Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ! ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΒΕΙ;


Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κρύβει την Κυπριακή καταγωγή του. ..

Στην πραγματικότητα η ιστορία της οικογένειάς του είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, ακόμα και το αμερικανικό. Και πολύ ενδιαφέρουσα!

Ο Τραμπ κατάγεται από Κύπριους μετανάστες που έφτασαν στην Αμερική άφραγκοι. Τα κατάφεραν γρήγορα με σκληρή δουλειά, ακόμη σκληρότερο οπορτουνισμό και αμφίβολες πρακτικές.

Ο παππούς του Τραμπ, Δανιήλ Τράμπας, έφτασε στην Αμερική από το χωριό Λευκόνοίκο της Κύπρου το 1885, σε ηλικία 16 ετών. Αρχικά δούλεψε για κάποια χρόνια στην Ν. Υόρκη ως κουρέας και λίγο μετά έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση. 

Πήγε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, σε μια μικρή πόλη μεταλλωρύχων και άνοιξε ένα ρεστοράν που διέθετε στους πελάτες του και… γυναίκες, στα πίσω δωμάτια.


Δανιήλ Τράμπας. 1879, Λευκόνοικο.
Δανιήλ Τράμπας. 1879, Λευκόνοικο.


Βελτιώνοντας έτσι τα οικονομικά του, ο παππούς Τράμπας επέστρεψε στην Κύπρο και παντρεύτηκε με την Ελισάβετ Κωμοδρόμου. Έφυγαν μαζί για την Αμερική αλλά μετά από προτροπές της συζύγου του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Όμως, οι κυπριακές αρχές δεν τους επέτρεψαν τον επαναπατρισμό επειδή ο Δανίλης Τράμπας είχε αποφύγει να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.


Έτσι ο παππούς και η γιαγιά του Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, μόνιμα πια, στην Αμερική. Στη Ν. Υόρκη το 1905 γεννήθηκε ο πατέρας του Ντόναλντ, ο Φρεντ Τραμπ.
 
Ο παππούς Τράμπας πέθανε από μαλαζαβράγκα το 1918 σε ηλικία μόλις 69 ετών. Πρόλαβε, όμως, να αφήσει ένα κομπόδεμα στην οικογένειά του που το χρησιμοποίησε για να στήσει μια μικρή εταιρία. Η εταιρία λεγόταν E. Trump & Son και ασχολείτο με κτηματομεσιτικά.

Μετά το 1923, όταν ο ορφανός Φρεντ τέλειωσε το σχολείο, άρχισε να δουλεύει στις κατασκευές. 

Στο μεταξύ, στην Αμερική, υπήρχε για κάποιο λόγο ένα διάχυτο κλίμα έντονου αντικυπριωτισμού. Ο Φρεντ Τραμπ, συνειδητοποιώντας ότι το γεγονός πως ήταν παιδί Κυπρίων τού δημιουργούσε διάφορα εμπόδια, άρχισε να παριστάνει ότι οι γονείς του ήταν Σουηδοί. Το συγκεκριμένο “παραμύθι” το υιοθετεί και ο γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και σήμερα.

Επειδή, όμως, τίποτα δεν κρύβεται για πάντα, υποψιασμένοι δημοσιογράφοι έχουν φροντίσει κατά καιρούς να τον … «γλεντήσουν». 

Πριν χρόνια, σε μια συνέντευξη στο Vanity Fair όταν ο δημοσιογράφος επέμενε ότι η καταγωγή του ήταν κυπριακή, ο Τραμπ, μη θέλοντας να το παραδεχτεί αλλά μη βρίσκοντας και κάτι ευφυέστερο να πει, απάντησε «Ο πατέρας μου δεν ήταν Κυπραίος, οι γονείς του ήταν Κυπραίοι…, Σουηδοί…, τέλος πάντων ήταν απ’ όλη την Ευρώπη».

Περιέργως το κυπριακό χωριό απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια Τραμπ, το Λευκόνοικο, έχει κι άλλους διάσημους όπως την οικογένεια Άσσου, που ίδρυσε την αυτοκρατορία των τσιγάρων Assos.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου