Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΠΟΥ...

Τη Δευτέρα, λοιπόν. Οι διαρροές που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Μια μέρα πριν ή μια μέρα μετά, θα μπορούσε να γίνει η έκπληξη, αλλά γεγονός είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ανασχηματισμός έχει προναγγελθεί και μάλιστα έχει προκαθοριστεί και η ημερομηνία του. Το πολιτικό κόστος από την καθυστέρηση στις αποφάσεις είναι δεδομένο, καθώς αναδεικνύεται η εικόνα της φθοράς και της δυστοκίας και επιβεβαιώνεται ένα οργιώδες παρασκήνιο για τη νομή της εξουσίας.
Η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι αλλαγές θα γίνουν για να καταδειχθεί στην πράξη ότι ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών και επιχειρείται στροφή στην κοινωνική ατζέντα. Για το λόγο αυτό θα φύγει, όπως όλα δείχνουν, ο Γ. Στουρνάρας από το ΥΠΟΙΚ. Ομως, δεν αποδοκιμάζεται, αλλά αντίθετα επιβραβεύεται με τη μετακίνησή του στην πολυτελή και ασφαλή θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνεννόηση, αφού πρόκειται για μια επιλογή που δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση πετιέται στα σκουπίδια, παρά τα κηρύγματα για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθει κανείς με ποιο αντάλλαγμα δέχθηκε ο Ευ. Βενιζέλος την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ με την οποία φέρεται να διαφωνούσε. Ακούγεται ότι μπορεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να αναλάβει την εποπτεία όλων των υπουργείων που έχουν ως αντικείμενο την οικονομία, αλλά το πάρε-δώσε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παραμένει επί της ουσίας κρυφό.
Τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη και αυτό δείχνει την αγωνία του για την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, να μην υπάρξουν πολλές γκρίνιες όταν γίνει γνωστό το πώς μοιράζεται τελικά η πίτα της διακυβέρνησης, που θα είναι μεγάλη αφού θα αφορά και διοικήσεις οργανισμών. Η κα Μπακογιάννη ενδιαφέρεται για τη θέση της Επιτρόπου και "πουλάει" ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της Κ. Αστον αλλά ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν άνοιξε τα χαρτιά του στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή. Η εικόνα που έχει για τη Μ. Δαμανάκη είναι τόσο καλή ώστε η Επίτροπος ακούγεται ως πιθανή υποψήφια για την προεδρία της δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα να προτείνει πρόσωπο η κυβερνητική πλειοψηφία.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και υπερπρόθυμοι και απρόθυμοι. Φ. Σαχινίδης και Γ. Κουτρουμάνης βολιδοσκοπήθηκαν και είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται για χαρτοφυλάκιο, ενώ Κρεμαστινός, Σηφουνάκης, Γκερέκου, Κωνσταντινόπουλος κα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για μια θέση. Ο Α. Λοβέρδος είναι σίγουρος υπουργός προκειμένου να επιβραβευθεί για την επιστροφή του στην κυβερνητική πλειοψηφία μέσω Ελιάς ενώ θα προταθεί και ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ενιαία Κεντροαριστερά για να φανεί το ενδιαφέρον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της ανασυγκρότησης του ενδιάμεσου χώρου.
Το κλείσιμο της Βουλή και η λειτουργίας της μέσω των θερινών τμημάτων που επιτρέπουν αντικαταστάσεις διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χ. Τρικούπη στην πρόληψη και καταστολή αντιδράσεων από πικραμένους βουλευτές, αλλά η αγωνία της κάλπης αναμένεται να απελευθερώσει όσους αισθανθούν ότι χάνουν την ευκαιρία τους.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ευθέως σε εκβιασμούς με το βλέμμα στον ανασχηματισμό. Μιλώντας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς και στα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής και αφού κατήγγειλε "πέμπτη φάλαγγα" διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς ενόψει ανασχηματισμού και θα γίνει αξιολόγηση όλων. Το "καρφί" αφορούσε τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου που σήκωσε κεφάλι αλλά το γεγονός είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε δημόσια ότι στο κόμμα του χρησιμοποιούν όλα τα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν μια καρέκλα, ακόμη και σκαμπό, εξουσίας. 
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου