
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η"«πετυχημένη έξοδος" της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στην "πετυχημένη εφαρμογή" του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι επίσης οφείλεται στη "δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων" της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Ακολουθώντας μία διπλωματική προσέγγιση, ο κ. Μογαντάμ, μία ανέφερε τα θετικά που πέτυχε η χώρα μας και από την άλλη έφερνε στο προσκήνιο τα δύσκολα που μας περιμένουν, όπως τις ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες "παραμένουν πολύ μεγάλες, το χρέος παραμένει πολύ υψηλό και αυτά τα θέματα συνεχίζουν να είναι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρώπη και το Ταμείο, στο πλαίσιο των μελλοντικών αξιολογήσεων", επειδή οι ανάγκες χρηματοδότησης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι αρκετά μεγάλες".
Τόνισε μάλιστα πως "θα πρέπει να συνεχίσουμε την αναγκαία υποστήριξη".
Επισήμανε ότι η Ελλάδα με «δύσκολες διαπραγματεύσεις» κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, επαναλαμβάνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη.
Σε ένα άλλο σημείο, είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 και το οποίο προσδιορίζει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματά της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μογαντάμ τόνισε ότι "το πρόγραμμά μας προβλέπεται επί τους παρόντος να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016", προσθέτοντας ότι "υπό αυτή την έννοια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη".
Επανέλαβε ότι "οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, ότι θα συνεχίσουν τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, όσο (το πρόγραμμα) είναι σε καλό δρόμο".
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι "μετά το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε και θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης, θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στην αγορά και θα εξετάσουμε τόσο το χρέος και τη χρηματοδότηση, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος να πάμε μπροστά".
news247, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου