Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ (Δικηγόρος Κασιδιάρη): ΜΙΑ ΚΛΙΚΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΗΣ!

«Θα αντισταθούμε στην άλωση των θεσμών, στην επικράτηση «γκαγκστερικών» νοοτροπιών διαχείρισης της εξουσίας»
 Για Γκουτζαμάνη-Κλάππα-Βουρλιώτη: «Φοβάμαι μήπως γκρεμοτσακιστούν και τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης, συμπαρασύροντας ακόμα και τη Δημοκρατία»
·       «Το τηλεφώνημα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου - εν μέσω ανακρίσεως – στην Προϊστάμενη Αρχή των Δικαστών συνιστά υπέρβαση των καθηκόντων του»
·       «Το βίντεο είναι στοιχείο της δικογραφίας. Η νομολογία έχει λύσει το ζήτημα σε αντίστοιχες υποθέσεις»
·       «Στην πατρίδα μας η έννοια του «δημοσίου συμφέροντος» έχει χάσει το νόημά της»
·       «Όσοι με στοχοποίησαν θα λογοδοτήσουν. Δεν λυγίζω, θα τους λυγίσω»

Συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
O συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, Παύλος Σαράκης, σε συνέντευξή του στην «Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής» καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να επικοινωνήσει εν μέσω ανακρίσεως με την Προϊσταμένη Αρχή των Δικαστών, γεγονός που συνιστά υπέρβαση καθήκοντος και «μας δίνει το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι η υποκρύπτει σκοπιμότητα». Επισημαίνει ότι με όσα αποκάλυψε ο Μπαλτάκος συνέβαλε άθελά του να μάθει ο λαός ότι «μία κλίκα εξουσίας ταπεινώνει θεσμούς και ανθρώπους για να διατηρήσει τα κεκτημένα της».

Κύριε Σαράκη ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι όντως πήρε στο τηλέφωνο την Πρόεδρο του Πρωτοδικείου για να μάθει για την εξέλιξη της ανάκρισης. Το λέει σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Πείτε μου, έχει δικαίωμα ένας υπουργός να τηλεφωνεί  σε δικαστικό λειτουργό για να πληροφορείται για την πορεία μιας δικαστικής υπόθεσης;


Σαράκης: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Είναι ιερός θεσμός και οι λειτουργοί της, οφείλουν να προασπίζουν το Δίκαιο και τη Νομιμότητα. Η δικαστική εξουσία εκπορεύεται απευθείας από τον ελληνικό λαό. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο της, ακόμη και από την ηγεσία άλλης θεσμικής εξουσίας απαγορεύεται ρητά και αυστηρά. Η τυχόν παρέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο συνιστά εκτροπή της συνταγματικής νομιμότητας. Υπόλογος είναι και εκείνος που παρεμβαίνει αλλά και εκείνος που δεν την αποκρούει ή δεν την καταγγέλλει. Το τηλεφώνημα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου - εν μέσω ανακρίσεως – στην Προϊστάμενη Αρχή των Δικαστών συνιστά υπέρβαση των καθηκόντων του. Ισχυρίζεται ότι το κίνητρό του ήταν η ενημέρωσή του για την πορεία της υποθέσεως. Ομολογεί αγωνία και μας δίνει το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι η αγωνία του υποκρύπτει σκοπιμότητα.

Ο μέχρι χθες γραμματέας της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος προβαίνει σε αποκαλύψεις τόσο για τον κ. Σαμαρά όσο και για τους Αθανασίου-Δένδια αλλά και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Κουτζαμάνη. Οι οποίοι ωστόσο δεν παραιτούνται.  Πείτε μου συνοπτικά, τι σηματοδοτούν όλα αυτά για τον πολιτικό χώρο και το δικαστικό σώμα;

Σαράκης: Ο πρώην Γ.Γ. της Κυβέρνησης ο κ. Μπαλτάκος είναι άνθρωπος καλλιεργημένος και σοβαρός. Τον εκτιμώ. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζει στο επίμαχο βίντεο έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Διατυπώνονται από ένα πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής εξουσίας. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναλύει τα τεκταινόμενα για την υπόθεση της δίωξης της Χ.Α. Ομιλεί για σχέδιο, εξηγεί το κίνητρο, ψυχογραφεί με ακρίβεια τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και τα πράττει - ίσως -  για να κρατήσει αποστάσεις από αυτό το πολιτικό έγκλημα, που διαπράττει  ο φιλικός και πολιτικός κύκλος στον οποίο και ο ίδιος ανήκει. Δεν διαθέτει πολιτική αλητεία ο κ. Μπαλτάκος. Δεν έχει όμως και τη γενναιότητα να θυσιάσει τα οφίτσια και να το καταγγείλει. Να αποστασιοποιηθεί εμπράκτως από τη σκοτεινή δράση του κύκλου εξουσίας που είναι αφοσιωμένο μέλος. Συμβάλλει όμως άθελά του να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Μία κλίκα εξουσίας ταπεινώνει θεσμούς και ανθρώπους για να διατηρήσει τα κεκτημένα της. Το ίδιο κάνει τώρα και με τον ίδιο τον κ. Μπαλτάκο, αποκαλύπτοντας το ποιόν τους. Τον ταπεινώνουν αυτοί που μέχρι χθες τον έγλειφαν για να εξασφαλίσουν την εύνοιά του. Σίγουρα από το περιεχόμενο της συνομιλίας πλήττεται και το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Εμφανίζεται η ανώτατη Εισαγγελική Αρχή να επηρεάζεται από τον «συγχωριανό» της Υπουργό και να λειτουργεί στα καθήκοντά της με δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Αυτές φαίνεται να εκμεταλλεύονται για να χρησιμοποιηθεί η Δικαιοσύνη για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραιτήσεις των αναφερόμενων. Και σίγουρα έρευνα σε βάθος για απόδοση ευθυνών. Εδώ όμως είναι Ελλάδα που η αλήθεια αλληθωρίζει στο βλέμμα της διαπλεκόμενης συστημικής εξουσίας. Ασχολούνται με το πρόσωπό Μπαλτάκο αντί να ερευνούν αυτά που είπε και γνωρίζει από «πρώτο χέρι». Τουμπεκί για τη «ταμπακιέρα».

Τα όσα ακούστηκαν για την κα Κουτζαμάνη αλλά και όσα ακούστηκαν για την ανακρίτρια κα Κλάπα και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Βουρλιώτη, πόσο πιστεύετε ότι προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης; Πρόκειται για νέο παραδικαστικό;

Σαράκης: Όχι δεν πρόκειται για σύστημα με την έννοια του «παραδικαστικού» με υλικά οφέλη. Ο καθένας απ’ αυτά τα πρόσωπα έχει διαφορετικές αφετηρίες, αρχές και αξίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καθένας τους ανέλαβε μία αποστολή. Το έργο τους, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους θα κριθούν. Οφείλουν να προσεγγίσουν την υπόθεση αποκλειστικά και περιοριστικά νομικά, τηρώντας τους όρκους τους στο Δίκαιο και στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με το νομικό και πολιτικό μας πολιτισμό. Απέχοντας από πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές ιδεοληψίες. Είναι υπόθεση που ή θα τους υψώσει ή θα τους γκρεμίσει. Φοβάμαι μήπως γκρεμοτσακιστούν και τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης, συμπαρασύροντας ακόμα και τη Δημοκρατία. Το  ιδεολογικό και κομματικό χειροκρότημα δεν μπορεί να σε διασώσει από τη «μούντζα» της επιστημονικής– νομικής κοινότητας. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές εφέτες Ανακρίτριες, η μέχρι τώρα πορεία του ανακριτικού έργου δικαιώνει τις ενστάσεις μας για την επιλογή τους. Και αυτές τις ενστάσεις συνυπογράφει η πλειονότητα του νομικού κόσμου ανεξάρτητα από πολιτική προέλευση.

Το βίντεο-ντοκουμέντο που προσκόμισε η Χρυσή Αυγή  θα αποτελέσει στοιχείο της δίκης ή μήπως απορριφθεί ως προϊόν υποκλοπής, άρα παράνομο;

Σαράκης: Το βίντεο θα είναι στοιχείο της δικογραφίας. Είναι πολιτικό ντοκουμέντο και ελπίζω βάσιμα ότι θα γίνει αποδεκτό και ως νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο στην ποινική δίκη. Η νομολογία έχει λύσει το ζήτημα σε αντίστοιχες υποθέσεις με ανάλογες προϋποθέσεις. Ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι έχουν έννομο συμφέρον και ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούν τη θέση τους και τα δικαιώματά τους. Είναι άλλωστε καθήκον του κάθε πολίτη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τη Νομιμότητα με κάθε πρόσφορο μέσο. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να αντισταθούμε στην άλωση των θεσμών, στην επικράτηση «γκαγκστερικών» νοοτροπιών διαχείρισης της εξουσίας.

Ο κ. Παναγιώταρος αποκάλυψε ότι σύντομα θα βγουν νέα βίντεο-φωτιά, λέγεται δε ότι θα αποκαλύψετε κι εσείς νέα στοιχεία. Είστε σε θέση να μας δώσετε μια γεύση των όσων πρόκειται να αποκαλυφθούν;

Σαράκης: Για να το λέει  ο Ηλίας Παναγιώταρος κάτι παραπάνω ξέρει. Η υπόθεση της Χ.Α. είναι πολύπλοκη αλλά και πολυδιάστατη. Και σίγουρα οι κατηγορούμενοι βουλευτές βρίσκονται απέναντι σε ένα πανίσχυρο σύστημα εξουσίας. Η υπερασπιστική τακτική θέλει στρατηγική. Απαιτείται η κάθε κίνηση να είναι προσεκτική, σοβαρή και αποτελεσματική. Έχουμε τη δυνατότητα να αποδομήσουμε τις κατηγορίες αλλά και τους κατηγόρους. Σε κάθε επίπεδο. Ούτε αναμάρτητοι είναι, ούτε άτρωτοι. Ευελπιστώ ότι ήρθε η ώρα η υπόθεση να βαδίσει σε αποκλιμάκωση. Διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Οι κατηγορούμενοι είναι απενοχοποιημένοι και έτοιμοι να «ματώσουν» για την αποκατάσταση του Δικαίου και της Νομιμότητας. Σε ό,τι με αφορά είναι βέβαιο ότι όσοι με στοχοποίησαν θα λογοδοτήσουν. Δεν είμαι από εκείνους που εκβιάζομαι ή κάνω πίσω από φόβο. Αντίθετα πεισμώνω και τιμωρώ. Δεν λυγίζω, θα τους λυγίσω. Και μιλάω για την πολιτική εξουσία και τις παρακρατικές μεθόδους της. Είναι αηδιαστικό και αποκρουστικό να στοχοποιείται ο συνήγορος για το επαγγελματικό του καθήκον.

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση του ΣτΕ για το PSI σύμφωνα με την οποία η κλοπή των ομολογιούχων δημοσίου, ήταν νόμιμη και συνταγματική κι έγινε χάρη του δημοσίου συμφέροντος. Θέλω ένα σχόλιό σας.

Σαράκης: Σέβομαι τις δικαστικές αποφάσεις. Δεν σημαίνει όμως ότι τις αναγνωρίζω όλες και ως ορθές. Δυστυχώς στην πατρίδα μας η έννοια του «δημοσίου συμφέροντος» έχει χάσει το νόημά της. Όπως άλλωστε και η έννοια της αξιοπρέπειας.
 "Ελεύθερη Ώρα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου