Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ ΟΥΤΕ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ....

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΣΟ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ
Ο Τύμβος ανήκει στον ΟΛΠ και εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί ο χώρος για να διασωθεί, όμως το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται πεισματικά και ...αποκλείει κάθε συζήτηση

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Δεν καταδέχεται καν να συζητήσει και συνεχίζει το ξεπούλημα το ΤΑΙΠΕΔ. Πειθήνια στις προσταγές των δανειστών και με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε ρόλο παθητικού θεατή, η διοίκηση του Ταμείου συμπεριφέρεται σαν να μην απαρτίζεται από Ελληνες αλλά από στυγνούς μεσίτες που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία των ξένων να ξεπουλήσουν ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία του τόπου.
 
Από την περίπτωση του τουριστικού συγκροτήματος της Ακροναυπλίας, μέχρι τις χαρακτηρισμένες αρχαιολογικές περιοχές στον Αγιο Κοσμά και το Λαύριο και το Castello Bibelli στην Κέρκυρα το Ταμείο δεν εκποιεί απλώς κτήρια και δημόσιο πλούτο, αλλά συνάμα «βγάζει στο σφυρί» την ίδια την ελληνική ιστορία.

Οι αθεόφοβοι ούτε τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων φαίνονται να σέβονται και προχωρούν κανονικά στην παράπλευρη εκποίησή του. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στον ΟΛΠ και παρ' ότι εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί ο χώρος για να διασωθεί, το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται πεισματικά και αποκλείει κάθε συζήτηση. Αρνείται να το συζητήσει, παρά το ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, έχει αποδεχθεί την πρόταση των Σαλαμινίων.

Ατεγκτο το Ταμείο

Η διοίκηση του Ταμείου, άτεγκτη, αρνείται οποιαδήποτε τροποποίηση ή έστω εξαίρεση από το ξεπούλημα. Το περίεργο είναι, όπως μας ενημερώνουν από το Δήμο Σαλαμίνας, ότι και στην περίπτωση της Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα η υπό παραχώρηση έκταση έχει χαρακτηριστεί αδόμητη.

Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας ζητούν «να μη θεωρούνται εμπορεύσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι του ΟΛΠ και να αποδοθούν άμεσα στο δήμο». Θα θυμίσω ακόμη τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για τη χώρα, για το γεγονός ότι ο Τύμβος ήταν θαμμένος μέσα σε τόνους σκραπ και ο τάφος του Θεμιστοκλή βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό (ναυπηγείο) χώρο στην ίδια περιοχή.

Δυστυχώς, η περίπτωση της Σαλαμίνας δεν είναι η μόνη· απεναντίας. Τον Μάρτιο του 2013, με κοινή προσφυγή τους κατά του ΤΑΙΠΕΔ, οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου ζητούσαν να αναιρεθεί η μεταβίβαση στο Ταμείο «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου της Κωλιάδας άκρας του Αγίου Κοσμά».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 265/Β/1957, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος (αντίκειται στο άρθρο 7, παρ. 1 του Ν. 3028/2002 ΦΕΚ Α 153), που επιτάσσει ότι «τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας».

Εν προκειμένω, όπως υποστηρίζει νομική πηγή, η εν λόγω ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ αντιβαίνει στο ίδιο το Σύνταγμα (εκτελεστικός νόμος, άρθρο 18 παρ. 1) δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το αν το ΤΑΙΠΕΔ είναι υπεράνω και του ελληνικού Συντάγματος. Αντίστοιχη περίπτωση «αξιοποίησης» αρχαιολογικού χώρου έχει αποκαλυφθεί και στο Λαύριο.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων [βάσει του ΦΕΚ 2883/14.11.2013 τεύχος Β' και την τροποποίηση της υπ' αριθμόν 224/5.11.2012 (Β' 3006) απόφασης ΔΕΑΑ] μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, στην Πουνταζέζα Δήμου Λαυρεωτικής. Ομως το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται εντός της θεσμοθετημένης αρχαιολογικής ζώνης Α (και μάλιστα απολύτου προστασίας).

Ακίνητα-μνημεία

Για το περίφημο Castello Bibelli από τη σελίδα του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ (λες και είναι λονδρέζικο property & real estate ) ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ενημερώνεται πως πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, που περιλαμβάνει το κυρίως κτήριο Castello (συνολικού δομημένου εμβαδού 1.968 τ.μ.) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 τ.μ. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρέμματα.

Το κτήριο Castello Bibelli, το κέλυφος του Castellino, καθώς και τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων (2 διωρόφων και ενός ισογείου) χαρακτηρίστηκαν ακίνητα μνημεία, δηλαδή νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, εθνολογική, ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία.

Αυτό το υψηλού επιπέδου ακίνητο προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών Boutique Hotel (sic!) εναρμονισμένης με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου, σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς, καθώς και ανάδειξη και χρησιμοποίηση του κεντρικού κτηρίου «Castello» (Lobby, συνεδριακοί χώροι, αναψυχή, χώροι συνάθροισης κοινού, βοηθητικοί χώροι).

Ταυτόχρονα προτείνεται η τουριστική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, όπως η δημιουργία επισκέψιμων περιπάτων εντός του ακινήτου και υπαίθριων καφέ-εστιατορίων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου