Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ!

Του Κώστα Βαξεβάνη - :"Hot Doc"
Ο πρώην Αρεοπαγίτης με καταγωγή από μια φτωχή σχετικά οικογένεια της Λέσβου, κρίνεται ήδη για νομοθετικό έργο ενός χρόνου, το οποίο έχει δημιουργήσει πρωτοφανή αναταραχή στους κύκλους των πρώην συναδέλφων του.

Τροπολογίες που δεν εκπληρούν καμιά νομική αναγκαιότητα, νομοσχέδια που απαλλάσσουν κατηγορίες «υπόπτων» στα μάτια της κοινής γνώμης, άλλα που ισχύουν για μερικά εικοσιτετράωρα και αναιρούνται -έχοντας ωστόσο εξυπηρετήσει νομικά αυτούς που θα τα εκμεταλλευτούν-, είναι μερικά από τα πεδία κριτικής που αρκετά έντονα και φωναχτά ασκούν πολιτικοί, δικαστές και εισαγγελείς στην υπουργία Αθανασίου. 

«Γιατί», λένε, «ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη, να κάνει νόμους με τους οποίους απαλλάσσει αυτούς για τους οποίους εμείς σχηματίζουμε δικογραφίες μετά από χρόνια έρευνας;».
Το πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του νόμου με τον οποίο οι εισαγγελείς δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν τα τηλέφωνα όσων κατηγορούνται για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το έγκλημα του λευκού κολάρου, έγκλημα στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί, δεν θα είναι υπό παρακολούθηση με εντολή Αθανασίου, όπως θα έλεγε και ο φίλος του Αντώνης Σαμαράς.

Ο Αθανασίου είναι ο υπουργός ο οποίος δεν διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία που περιέγραφε χρηματισμό του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη. Την κράτησε επί μήνες στο συρτάρι του και την επέστρεψε στον Αρειο Πάγο δήθεν για νομικό έλεγχο, όταν την υπόθεση αποκάλυψε το HOT DOC.
Η κριτική όμως που ασκείται στον υπουργό Δικαιοσύνης ξεπερνά την πολιτικονομοθετική του δραστηριότητα. Παλιοί του συνάδελφοι προχωρούν σε καταγγελίες, περιγράφοντας τον Αθανασίου ως έναν δικαστικό ο οποίος έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη ακίνητη περιουσία της οποίας η προέλευση δεν ελέγχθηκε ποτέ αν και υπήρχαν έγγραφα στοιχεία. 

Μια καταγγελία για τη δήλωση «πόθεν έσχες» του πρώην Αρεοπαγίτη «πάγωσε» στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο φάκελος έκλεισε χωρίς έλεγχο. Η ίδια καταγγελία εστάλη στο HOT DOC. Αν και είναι αδύνατο να ελεγχθούν τα στοιχεία της καταγγελίας αφού θα απαιτούσαν άνοιγμα λογαριασμών και κωδικών του Χρηματιστηρίου, όσο προχώρησε, η δημοσιογραφική έρευνα απέδειξε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να κάνει ψεύτικη δήλωση για ακίνητο που έχει και το οποίο εμφανίζει κατά 282 τετραγωνικά μικρότερο.

Όσο καιρό ήταν δικαστής, δίκαζε δηλαδή τους άλλους για πολεοδομικές παραβάσεις, ο ίδιος είχε αυθαίρετο κτίσμα στην πυλωτή του. Τα δε παιδιά του φαίνεται να είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας την εποχή που ήταν φοιτητές.

Δυστυχώς ο υπουργός, παρά τα επίσημα αιτήματά μας για να απαντήσει στα στοιχεία που προκύπτουν, δεν το έκανε, παρότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει και ως πρώην δικαστής και ως πολιτικός ο οποίος κάνει δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία δημοσιοποιείται.

Ο κύριος Αθανασίου έκανε ένα προσωπικό τηλεφώνημα ζητώντας να δώσει "φιλικές" και ανεπίσημες απαντήσεις διάψευσης χωρίς στοιχεία.
Ως δημοσιογράφος οφείλω να ομολογήσω πως με τον Χαράλαμπο Αθανασίου μας συνδέει σχέση πολλών χρόνων, αφού έχουμε καταγωγή από το ίδιο χωριό. Με την αλήθεια όμως με συνδέει μεγαλύτερη.  

Κώστας Βαξεβάνης


Γ.Γ απο "ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ": Κοίτα που μ' αρέσει το τσαμπουκαλίδικο στυλ του Κώστα Βαξαβάνη αν και έχουμε χωρίσει τα τολιτικά μας "τσανάκια" εδώ και χρόνια. Το δημοσίευμα το Hot Doc σχετικά με το υπουργό δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είναι 27 ολόκληρες σελίδες και σας συνιστούμε ανεπυφύλακτα να αφοράσετε το περιοδικό για να το διαβάσετε. 

Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω κάτι. Εγραφα σε περασμένη ανάρτηση μας ότι "Εχει οικογενειακές καταβολές ο τύπος. -ο Χ. Αθανασίου- Ο πατέρας του, ένας από τους πιο σκληρούς κομματάρχες της δεξιάς –«Πατούχας» ήταν το παρατσούκλι του- έχει αφήσει ιστορία στην περιοχή στα μαύρα μετεμφυλιακά χρόνια". 
Εχω μια πολύ συγκεκριμμένη ιστορία στο μυαλό μου με αυτόν πρωταγωνιστή -που διαδραματίστηκε στα πρώτα χρόνια της Απριλιανής χούντας- (θα βρω τρόπο και θα φρεσκάρω την μνήμη μου) και θα την παραθέσω κάποια στιγμή. 
Προς το παρόν το σχετικο απόσπασμα για τον πατέρα του υπουργού δικαιοσύνης από το Hor Doc:

"Η οικογένεια του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν μία από τις παραδοσιακές δεξιές οικογένειες της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Ο πατέρας του Χριστόφας Αθανασίου, υπήρξε επικεφαλής της «Οργάνωσης Χ» κατά διάρκεια του Εμφυλίου, όπως καταγράφει στο βιβλίο του «Το Αντάρτικο της Λέσβου», ο παλιός αντάρτης και συγχωριανός του Νίκος Θεοχάρης, το 1986. 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τονΔεκέμβριο του 1946, μέλη της οργάνωσης «Χ», (οι γνωστοί χίτες που βρήκαν κοινό τόπο δράσης με τους γερμανούς κατακτητές κατά των κομμουνιστών και του ΕΑΜ), μπήκαν σε σπίτια μελών του ΕΑΜ στο χωριό Νάπη της Λέσβου και ξυλοκόπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου όσους είχαν πάρει μέρος στον αντιστασιακό αγώνα. 

Ανάμεσα στους βασανιστές, οι κάτοικοι του χωριού είχαν αναγνωρίσει και τον Χριστόφα Αθανασίου, πατέρα του σημερινού υπουργού. 

Μερικές μέρες μετά, ένοπλα τμήματα των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, μπήκαν στο χωριό Νάπη μεταμφιεσμένα σε τμήματα χωροφυλάκων για να βρουν και να τιμωρήσουν τους βασανιστές. Μπαίνοντας σε ένα από τα καφενεία του χωριού, ο Χριστόφας Αθανασίου, νομίζοντας πως είναι φιλικά τμήματα Εθνικοφρόνων, τους υποδέχθηκε ως αρχηγός της οργάνωσης «Χ» και δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. 

Οι αντάρτες τον συνέλαβαν μαζί με άλλους δύο που οι κάτοικοι του χωριού αναγνώρισαν ως δράστες. Πριν τους οδηγήσουν όμως σε δίκη, όπως γράφει ο Νίκος Θεοχάρης, ο ίδιος και ο επικεφαλής των ανταρτών υπέκυψαν στις ικεσίες του Χριστόφα Αθανασίου αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να στραφεί στο μέλλον εναντίον των ανταρτών και τον άφησαν ελεύθερο. 

Μετά το 1981, ο Χριστόφας Αθανασίου, κάνοντας χρήση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Αντίσταση, παρουσιάστηκε με δύο μάρτυρες και δήλωσε αντιστασιακός και ζήτησε την αναγνώρισή του ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου