Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η ΒΟΥΛΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ 5 ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ!

Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει την πάπια! Αρκεί που ο Στουρνάρας ξέσκισε τον λαό, έβαλε και τον ΕΝΦΙΑ, για να στρογγυλοκαθίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και να τα πίνει εις υγείαν του κορόϊδου λαού!
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
  
Προς τον
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: Πορεία ερευνών για τις πέντε τράπεζες, έπειτα από καταγγελία του  Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.


Στις 10.3.2014 είχα υποβάλει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση-καταγγελία που είχε πραγματοποιήσει στη Βουλή στις 6.3.2014 ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεση αρκετών δισ. Ευρώ από πέντε ελληνικές τράπεζες: την Proton, την FBB, την Χαλκίδας, την Πελοποννήσου και το ΤΤ.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Νικολούδης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το φαινόμενο ως «καταλήστευση τραπεζών εκ των έσω», είχε καταγγείλει επίσης ότι συναντά πρακτικές δυσκολίες στο διωκτικό μέρος της αποστολής του για λόγους γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι «οι Εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχθούν τις πληροφορίες που έχουμε». Η δε αποστολή των 10.000 πληροφοριών για υποθέσεις υπό έλεγχο από την Αρχή που αποστέλλονται κατά νόμον και αρμοδίως στον ΣΔΟΕ τελματώνουν εκεί.

Κρίνω πως η πλειοψηφία των ερωτημάτων μου, κατά τρόπο κοινοβουλευτικά αντιδεοντολογικό, δεν απαντήθηκε ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ σκόπιμο να επανέλθω με νέα ερώτηση, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο τα αναπάντητα ερωτήματα όσο και νέα διευκρινιστικά, επί τη βάσει των απαντήσεών σας.

Ειδικότερα, στις ερωτήσεις μου εάν κρίνεται από πλευράς τους δικαιολογημένη η γραφειοκρατική φραγή ή μήπως πρόκειται για μεθοδευμένη και ένδολη διαδικασία συγκάλυψης και ατιμωρησίας και από ποιούς, καθώς και πώς θα θεραπευθεί η ύποπτη και ζημιογόνος για το δημόσιο συμφέρον αυτή «διοικητική» ολιγωρία και αβελτηρία, η απάντησή σας ήταν η εξής:

«α) Με βάση την ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οποιαδήποτε πληροφορία περιέλθει στη Γενική Δ/νση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων της ίδιας Γραμματείας διαβιβάζεται στις ελεγκτικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω ενέργειές τους.
β) Επίσης οι Περιφερειακές Δ/νσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προβαίνουν στις δέουσες ενέργειές τους για τις υποθέσεις που διαβιβάζονται σε αυτές από την αρχή-φορέα του άρθρου 7 του ν.3691/2008».     

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)      Τί έχει πράξει η Κυβέρνηση έως τώρα επί των σοβαροτάτων καταγγελιών, ως άνω, του Προέδρου της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»; Έχει προχωρήσει η έρευνα από τις αρμόδιες εφορίες; Υπάρχουν απτά αποτελέσματα για την υπεξαίρεση από τις πέντε τράπεζες;

2)      Με βάση την απάντησή σας ότι «το ΣΔΟΕ παρεμβαίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του», γεννάται το εξής ερώτημα: υποθέσεις υπεξαιρέσεων, όπως η συγκεκριμένη, που αφορούν αρκετά δισ. Ευρώ, δεν θα έπρεπε αυτεπαγγέλτως να προηγούνται στο θέμα της ερεύνης από τις αρμόδιες εφορίες και το ΣΔΟΕ;

3)      Ποιά είναι τα υπολογιζόμενα κέρδη του Δημοσίου, μετά το πέρας των ερευνών; Ή οι προφανείς ζημίες του Δημοσίου σε ποιό ύψος ανέρχονται, πέραν της ηθικής βλάβης, λόγω της «καταλήστευσης εκ των έσω»;    

Σημείωση: Συνυποβάλλεται ομοία ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο που είχα υποβάλει στις 10-3-2014.–


Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2014

Ο Ερωτών Βουλευτής
Βύρων Γ. Πολύδωρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου