Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: ΠΑΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ!!! ΡΕ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;;; ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΕΠΕΣ;;;

Στο στόχαστρο χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η δήμαρχος του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, επειδή τόλμησε πατήσει με τα τακούνια της πάνω σε ένα αρχαίο μωσαϊκό!

Φωτογραφίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και στις οποίες απεικονιζόταν η κυρία Fatma Sahin -από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- και το επιτελείο της να πατούν πάνω στο 2.000 ετών μωσαϊκό!


Το μωσαϊκό, σύμφωνα με το protothema, έφεραν πρόσφατα στην επιφάνεια αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στην αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, στη νότιο ανατολική Τουρκία.

Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. από Έλληνες και αργότερα έγινε το αρχηγείο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Μέχρι και το Μεσαίωνα η Ζεύγμα ήταν εύπορη και πολλοί αρχαιολόγοι τη συνέκριναν με την Πομπηία. Ιδρυτής της υπήρξε ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτορας, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην πόλη πραγματοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς.

Στην Ζεύγμα έχουν βρεθεί πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τηθύς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, και ο Διόνυσος με την Αριάδνη, καθώς και τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες αγάλματα και εκατοντάδες κινητά ευρήματα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικού Μουσείο της Γκαζίαντεπ.

stoxos.gr

1 σχόλιο: