Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ! ΚΟΛΑΣΗ! 10 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 8 ΧΑΡΟΠΑΛΑΥΕΟΥΝ...

Σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο μετρό...

της Αγίας Πετρούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων ενώ σε 37 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά.

Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει πως εκρηχτικός μηχανισμός που περιείχε αιχμηρά αντικείμενα  εξερράγη σε συρμό του μετρό μεταξύ των δυο γειτονικών σταθμών, της Σενάια και του τεχνολογικού ινστιτούτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές εντόπισαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό γεμάτο καρφιά που στόχο είχε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Σε άλλο βαγόνι του συρμού βρέθηκε επίσης εκρηχτικός μηχανισμός που περιείχε εκρηκτικά, αρκετή ώρα αργότερα, ωστόσο οι πυροτεχνουργοί κατάφεραν να τον απενεργοποιήσουν.

Παράλληλα, βρέθηκε βόμβα που δεν είχε πυροδοτηθεί στο σταθμό Μετρό της πλατείας Βοστάνια. 

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη
Ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη



Ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε περισσότερες από μία εκρήξεις χωρίς αυτό ωστόσο να επιβεβαιώνεται. Η αστυνομία εκκένωσε όλο το δίκτυο του μετρό της πόλης (62 σταθμοί συνολικά) και απέκλεισε τις συνοικίες που γειτονεύουν με τους προαναφερθέντες δυο σταθμούς.

Παρόλα αυτά πλήθος κόσμου έσπευσε αμέσως προκειμένου να πληροφορηθεί τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο όποιος από το πρωί βρισκόταν στην άγια Πετρούπολη σε τηλεοπτικό διάγγελμα του αναφέρθηκε στο γεγονός και παραδέχτηκε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες χωρίς να αναφερθεί ωστόσο στον αριθμό και σε λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας αλλά μέχρι στιγμής οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί επίσημα ή ανεπίσημα στα αίτια ή τα κίνητρα της έκρηξης. Μέχρι προ ολίγων ημερών υπήρξε έντονη δραστηριότητα και εμπλοκή του ρώσικου στρατού σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία.

Ο δράστης της επίθεσης

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Δείτε το βίντεο:


Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.



​Από τα θύματα, οι επτά σκοτώθηκαν επί τόπου, ο ένας στο ασθενοφόρο και οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο, λόγω των σοβαρών τραυμάτων και καψίματος του δέρματος
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία από τους εμπειρογνώμονες της σήμανσης. Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι σχετικές έρευνες, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Από τα θύματα, οι επτά σκοτώθηκαν επί τόπου, ο ένας στο ασθενοφόρο και οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο, λόγω των σοβαρών τραυμάτων και καψίματος του δέρματος. Από τους τραυματίες, οι 6 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.





Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.


Μεντβέντεφ: "Ήταν τρομοκρατικό το χτύπημα στην Αγία Πετρούπολη"
  
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ανάρτησή του στο facebook μίλησε ευθέως για «τρομοκρατική επίθεση».

«Αυτοί που τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια. Εχουν δοθεί όλες οι εντολές στα υπουργεία Υγείας και Εκτάκτων Καταστάσεων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων. Ο πόνος είναι κοινός» ανέφερε.




Τριήμερο πένθος στην Αγία Πετρούπολη λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο κηρύσσεται τριήμερο πένθος" αναφέρεται στον λογαριασμό του. 

Συλληπητήρια από το ελληνικό ΥΠΕΞ και ευρωπαίους αξιωματούχους

Τη θλίψη τους για την έκρηξη που συγκλόνισε το μετρό της Αγίας Πετρούπολης εξέφρασαν ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι. Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter ότι η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ παρακολουθούν τις πληροφορίες από την Αγία Πετρούπολη. «Οι σκέψεις μας είναι με τον ρωσικό λαό» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιείται Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «φρικτές ειδήσεις» και σημείωσε ότι συμπάσχει με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε και αυτός τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Συγκλονισμένο» δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών από την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη, απευθύνοντας «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων».

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γούρι Ράτας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων.

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές, ενώ, παράλληλα, δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου