Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

- Στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον 37 άτομα
- Πόλεμος μεταξύ Ερντογάν και παλιού υποστηρικτή του
- Παραιτήθηκε ο βουλευτής και πρώην ποδοσφαιριστής Χακάν Σουκούρ
- Μεγαλοεργολάβοι δωροδοκούσαν τους γιούς των υπουργών για να τους δίνουν άδειες οικοδόμησης σε προστατευόμενες περιοχές

Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση εκτυλίσσεται από το πρωί στην Τουρκία, όπου έχουν προσαχθεί για σκάνδαλο δωροδοκίας και άλλων ατασθαλιών 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Προσήχθησαν οι γιοι των υπουργών εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και ο σύμβουλος και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προσήχθη ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.

Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος. Το τάγμα ήταν ο κύριος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι χτες αργά το απόγευμα παραιτήθηκε από το κόμμα του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χακάν Σουκούρ γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά και οπαδός του Γκιουλέν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας της στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.

Υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με τις προσαγωγές από το χώρο της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν είπε «αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οκτάι Βουράλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου