Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

SOS! ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ "ΠΡΩΤΕΥΣ" ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ...

Σε στενή παρακολούθηση από τις τουρκικές φρεγάτες τέθηκε ήδη, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υποβρύχιο "Πρωτεύς" (S-113), κλάσης «Γλαύκος» 209/1100, το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στην περιοχή.
Οι τουρκικές φρεγάτες Goksu, Gelibolu και Yavuz έχουν εντοπίσει το ελληνικό υποβρύχιο...

(έτσι ή αλλιώς "προδόθηκε" η διαδρομή του αφού έχει εκδοθεί Subnote από το ΝΑΤΟ, χωρίς να ήταν απαραίτητο) καθώς δεν έχει αναλάβει ακόμα υπηρεσία στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ "Active Endeavour" (αυτό θα συμβεί στις 04.00 τα ξημερώματα) και δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή, αλλά σε εθνική.
Οι τουρκικές φρεγάτες "κτυπούν" με τα σόναρ τους το ελληνικό υποβρύχιο το οποίο πάντως ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία του και γι αυτό η τουρκική συμπεριφορά είναι ακόμα πιο προκλητική: Επιχειρούν πρακτικά ανθυποβρυχιακή αποστολή και ενώ έχει "προδοθεί" η διαδρομή του.
Μϊα πηγή ανέφερε ότι έχει προσεγγίσει το μοναδικό ελληνικό υποβρύχιο κι ένα τουρκικό υποβρύχιο το οποίος επίσης επιχειρεί στην περιοχή.
Πιθανότατα είναι το υποβρύχιο "Dolunay" (S-352 κλάσης 209/1200) που εντοπίστηκε από τα σκάφη της «UNIFL» να ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», αν και μία πληροφορία αναφέρει ότι μπορεί να είναι το Type 209T2/1400 TCG Burakreis (S-359), ένα από τα καλύτερα υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού και σαφώς υψηλότερων δυνατοτήτων από το "Πρωτεύς" (S-113) του ΠΝ.
Το οποίο ελληνικό υποβρύχιο, όμως και παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχαν σπεύσει να εξαγγείλλουν απόσυρση της κλάσης (έσωσε την κατάσταση ο νυν Α/ΓΕΑ Ε.Αποστολάκης) λόγω παλαιότητας αν και είχαν περάσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που τους έδινε επιχειρησιακή ζωή μέχρι το 2015-'16.
Πάντως στο ΠΝ εναγωνίως περιμένουν την εντολή για ένταξη στην δύναμη της UNIFIL της ελληνικής φρεγάτας (θα αντικαταστήσει την ΤΠΚ "Καβαλούδης"). ΜΙα εντολή που ακόμα δεν έχει ληφθεί, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης...
Ιδού οι προδιαγραφές του:
Εκτόπισμα (επιφάνεια)1.105 τόνοι
Εκτόπισμα (κατάδυση)1.230 τόνοι
Διαστάσεις54,1μ / 6,2μ / 5,9μ
Ταχύτητα (επιφάνεια)11 κόμβοι
Ταχύτητα (κατάδυση)21 κόμβοι
Αυτονομία50 ημέρες
Ακτίνα δράσης (επιφάνεια)8.600νμ ταχύτητα 4 κόμβων
Ακτίνα δράσης (κατάδυση)3800νμ ταχύτητα 4 κόμβων
Μέγιστο βάθος250μ
Πλήρωμα36
Οπλισμός8 τορπιλοσωλήνες 533 χιλ. (SST4, SUT, Mk37)
Ενώ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του του προσέδωσε επιπλέον δυνατότητες:
    -εγκατάσταση συστήματος σόναρ CSU 83-90
    -εγκατάσταση συστήματος διαχείρησης τακτικών δεδομένων και ελέγχου βολής "Κανάρης"
    -αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών αντιμέτρων
    -ολοκλήρωση βλήματος υποβρύχιας εκτόξευσης εναντίων πλοίων UGM-84D Block 1C Harpoon
    -αναβάθμιση του εξοπλισμού ναυτιλίας, επικοινωνιών και ESM (δέκτες GPS και SATNAV, Σύστημα Αδρανειακής Ναυτιλίας INS Sperry Marine Mk29 Mod 3, ραντάρ έρευνας Calypso III
    -γενική συντήρηση και αναβάθμιση των κύριων κινητήρων, περισκοπίων και λοιπών συστημάτων.
Και πάνω απ'όλα έχει για πλήρωμα στελέχη του ΠΝ...
Ας δούμε το κλίμα μέσα στο "Πρωτεύς" εν ώρα μάχης. Και να ευχηθούμε "Καλούς τορπιλισμούς"...:
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου