Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ! "ΒΟΜΒΑ" ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΣΤΑΪΚΟΥ! ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ...

Μόλις πριν  από λίγα λεπτά δόθηκε στη δημοσιότητα απάντηση του Δημάρχου Αποστολόπουλου (Παπάγου-Χολαργού) προς τον κ. Στάικο με αφορμή την περίφημη μελέτη-δωρεά του αρχιτέκτονα προς τον Δήμο για τα Πολυϊατρεία-ΚΑΠΗ Παπάγου...



Χολαργός, 29 Δεκεμβρίου 2015
Αριθ.πρωτ.: 31858


Τεκμηριωμένη απάντηση του Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου
στην ανοικτή επιστολή του κ. Στάικου

Κύριε Στάϊκε,
Σε συνέχεια της ανοικτής επιστολής σας από 24/12/2015, επιτρέψτε μου να αφήσω στην άκρη χαρακτηρισμούς και προσωπικές σας αναφορές και να απαντήσω για μια ακόμα φορά επί της ουσίας.
Πολλά από όσα αναφέρω παρακάτω - και με μεγαλύτερη ακρίβεια - αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο. Στην εν λόγω συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής για έγκυρη και άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ήταν προσκαλεσμένοι μόνον δημοσιογράφοι και όχι δημότες. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν φυσικά θέματα επικαιρότητας για τα οποία δεν υπήρχε καμία εκ των προτέρων συμφωνία ή συνεννόηση και, εν κατακλείδι, η συνέντευξη τύπου ασφαλώς δεν σχεδιάστηκε και δεν έγινε με στόχο την απαξίωσή σας.
Σε προηγούμενα δημοσιεύματά σας προς τον τύπο αναφέρατε ότι η μελέτη του κτιρίου Πολυϊατρείων και ΚΑΠΗ Παπάγου για την οποία προκηρύχτηκε διαγωνισμός από το Δήμο το 2015 με προϋπολογισμό 335.154,93 ευρώ, έχει ήδη εκπονηθεί από εσάς, εντελώς δωρεάν, από το 2009 σαν προσφορά στον πρώην Δήμο Παπάγου. Οι απορίες που γεννά μια τέτοια δήλωση είναι εύλογες και φυσικά ένα από τα ερωτήματα που δέχθηκα κατά τη συνέντευξη τύπου, αφορούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η φράση "μελέτη πρωτοετούς φοιτητή", που χρησιμοποίησα στην απάντησή μου μετά το σχετικό ερώτημα από δημοσιογράφο - κάτι που φαντάζομαι ότι σας ενόχλησε - σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούσε στο να μειώσει το κύρος σας σαν αρχιτέκτονα μηχανικό. Δεν έκρινα το έργο σας - άλλες μελέτες ή κατασκευές που έχετε κάνει. Ωστόσο, αναφερόμουν ξεκάθαρα στη συγκεκριμένη μελέτη που καταθέσατε το 2009 και ακόμα περισσότερο στο στάδιο ωρίμανσής της.
Τα ολιγάριθμα σχέδια σε επίπεδο αρχικής προμελέτης-σκαριφήματος, με ενδεικτική αποτύπωση των χώρων, χωρίς διαστάσεις, που υπάρχουν στον φάκελο που καταθέσατε απέχουν τόσο από τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών Δημοσίου, ώστε ο χαρακτηρισμός "μελέτη πρωτοετούς φοιτητή" που έγινε όχι για να θίξει εσάς, αλλά για να συγκρίνει τη μελέτη που παρείχατε δωρεάν με μια μελέτη που θα μπορούσε να είναι αξιοποιήσιμη από το Δήμο, να είναι δυστυχώς και δίκαιος και ακριβής.
Το ότι η μελέτη σας δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών, σύμφωνα με το Π.Δ. 696/1974 (άρθρο 220 έως και 260), δεν είναι προσωπική μου άποψη, είναι η επίσημη απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας που λάβατε στις 7 Οκτωβρίου, κατόπιν σχετικού αιτήματός σας, που έγινε στις 2 Οκτωβρίου. Απάντηση που σας έχει αποσταλεί - εκπλήσσομαι που αναφέρετε το αντίθετο - και την οποία επισυνάπτω κάτωθι: http://www.dpapxol.gov.gr/news/deltia-tipou/item/download/1331_ec92573442ad35c1fae976b04c84fe2e.html.
Επιπροσθέτως, αν και στο αίτημά σας αναφέρετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Παπάγου απεδέχθη με απόφασή του τη δωρεά σας για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του κτιρίου, είναι εύλογο το ερώτημα πως ακολούθησαν 4 αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, οι εξής: 221/14.11.13, 1/30.01.14, 37/24.2.14 και 118/15.07.14 - όλες με την προηγούμενη δημοτική αρχή και Δήμαρχο όχι εμένα, όπως βλέπετε από τις ημερομηνίες - οι οποίες αναφέρονται στη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, σε δύο αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τέλος στην έγκριση προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για τη σύνταξη μελετών, τευχών δημοπράτησης και έκδοσης οικοδομικής άδειας για το έργο " Ανέγερση κτιρίου Πολυϊατρείων και Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου Παπάγου - Χολαργού στο Ο.Τ. 155Α, επί της συμβολής των οδών Εθνικής Αμύνης, Λάρνακας και Αυλώνας", χωρίς να γίνεται στα πρακτικά καμίας εκ των συνεδριάσεων η παραμικρή αναφορά στη μελέτη σας και την εν λόγω δωρεά σας.
Τέλος, κακώς επιμένετε ότι σας είπα ότι δεν μπορώ να σταματήσω το διαγωνισμό. Ο Δήμαρχος όχι μόνο μπορεί, επιβάλλεται να το κάνει κιόλας, να ενημερώσει σχετικά την οικονομική επιτροπή ώστε να σταματήσει ένας διαγωνισμός προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αν διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη.
Εντούτοις, η μελέτη σας του 2009, στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εν λόγω έργο. Ως Δήμαρχος αυτής της πόλης, οφείλω να προχωρήσω το συντομότερο δυνατόν τις ενέργειες ολοκλήρωσης αυτού του έργου, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου. Υπό τις σημερινές συνθήκες, η μόνη και πλέον ενδεδειγμένη οδός για τη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης, ήταν η προκήρυξη διαγωνισμού, όπως και έγινε, στην οποία συμμετείχαν 17 υποψήφιοι από τα καλύτερα γραφεία μελετών της Ελλάδας και το σχήμα που έδωσε την πιο συμφέρουσα προσφορά, κρίθηκε η ‘Σύμπραξη Σπύρος Λούκος / Μηχανικοί Ζαννής Ιωάννης’ με έκπτωση 77,78%, δηλαδή η σύμβαση θα είναι 60.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Φυσικά, θα ήταν ακόμα καλύτερα αν ο Δήμος δεν ήταν υποχρεωμένος να σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ και θα έλεγα ότι είναι ατυχές που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε πλήρως την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες. Αυτό φυσικά δεν μειώνει την πρόθεση προσφοράς που αντιλαμβάνομαι ότι θα είχατε όταν κάνατε τη μελέτη το 2009.
Δεν αμφισβητώ το ενδιαφέρον που δείχνετε για την πόλη μας.
Θα σας παρακαλέσω να κάνετε το ίδιο και να μην αμφισβητείτε το δικό μου.
Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία.

Με εκτίμηση,
Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ, ΣΤΑΪΚΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Παπάγου, 07/10/2015 Αριθ. Πρωτ.: 23160



ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ:
TAX. Δ/ΝΣΗ : Αναστάσεως 90 Ηλεκτρ. A/var]:www.dpapxol.gov.gr Ηλεκτρ. Tax^io:info@dpapxo!.gov.gr FAX: 210 6528472 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Χρ. Βασσάλου
Προς
κ. Μπάμπη Σταικο Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σαρανταπόρου 27 Χολαργός




Κοιν/ση
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2027128

Σχετικό Η με αρ. πρωτ.23160/2/10/2015 αίτηση σας


Σε απάντηση της ως άνω αίτηση σας, σας ενημερώνουμε ότι
Η μελέτη την οποία μας διαβιβάσατε στον συνημμένο φάκελο δεν πληρεί καμμιά από τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών, σύμφωνα με το Π.Δ. 696/1974 από άρθρο 220 έως και 260 στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ, ΣΤΑΤΙΚΕΣ, Η/Μ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ, ΣΧΕΔΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ, ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ, κλπ. ώστε να είναι δυνατή η δημοπράτηση του σχετικού έργου.
Το ύψος της προεκτιμώμενης αμοιβής για την μελέτη του έργου των Πολυιατρείων που ανέρχεται στο ποσόν της προκήρυξης (272.483,68€ χωρίς τον ΦΠΑ), σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΔΜΕΟ/α/ο/1257/9.8.2005, δεν επιτρέπει την απ'ευθείας ανάθεση διότι είναι κατά πολύ ανώτερη του 30% του πτυχίου Α' Τάξης των απαιτούμενων κατηγοριών μελετών.
Κατά συνέπεια η μόνη νόμιμη οδός για την σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης είναι η προκήρυξη διαγωνισμού την οποία άλλωστε η διοίκηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου έχει επιλέξει και εντάξει στον προϋπολογισμό της από το 2014.


3 σχόλια:

  1. Μόνο δημοσιογράφοι? Ο κυρΝικος τι δουλειά είχε στη φωτογραφία? Για να ''κεντράρει'' ο φακός ή για μαϊντανός?
    Δεν είδα την αντιπολίτευση, εκτός και αν εκλήθησαν, αλλά απαξίωσαν να παρευρεθούν, ή μήπως δεν ήταν καλεσμένοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μας πεί ο Δημαρχος ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ γιατι σήμερα ο Δημος δεν έχει Αντιδημαρχο Τεχνικών Εργών ????
    τι κρυβετε πίσω από την απόφαση του αυτή ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ξέρουμε ΄πολύ καλά εμέις οι Παπαγιώτες τα κόλπα με τις μελέτες και τις υπομελέτες που προκυρήσσουν οι Δημοι, γνωστα εξάλλου από την μελετη των 300.000 ευρω του πολιτιστικου στη Κατω Ζώνη που δεν έγινε ποτέ ..

    ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ κύριε Αποστολόπουλε αντί να επικοινωνήσετε με τον κ. Σταικό και να τροποποποιησετε την υπάρχουσα μελέτη ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ επιλέξατε και τον δρόμο της σπατάλης των χρήματων του Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή