Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ! ΑΠΕΡΓΙΑ...

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για την Κυρικακή 13 Ιουλίου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ήδη, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινή προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης. Με την προσφυγή ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.
Όπως επισημαίνουν η ΟΙΥΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.
Επίσης, τονίζουν ότι πρόκειται για μία απόφαση που επιβλήθηκε από την τρόικα, μέσω της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και είναι πράξη απόλυτα εχθρική ενάντια στους εργαζόμενους.
Η ΟΙΥΕ θεωρεί ότι είναι μία απόφαση «προάγγελος» και από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα αποσυνθέσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή και αδήλωτη απασχόληση.
Ακόμη, κάνει λόγο για εντελώς αντιδημοκρατική απόφαση, που παρακάμπτει τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων ιδιαίτερα, αφού και οι εργαζόμενοι εξαιρούνται και καταργούνται από συνομιλητές. Όπως αναφέρει, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δημιουργεί τεράστια προβλήματα παραβιάζοντας το δικαίωμα στην οικογενειακή, προσωπική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και παράλληλα διαλύει τον οικογενειακό ιστό, αφού η πλειοψηφία του κλάδου του εμπορίου είναι γυναίκες και μάλιστα μητέρες.
«Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο, ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πρόβλημα έλλειψης αγοραστικού χρόνου, αλλά αγοραστικής δύναμης, μιας και έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις τα εισοδήματά τους. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δηλώνουν ότι αντιστέκονται στην καθολική διάλυση των εργασιακών σχέσεων και γι' αυτό απεργούν» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου