Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΕΙΡΑ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΕ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟ-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ! ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ 21 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ!

Χειροπέδες σε πολυμελές κύκλωμα διαρρηκτών. Λειτουργούσαν σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα, που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές....

της Αττικής αποδομήθηκε πλήρως από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η συμμορία δρούσε στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, του Παπάγου, του Χολαργού, του Χαλανδρίου, της Νέας Σμύρνης, των Βριλησσίων και της Νέας Ιωνίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γεωργιανές οικιακές βοηθοί έφτιαχναν αντίγραφα κλειδιών είτε σε πλαστελίνη είτε σε σαπούνι και προμήθευαν την συμμορία. Τα μέλη της, στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, μιλούσαν στην γλώσσα τους για να νιώθουν πιο ασφαλείς και έφερναν ακόμα και για ένα μήνα συμπατριώτες τους στη χώρα μας για να κάνουν κλοπές και διαρρήξεις και στη συνέχεια να αναχωρήσουν χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν.


Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 70 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί. Τα κλοπιμαία κατέληγαν σε κλεπταποδόχους ενώ τα χρήματα με εμβάσματα στέλνονταν στην Γεωργία.

Έγιναν 21 συλλήψεις μελών του κυκλώματος. Πρόκειται για 18 υπηκόους Γεωργίας, έναν Έλληνα και έναν υπήκοο Ιράκ και Βουλγαρίας, ηλικίας από 24 έως 64 ετών. Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν 22 ακόμα άτομα, 5 εκ των οποίων είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της επικράτειας.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, προέκυψε ότι τα ανωτέρω άτομα τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2017 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματικό δίκτυο, το οποίο προέβαινε σε κατ’ επάγγελμα κλοπές - διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές, κυρίως της Βορειοανατολικής Αττικής .

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να ενέχονται σε (70) περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων, μιας ένοπλης ληστείας με αρπαγή, καθώς και σε περιπτώσεις αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ερευνάται ακόμα η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του δικτύου, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών τους, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα. Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας (Vor V Zakone – Thief in law).

Ειδικότερα κατά την παράνομη δράση τους τα μέλη των οργανώσεων σχημάτιζαν ομάδα 3 έως 5 ατόμων, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα για να προσεγγίζουν τις οικίες, τις οποίες είχαν στοχοποιήσει και αφού ενεργούσαν διερευνητικές διαδρομές σε παρακείμενες οδούς, αποβίβαζαν τα άτομα που θα ενεργούσαν την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο παρατηρητή-«τσιλιαδόρου».

Ως προς την επιλογή των οικιών - στόχων συνήθως δρούσαν με κριτήρια το βαθμό δυσκολίας της διάρρηξης και την απουσία ενοίκων εντός των οικιών. Προκειμένου μάλιστα να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.

Όπως προέκυψε η τέλεση των κλοπών λάμβανε χώρα κυρίως πρωινές-μεσημβρινές ώρες, κατά τις οποίες οι ένοικοι των οικιών βρίσκονταν στις εργασίες τους ή σε καθημερινές ενασχολήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κομβικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων, φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των «επιχειρησιακών» μελών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.).

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν δίσταζαν να προμηθεύουν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να εισέρχονται άμεσα και χωρίς πρόβλημα στις οικίες που επιθυμούσαν να διαρρήξουν.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να δυσχεραίνεται το έργο των διωκτικών αρχών, πολλές φορές στους κόλπους του δικτύου συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι κατέφθαναν από το εξωτερικό επικαλούμενοι τουριστικούς λόγους και αφού διέπρατταν εγκληματικές πράξεις, στη συνέχεια επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους.

Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr, το διαβάσαμε από το http://myxolargos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου