Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ Η ΚΥΠΡΟΣ! ΜΑΖΙΚΕΣ ΡΙΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ...

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας γίνεται προσπάθεια να μεταπέσουν το ταχύτερο δυνατόν η κυπριακή Εθνοφρουρά και η ΕΛΔΥΚ, αλλά να δοκιμαστούν και τα ανακλαστικά της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.
Από τα ξημερώματα σήμερα, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διεξάγεται η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων ετών με το σύνολο των μέσων (άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό κλπ) να αναπτύσσονται στα προκαθορισμένα σημεία της άσκησης στη νότια Κύπρο, ενώ δεκάδες Ελληνες αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν άλμα σε εικονική ζώνη μάχης, αναφέρουν ασφαλείς πηγές της Εθνοφρουράς στο defencenet.gr
Συγκεκριμένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν δεκάδες αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ σε διαδοχικές ρίψεις από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας, προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων Εθνοφρουράς και ΕΛΔΥΚ, οι οποίες ασκούντο σεσενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.

Το σύνολο των τεθωρακισμένων επιλαρχιών της Εθνοφρουράς, αλλά και η επιλαρχία με τα άρματα μάχης M48A5 MOLF της ΕΛΔΥΚ, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Ζύγι μέχρι το αεροδρόμιο της Λάρνακας, έδωσαν εικονικά πάντα, "την μάχη των μαχών" αφού γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι σε περίπτωση που υπάρξει επιθετική κίνηση από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες νότιες περιοχές, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: Ή νίκη ή θάνατος.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των "ρωσικών" Επιλαρχιών με τα 82 άρματα μάχης Τ-80U/UK και τα 43 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, ενώ "παράτάχθηκε" και το σύνολο των διαθέσιμων γαλλικών αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30/-Β2, από τα οποία η Εθνοφρουρά διαθέτει κάπου 52 οχήματα.
Επίσης τα ΕΕ-9 Cascavel με το πυροβόλο των 90 χλστ. οι φορείς αντιαρματικών πυραύλων EE-3 Jararaca κλπ.
Ο συνοτνισμός ήταν αρκετά καλός και τα αποτέλεσματα θετικά στην όλη άσκηση, ειδικά αν ληφθεί αυπ'όψιν ότι η Εθνοφρουρά ξυπνάει μετά από ένα λήθαργο ετών που την είχε ρίξει η πολιτική ηγεσία.
Εκτίμησή μας πάντως είναι ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει κάτω C-130 της Πολεμικής Αεροπορία αν η κλιμάκωση περάσει ένα στάδιο. Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Πάντως η πολιτική εκτίμηση είναι ότι όσο η ελληνική και κυπραική πλευρά υποχωρούν και η Αγκυρα παίρνει αυτό που θέλει δεν υπάρχει ορατός λόγος κλιμάκωσης. Απλά με αυτή την τακτική χάνεις το παιχνίδι χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα...
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου