Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΧΑΜΟΣ! ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ! ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ...

Από: Γιώργο Γκόντζο
Ο Δήμος Ζηρού, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την εμφάνιση, επιβεβαιωμένων από το Γ.Ν. Άρτας, τριών κρουσμάτων προσβολής από τον ιό Ηπατίτιδα Α, σε παιδιά που διαβιούν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου “Πετροπουλάκη”, επισημαίνει τα εξής: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η θέση...

μας αλλά και οι ανησυχίες των συμπολιτών μας, ότι η παραμονή της λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, πέραν του 8μήνου, που ήταν η αρχική δέσμευση του κράτους, θα προκαλέσει αρνητικά επακόλουθα. Είχαμε αναδείξει το ζήτημα και είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας τόσο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κ.ά. Είχαμε επισημάνει ακόμη, σε όλους τους τόνους, ότι η διατήρηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους Κέντρα Φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι ακατάλληλες, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από τους αρμοδίους Υπουργούς την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες πριν από τον χειμώνα.
Για την ανάδειξη του θέματος οργανώσαμε πρόσφατα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία κλήθηκαν και παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών, γονείς και συνδημότες μας.
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως την αμέριστη συμπαράστασή μας και την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και τους θεσμούς. Αυτό το θεωρούμε αυτονόητο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι ζούμε σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων δύσκολων συνθηκών. Επίσης θεωρούμε αταλάντευτα ότι είναι αυτονόητο και ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Το γεγονός όμως ότι εμφανίστηκαν τρία κρούσματα Ηπατίτιδας Α, την πρώτη κιόλας μέρα που λειτούργησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε Σχολεία της Φιλιππιάδας, φανερώνει ότι υπήρξαν κενά στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και τον προληπτικό έλεγχο.
Γίνεται επίσης προφανές ότι, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, η Πολιτεία, θα πρέπει να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει την απόφασή της να εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε ενεργά Σχολεία.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
α. Να λάβει άμεσα η Πολιτεία όλα τα προσήκοντα μέτρα για την υγιεινή όλων των προσφύγων και τον εμβολιασμό τους προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.
β. Να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες όπως είχε συμφωνηθεί με τον αρμόδιο Υπουργείο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
γ. Καλούμε τους κατοίκους να λειτουργήσουν με σύνεση και ψυχραιμία, και να ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη επίσημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας (Υπουργείο Υγείας, 6η Υ.Π.Ε., ΚΕΕΛΠΝΟ, Δήμο ).
 Ο Δήμος Ζηρού, τέλος, ενημερώνει ότι προχώρησε άμεσα σε απολυμάνσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων των Σχολείων της Φιλιππιάδας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους.
 Η ανακοίνωση της 6ης Υ.Π.Ε.
Η ανακοίνωση της 6ης Υ.Π.Ε. σχετικά με τα κρούσματα Ηπατίτιδας Α, αναφέρει τα εξής:
 “Το τελευταίο τριήμερο διακομίσθηκαν στην Παιδιατρική κλινική του Γ. Ν. Άρτας τρία παιδιά προσφύγων που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας, με συμπτώματα που διαπιστώθηκε ότι οφείλονται σε προσβολή από τον ιό Ηπατίτιδας Α.
Τα παιδιά νοσηλεύονται και θα επανέλθουν στο Κέντρο μετά την ανάρρωσή τους.
Για τα κρούσματα αυτά ενημερώθηκε άμεσα από την υπηρεσία μας το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, όπως γίνεται πάντα στις περιπτώσεις αυτές.
Παρά το ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τέτοιος που να χαρακτηρίζει κίνδυνο ενδεχόμενου επιδημικού φαινομένου σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν διεθνώς, το ΚΕΕΛΠΝΟ δρομολόγησε τη διαδικασία εμβολιασμού όλων των παιδιών του Κέντρου έως την ηλικία των 15 ετών. Με τον εμβολιασμό αυτό αποφεύγονται πιθανά νέα σποραδικά κρούσματα Ηπατίτιδας Α.
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ανεξάρτητα από την εμφάνιση των κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α, και επειδή ο ιός μεταδίδεται κυρίως με την επαφή τροφίμων ή νερού με μολυσμένα κόπρανα (άμεσα ή έμμεσα), τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται είναι:
  1. Καθαρισμός των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας καθώς και πριν τη λήψη τροφής.
    2. Για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων απαιτείται μόνο ο καθαρισμός των κοινόχρηστων τουαλετών μετά το πέρας των μαθημάτων.
Επιπλέον έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποστείλει οδηγίες σχετικά με την έναρξη του απογευματινού ωραρίου στο σχολείο για τα παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στη Φιλιππιάδα.
Πλήρης ενημέρωση για κάθε ενδιαφερόμενο παρέχεται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου