Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΕΛΛΕIΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

Όλες οι αντιδράσεις για την απόφαση του συμβουλίου Εφετών για την ΕΛΣΤΑΤ 
Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση – δικαίωση της Realnews – του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που διέταξε την επανεκκίνηση της ανάκρισης για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε να μπούμε στο μνημόνιο.
Η Realnews με μια σειρά αποκλειστικών δημοσιευμάτων έχει αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις που γίνονταν για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
Μάλιστα, το Συμβούλιο Εφετών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακρίτρια που χειρίστηκε τη δικογραφία, καθώς και τον εισαγγελέα, που εισηγήθηκαν να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά.
Βούλτεψη: Αναγκαστικά βάλαμε το έλλειμμα που δέχθηκε η Eurostat
Η Kυβερνητική Eκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου, Ελεάννας Τρυφίδου, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τις καταγγελίες που αφορούσαν στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.
«Εμείς από την 1η στιγμή είπαμε ότι η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία και καλείται να δώσει λύσεις σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει και την ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική πολιτική ζωή», είπε αρχικά η κ. Βούλτεψη για το θέμα της αλλοίωσης των στοιχείων και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απόφαση που λέει ότι η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο και να συνεχιστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει η δικαιοσύνη να ασχολείται με το ζήτημα. Έχει όλα τα στοιχεία, είναι ογκώδης ο φάκελος. Πρέπει να δει και τα διαδικαστικά θέματα που είναι και το βασικό ζήτημα. Όλη η ιστορία γύρω από αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που δόθηκαν τα στοιχεία και βεβαίως μετά, για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να άλλαξε η μεθοδολογία».
«Αυτό για το οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση, είναι ότι αποδέχθηκε το έλλειμμα και το έβαλε στον προϋπολογισμό, όσον αφορά το έλλειμμα το οποίο δόθηκε τότε. Αυτό το έλλειμμα είχε γίνει αποδεκτό έξω πλέον. Δεν μπορούσαμε εμείς αυθαίρετα να βάλουμε ένα άλλο έλλειμμα. Αναγκαστικά και εφόσον δεν είχε λυθεί το θέμα, θα βάζαμε το έλλειμμα το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από την Eurostat».
«Εμείς είπαμε ότι θα γίνει μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, όταν ζητούσαμε αυτοδυναμία από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κανέναν και επομένως αποφάσισε υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας. Από εκεί και πέρα, το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, δεν έχει να κάνει μόνο με την ΕΛΣΤΑΤ. Έχει να κάνει με πάρα πολλά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να τεθούν σε μία έρευνα για το πώς φτάσαμε σε αυτό το χάλι το σημερινό», σχολίασε ακόμα η κ. Βούλτεψη και επισήμανε ότι «το συμβούλιο εφετών απλώς αποφάσισε ότι η απόφαση δεν θα πάει στο αρχείο. Όταν θα ολοκληρώσει τη διαδικασία η δικαιοσύνη. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη; Θα περιμένουμε την ολοκλήρωσή της».
Ακούστε το ηχητικό:
Ερώτηση Καμμένου σε Σαμαρά για το έλλειμμα του 2009
Ερώτηση στον πρωθυπουργό καταθέτει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή το γεγονός ότι βγαίνει από το συρτάρι η υπόθεση αναθεώρησης του ελλείμματος.
Μιλώντας στον realfm 97,8, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι καταθέτει ερώτηση στον Αντώνη Σαμαρά, για το αν, όπως είπε, θα συνεχίσει να καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να υπογράψουν την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στον μηχανισμό στήριξης.
Ακούστε το ηχητικό:
Παυλόπουλος: Η κυβέρνηση Παπανδρέου "μαγείρεψε" τα στοιχεία
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε στον Real fm 97,8 και την εκπομπή των Γιάννη Παπαδόπουλου-Αγγελικής Λάζου με αφορμή το θέμα της επανεκκίνησης της ανάκρισης για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
«Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν, ιδίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και αναφέρομαι στις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου, προσπάθειες ώστε να μείνει η ιστορία στο ημίφως ή στο σκοτάδι», δήλωσε αρχικά και στη συνέχεια έκανε λόγο για τεράστια ιστορία και πρόσθεσε ότι η αλήθεια είναι μία: «Το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009 ήταν μεγάλο αλλά διαχειρίσιμο. Ωστόσο με την άφρονα πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Παπανδρέου τους τρεις πρώτους μήνες το έλλειμμα εκτοξεύτηκε».
Στην ερώτηση αν υπήρξε «μαγείρεμα» των στοιχείων προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. απάντησε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν είχαν μπει στο έλλειμμα δαπάνες όπως αυτές της ΔΕΗ και των νοσοκομείων, αν και μας είχαν ζητηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν».
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το γεγονός πως προστέθηκαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο έλλειμμα σήμαινε πρακτικά τη λήψη μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην τροπή που πήρε η υπόθεση με το δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ. «Κατά τη γνώμη μου όλο αυτό το ζήτημα ήταν αρμοδιότητα της ολομέλειας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει αν η αντιπολίτευση είχε επιδείξει τη στοιχειώδη σοβαρότητα. Ενα θέμα τόσο απλό το έκαναν τόσο περίπλοκο. Επίσης απ’ όλα αυτά τα τεράστια και μη δημοσιονομικά ζητήματα που αντιμετώπισε ο λαός το μόνο το οποίο έκριναν ότι χρειαζόταν δημοψήφισμα ήταν αυτό της ΔΕΗ;».
Ακούστε το ηχητικό:
ΒΙΝΤΕΟ-Κακλαμάνης: Κολοσσιαίο θέμα η υπόθεση του ελλείμματος

Κολοσσιαίο θέμα χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Realnews.

«Πρόκειται περί κολοσσιαίου θέματος, το οποίο, εάν αποδειχθεί ότι είναι έτσι, όπως λέει το πόρισμα, ιδού πεδίον λαμπρόν στην κυβέρνηση να κάνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αποδειχθεί ότι ήταν πλαστά τα στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί πλέον ο κ. Γεωργίου, μετά τη χθεσινή απόφαση, να παριστάνει τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Παραπέμπεται για ανάκριση με την κατηγορία του κατηγορουμένου».
 Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
http://www.dailymotion.com/video/x219kyq_n%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82_news
Τι αναφέρει το βούλευμα
Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο:
1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % επί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας
2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή
3. Να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου