Κυριακή 20 Μαΐου 2018

ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 1,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

σχόλιο Ν. Βραχιολίδη
Η περίφημη έκθεση της McKinsey, αναφέρει ότι το τίμημα θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ!
Ωραία έκθεση! Ποιος και με τι κριτήρια έκανε την έκθεση αυτή; Και ...

διέρρευσε το ποσό αυτό ώστε αυτοί που θα προσφέρουν να είναι γύρω από αυτό το ποσό! Σκέτη λέρα, η απάτη αυτή η McKinsey! Άλλος θα προσφέρει 98,άλλος 101 κλπ Κανένας δε θα δώσει 1,8 δις για να κάνει νέα μονάδα! Και η νέα μονάδα θέλει 3 χρόνια κοντά για να γίνει! Αυτά τα 3 χρόνια όμως θα έχει έσοδα με τις έτοιμες μονάδες που θα πάρει! Και τα έσοδα του ιδιώτη , στα 3 αυτά χρόνια θα είναι κοντά στα 3 δις ευρώ! Αυτή είναι επένδυση!
Θα πάρω επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση 100 εκατομμύρια ευρώ, θα αγοράσω μια μονάδα και σε 3 χρόνια θα βγάλω 3 δις!
Καμία επιχείρηση ούτε τράπεζα στον κόσμο δεν σου δίνει τέτοια κέρδη!!!

Του Χάρη Φλουδόπουλου (capital.gr)

Με την αξιωματική αντιπολίτευση δια του αντιπροέδρου αλλά και του τομεάρχη ενέργειας να μιλά για απασφαλισμένη βόμβα που κινδυνεύει να σκάσει ανά πάσα στιγμή και τον αρμόδιο υπουργό να απαντά σε υψηλούς τόνους επιμένοντας στο σενάριο της εξυπηρέτησης κερδοσκοπικών παιχνιδιών, το θέμα ΔΕΗ βρέθηκε ξανά χθες στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις, ότι σε σχέση με τη ΔΕΗ δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η περαιτέρω απαξίωση της εταιρείας αλλά και ότι παρακολουθείται στενά ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτών και δε θα επιτραπούν ενδεχόμενες μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν στην εκποίηση "όσο-όσο” περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, όπως οι μονάδες. Μάλιστα η ΝΔ επικαλείται συγκεκριμένες προβλέψεις του νόμου για τους λιγνίτες και ζητεί να έρθει στο φως η επίμαχη έκθεση της McKinsey, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο οίκος που προσέλαβε η ίδια η ΔΕΗ, έχει μιλήσει για εξαιρετικά χαμηλό έσοδο από την πώληση του 40% των μονάδων λιγνίτη της εταιρείας. 

Ειδικότερα η  Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε χθες ότι ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων έχει ανοίξει παράθυρο, που επιτρέπει την αποδοχή χαμηλού τιμήματος. Η κυβέρνηση παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι όταν βρεθεί αγοραστής μπορεί να μην δώσει εύλογο τίμημα, ανέφερε χθες ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος μάλιστα και το νόμο που ψηφίστηκε για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ. 

Συγκεκριμένα το άρθρο 3 παράγραφος 5 του νόμου, προβλέπει διαφορετική διαδικασία για την ανεξάρτητη αποτίμηση, από εκείνη που ακολουθείται μέχρι τώρα στις ιδιωτικοποιήσεις. 

Μέχρι τώρα στους διαγωνισμούς μαζί με τις προσφορές κατατίθεται σε κλειστό φάκελο η αποτίμηση ανεξάρτητου αποτιμητή που ανοίγει ταυτόχρονα και οι προσφορές γίνονται αποδεκτές εάν βρίσκονται εντός του εύρους της αποτίμησης. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η ανεξάρτητη αποτίμηση δεν είναι γνωστή σε κανέναν και ανοίγει μαζί με τις προσφορές των επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη εύλογου τιμήματος. 

inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Ωστόσο όπως κατήγγειλε χθες η ΝΔ, στο νόμο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ προβλέπεται διαφορετική διαδικασία. Συγκεκριμένα προβλέπεται κατ᾽ εξαίρεση πριν τη λήψη της οριστικής απόφασης για την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή να μπορεί να ζητηθεί η γνώμη και τρίτου αποτιμητή, ο οποίος θα γνωμοδοτήσει περί του εύλογου του προσφερόμενου τιμήματος, αφού δει τις προσφορές. Πρόκειται για μια διαφορετική διαδικασία που ανοίγει το παράθυρο για να γίνει αποδεκτό εξαιρετικά χαμηλό τίμημα για την πώληση των μονάδων.

Τις ανησυχίες αυτές της αντιπολίτευσης ενίσχυσαν και οι διαρροές που έγιναν για το περιεχόμενο της περίφημης έκθεσης της McKinsey, την οποία ζήτησαν επισήμως να παρουσιαστεί στη βουλή 50 βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η έκθεση αναφέρει ότι τα αναμενόμενα έσοδα από την αποεπένδυση θα κυμανθούν στα 100 εκ. ευρώ, κάτι που εφόσον ισχύει ενισχύει την υπόθεση περί μεθόδευσης για πώληση των μονάδων της ΔΕΗ "σε τιμή ευκαιρίας”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προωθήσει την πώληση μιας καθετοποιημένης εταιρείας, με μονάδες, προσωπικό, πελατολόγιο και άρα με υπεραξία. Σήμερα πωλούνται μεμονωμένα εργοστάσια και είναι λογικό το έσοδο να είναι μειωμένο. Από το αποτέλεσμα αυτό ωφελούνται οι ανταγωνιστές και ζημιώνεται η ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση επιμένει δια του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη ότι έχει πετύχει καθαρή έξοδο στα ενεργειακά και κατηγορεί την αντιπολίτευση για απαξίωση της ΔΕΗ και εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών παιχνιδιών. 

Εδώ να σημειωθεί τέλος ότι όπως έγινε γνωστό χθες, η κυβέρνηση ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη η θητεία του οποίου έληξε και θα ανανεωθεί στην τακτική ΓΣ στις 7 Ιουνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου