Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΤΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΘΕΟΧΑΡΗ;

Την αποδοχή της παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, ευχαριστώντας τον «για τις πολύτιμες υπηρεσίες» που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η παραίτηση υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους, ενώ σημειώνεται πως ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα και πρόσθεσε: 
«Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του». 

Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση

Γ. Στουρνάρας
Από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες πως στο υπουργείο Οικονομικών συζητείτο θέμα αποχώρησης του κ. Θεοχάρη, ενώ ο πρώην πλέον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων είχε πολύωρη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, η οποία συνεχίστηκε και μετά την ανακοίνωση του υπουργείου. 
Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, βάσει νόμου, δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε καν με απόφαση του Πρωθυπουργού, καθώς η θέση του είναι εξασφαλισμένη για μια 5ετία και ο μοναδικός τρόπος να απομακρυνθεί -πέραν της λήξης της θητείας του- είναι να υποβάλει ο ίδιος παραίτηση ή να υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε κάνει λόγο «για λάθη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τα οποία πρέπει να διορθωθούν».
ΚΚΕ: Τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται με τα ίδια ή με άλλα πρόσωπα
Με αφορμή την αποχώρηση του κ. Θεοχάρη από τη ΓΓΔΕ, αλλά και εν μέσω των σεναρίων που θέλουν την αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα από νέο πρόσωπο στον επερχόμενο ανασχηματισμό τοΚΚΕ σχολίασε ότι «η προσπάθεια να αποδοθεί η αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα πρόσωπα δεν πείθει κανένα».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στις πλάτες του λαού και θα συνεχίζονται με τα ίδια ή με άλλα πρόσωπα.
Ποτάμι: Μικροκομματικές σκοπιμότητες
«'Ο,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε» σχολίασε το Ποτάμι, σημειώνοντας πως «σε αυτή την παλιά δοκιμασμένη συνταγή επιστρέφει μετά τις ευρωεκλογές η κορυφή της κυβέρνησης».
Όπως λέει, οδήγησε σε «παραίτηση» τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ενώ προσθέτει ότι «προφανώς σε κάποιους δε φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Σύμφωνα με το Ποτάμι, η «παραίτηση» του Χάρη Θεοχάρη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως έχει προτείνει το κίνημα.
Τονίζει πως πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι, χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών και του παλαιοκομματικού συστήματος.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου