Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ! ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

920 δις ευρώ κόκκινα δάνεια από τα οποία τα 120 δις ευρώ αφορούν τις...

ελληνικές τράπεζες απειλούν να τινάξουν στον αέρα την Σύνοδο της Μάλτας. Τα ελληνικά κόκκινα δάνεια είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σόιμπλε είναι έξαλλος με τον Ντράγκι επειδή δεν πιέζει για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Τα 120 δις ευρώ των κόκκινων δανείων φέρνουν πιο κοντά από ποτέ το 4ο Μνημόνιο και το κούρεμα των καταθέσεων. Αν σ΄αυτά προσθέσετε και την χρεοκοπημένη ΔΕΗ έχετε την πλήρη εικόνα του ελληνικού κράτους! Μάλιστα οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τραβήξουν στην κυριολεξία την πρίζα του χρεοκοπημένου κράτους με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα ιδιώτες και επιχειρήσεις. 
Σ΄αυτή την περίπτωση τα ελικόπτερα που θα απογειώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου και την Ηρώδου Αττικού θα είναι ένα μοναδικό θέαμα για το παγκόσμιο τηλεοπτικό χωριό.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο “Τσίπρας και ο Παυλόπουλος” βρίσκονται μια ανάσα από το ελικόπτερο της μεγάλης φυγής. Προφανώς κάτι του είπε ο Σόιμπλε σ΄εκείνη την εμπιστευτική συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

-Πως να σώσεις μια χώρα με 120 δις κόκκινα δάνεια και χρεοκοπημένη την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού;

εξομολογείται εξοργισμένος ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

«Το ζήτημα των κόκκινων δανείων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία θα απασχολήσει το Σαββατοκύριακο στη Βαλέτα τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, γράφει Handelsblatt.

Και η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: Οι τράπεζες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 920 δις ευρώ. Η συνάντηση των 27 υπουργών στη Μάλτα είναι άτυπη. Δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά διεξοδικές και εις βάθος συζητήσεις.

Σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρεται ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ρίσκο για τις τράπεζες που τα έχουν στην κατοχή τους. Το πρόβλημα δεν αφορά ωστόσο μόνο τέσσερεις χώρες, αλλά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος επηρεάζεται από αυτή την αρνητική κατάσταση».

Στο μεταξύ σύμφωνα και με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” τα funds και τα νομικά γραφεία που φιλοδοξούν να εμπλακούν στα 110 δις ευρώ Κόκκινα Δάνεια είναι πανέτοιμα:
ντυπωσιακά ονόματα της διεθνούς αγοράς βρίσκονται πίσω από τα funds που θα αναλάβουν τα ελληνικά  κόκκινα δάνεια.

Μόνο μια εταιρεία, η Aktua έχει λάβει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά τα funds που ακολουθούν είναι επίσης από τα μεγαλύτερα στη διεθνή αγορά.

Γράφει η Gillian Rothschild

Η Alpha Bank έχει δημιουργήσει με την  Aktua,  την Aktua Hellas με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της ισπανικής εταιρείας στη διαχείριση δανείων λιανικής. Από το Μάιο όμως o ομιλος Αktua δεν είναι τυπικά ισπανικός αφού εξαγοράστηκε από την Lindorff Group, έναν κορυφαίο ευρωπαικό όμιλο με έδρα το Οσλο και παρουσία σε 13 χώρες, ο οποίος ελέγχεται από το Nordic Capital Fund και έχει ως μεγάλο «αφεντικό» τον νορβηγό Klaus-Anders Nysteen, με μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και το real estate.



Klaus-Anders Nysteen

Η Lindorff εξαγόρασε την Aktua από ομάδα μετόχων της μεταξύ των οποίων η Centerbridge Partners, η οποία ενδιαφέρεται επίσης για την ελληνική αγορά προβληματικών δανείων από την πλευρά του private equity και έχει υποβάλλει άδεια στην ΤτΕ.

O 59χρονος Mark Gallogly ίδρυσε την Centerbridge Partners, η οποία αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα σε πολλές χώρες και πολλούς τομείς. Εχοντας θητεία στην Blackstone επί σειρά ετών, προχώρησε στην δημιουργία της Centerbridge που ψάχνει ευκαιρίες σε ελληνικές επιχειρήσεις.



Ο Gallogly-στη φωτό με την σύζυγό του- ήταν μέλος του συμβουλίου οικονομικής ανάπτυξης που δημιούργησε ο Μπάρακ Ομπάμα ενώ είναι μέλος στο περίφημο Hamilton Project του Brookings Institution, και στο συμβούλιο του Columbia Business School.

Η αμέσως επόμενη μετά την Aktua που θα λάβει άδεια, θα είναι πιθανότατα το ΚΚR, ή πιο συγκεκριμένα η Pillarstone που είναι η εξιδικευμένη πλατφόρμα του αμερικανικό fund.

Ηδη, το Pillarstone με το οποίο συνεργάζονται από κοινού η Alpha Bank και η Eurobank, αναλαμβάνει την τύχη της Φαμάρ και ακολουθούν τρεις με τέσσερις εταιρείες από τον κλάδο του λιανεμπορίου,της μεταλλουργίας και των τροφίμων.

Κουμάντο στην Pillarstone (photo κάτω) κάνει ο 50χρονος βρετανός John Davison, ο οποίος μπαίνει δυναμικά στην αγορά των ευρωπαικών κόκκινων δανείων – και την ελληνική.



Η Pillarstone επικεντρώνεται σε επιχειρηματικά δάνεια και η συνεργασία της με την Alpha Bank, την Eurobank και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και την Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί μια βάση δανείων της τάξης των 2 δισ.ευρώ.

Ο John Davison έχει μεγάλα σχέδια για την ελληνική αγορά και το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις κινήσεις που θα οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων. Όπως ο ίδιος λέει, τα πρώτα μαθήματα πήρε από την οικογενειακή επιχείριση, την Davison Highley, μια εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής επίπλων που ξεκίνησε ο παππούς του και διαθέτει σταθερά υψηλού επιπέδου πελατεία ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Oι Tony Alvarez και Bryan Marsal (photo κάτω)  έχουν τεράστια εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και από το 1983 που ίδρυσαν την Alvarez & Marsal, η εταιρεία έχει φθάσει από τους τρεις μόλις εργαζομένους, να απασχολεί περισσότερους από 2.500 στελέχη σε όλον τον κόσμο και σε 18 χώρες, προσφέροντας ευρύ φάσμα υπηρεσιών.



Οι φιλοδοξίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά είναι μεγάλες και ο άνθρωπος της A&M στη χώρα είναι ο έμπειρος Mάριος Κολιόπουλος (photo κάτω), ο οποίος ήταν μεταξύ άλλων αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στο ΤΧΣ και σύμβουλος στα ΕΛΠΕ και προηγουμένως επικεφαλής της Bank of America στην Eλλάδα.



Η καθυστέρηση στην αδειοδότηση από την ΤτΕ αποδίδεται στο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις που πάντως είναι εύλογο να υπάρχουν αφού η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να έχει την πλήρη εικόνα των προσώπων που βρίσκονται πίσω από τα funds που θα ελέγξουν εν τέλει την ελληνική οικονομία μέσω των 108 δις.ευρώ κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, και το θεσμικό πλαίσιο ειδικά για την πώληση δανείων παραμένει προβληματικό και τα ξένα funds ζητούν εναρμόνιση με ό,τι ισχύει σε διεθνές επίπεδο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, μια εταιρεία που παίρνει άδεια διαχείρισης, δεν μπορεί να αγοράζει δάνεια. Αναμένεται πάντως ότι σε επόμενο στάδιο ο νόμος θα τροποποιηθεί ώστε να διευκολυνθεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Από τις πιο εύκολες περιπτώσεις αδειοδότησης είναι η FRS, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank που «πατάει» πάνω στις υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης οφειλών και ενημέρωσης οφειλών του Ομίλου ενώ εταιρείες όπως η Caican και η LXM, έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για άδεια στην ΤτΕ.

Oι LAW FIRMS της Αθήνας και τα 110 δις των προβληματικών δανείων



Σε ετοιμότητα για την πίτα των 110 δισ.ευρώ προβληματικών δανείων βρίσκονται μεταξύ άλλων και μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας αφού οι δουλειές που ανοίγονται είναι μεγάλες για τους εξιδικευμένους νομικούς. Η εμπλοκή τους είναι συνεχής σε επίπεδο lobbying με τους θεσμούς, πιέζοντας για το γρήγορο άνοιγμα της αγοράς δανείων, και με διεθνή funds που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στις τεκτονικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην ελληνική οικονομία με αφετηρία τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Επιχειρήσεις και ακίνητα θα αλλάξουν χέρια τα επόμενα χρόνια και ήδη μεγάλα funds του εξωτερικού έχουν σκανάρει την αγορά και έχουν λάβει θέση μάχης, με τη συνδρομή δικηγορικών γραφείων, όπως η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς και συνεργάτες, το γραφείο Ποταμίτης -Βεκρής και την εταιρεία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. 
Η εταιρεία Καρατζάς και Συνεργάτες είναι από τα γνωστότερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, και έχει παραδοσιακά σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την εποχή του ιδρυτή του Θεόδωρου Καρατζά, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την έκθεση που είναι γνωστή ως έκθεση Καρατζά.
Το γραφείο που ιδρύθηκε το 1963 και ασχολείται με όλο το φάσμα του εμπορικού δικαίου στις σύγχρονες εκφάνσεις του, «τρέχει» η κόρη του ιδρυτή, Κατερίνα Καρατζά-photo πάνω, πλαισιωμένη από μεγάλο αριθμό στελεχών του γραφείου. Με σπουδές μεταξύ άλλων στο Columbia, η Κατερίνα Καρατζά έχει εξιδίκευση στους τομείς των τραπεζών, της ναυτιλίας, των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Τους επτά partners του γραφείου πλαισιώνουν περισσότεροι από τριάντα δικηγόροι όλων των ειδικοτήτων του δικαίου. Μόνο φέτος, το γραφείο έχει λάβει δύο διεθνείς διακρίσεις ως καλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στα Europe Women in Business Law Awards του Euromoney Legal Media Group και ως η καλύτερη δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα από το International Financial Law Review.

Με σημαντική pro bono δραστηριότητα στους τομείς της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της προστασίας του περιβάλλοντος η εταιρεία Ποταμίτης/Βεκρής απασχολεί μερικούς από τους κορυφαίους δικηγόρους της Αθήνας.
Υπό την ηγεσία του Στάθη Ποταμίτη-photo πάνω, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία σε μεγάλες συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων και διετέλεσε αντιπρόεδρος στο χρηματιστήριο παραγώγων ενώ έχει πάρει μέρος σε νομοπαρασκευαστικό έργο, η εταιρεία έχει σημαντική δραστηριότητα στο κομμάτι των αναδιαρθρώσεων και έχει αναπτύξει δίκτυο επαγγελματιών σε αυτό το πεδίο, δικηγόρων, λογιστών και τραπεζιτών. Τους οκτώ partners της εταιρείας πλαισιώνουν σαράντα και πλέον συνεργάτες.
Σαράντα δύο δικηγόρους,  12 partners και 5.200 πελάτες είναι βασικά μεγέθη της KLC Law Firm, της εταιρείας Καλλιμόπουλος-Λουκόπουλος-Χιωτέλλης, η οποία έχει παράσχει νομικές υπηρεσίες σε 33 χώρες.H  εταιρεία έχει ως πρόεδρο τον καθηγητή Αστικού Δικαίου Αριστείδη Χιωτέλλη και τεράστια εξιδίκευση σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Στους partners της εταιρείας περιλαμβάνεται πλέον και η Βασιλική Λαζαράκου, με εμπειρία πολύτιμη στα χρηματοπιστωτικά.

Η Βασιλική Λαζαράκου-photo, δικηγόρος σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, αλλά και διδάκτωρ  της Νομικής Σχολής του  New York University, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τον Σεπτέμβριο 2012 μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και πέτυχε την πολιτική συμφωνία για την υιοθέτηση του Κανονισμού και της Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID II) που αποτελεί τη βασική νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου