Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ 2.000 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (;)

Αγαπητοί Αβαζίτες και Αβαζίτισσες,

Οι πυρηνικοί επιστήμονες είναι τρομοκρατημένοι: Το Βέλγιο μόλις επαναλειτούργησε δύο παμπάλαια, σαραβαλιασμένα εργοστάσια....
πυρηνικής ενέργειας, παρόλο που βρέθηκαν 16.000 ρωγμές σε δύο από τους αντιδραστήρες και ένας άλλος πρόσφατα εξερράγη! Βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή μιας νέας τραγωδίας Τσέρνομπιλ, μόλις 2.000 χλμ από την Αθήνα!  

Την περασμένη εβδομάδα, 900.000 μέλη του Avaaz από την κεντρική Ευρώπη ξεσκεπάσαμε αυτό το σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης, απαιτήσαμε να ξεκινήσει έλεγχος ασφαλείας και τα καταφέραμε. Αν τώρα αρκετοί από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας, μπορούμε να κάνουμε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να τα κλείσουν, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. 

Αυτή τη στιγμή, η Βελγική κυβέρνηση ερευνά το θέμα. Ας μην τους επιτρέψουμε να μας βάλουν στον κίνδυνο ενός νέου Τσέρνομπιλ. Αν δημιουργήσουμε μια τεράστια κατακραυγή, μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ορόσημο και να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κλείσουμε δεκάδες άλλα επικίνδυνα πυρηνικά εργοστάσια. Βοήθησε να φτάσουμε τις 2 εκατομμύρια φωνές – υπόγραψε το ψήφισμα και διάδωσέ το μέσω email και Facebook… πριν είναι πολύ αργά:

https://secure.avaaz.org/el/belgian_nuclear_shutdown_gl_loc/?bmXzckb&v=72906&cl=9502234626

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής πυρηνικού κινδύνου. Οι 25 παλαιότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης πλησιάζουν ή έχουν ήδη ξεπεράσει τα 35 χρόνια λειτουργίας τους. Και καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης παλιώνουν, ο αριθμός βλαβών και ατυχημάτων αυξάνεται: έχει ήδη καταγραφεί 50% αύξηση απρόβλεπτων βλαβών μεταξύ του 2000 και του 2006. 

Το Βέλγιο έχει γίνει σύμβολο του πυρηνικού κινδύνου που εγκυμονούν οι παλιοί σταθμοί.Το 2014, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Βελγίου έσπασαν ρεκόρ απρόβλεπτων βλαβών: διαρροές, ρωγμές, ακόμη και έκρηξη τον περασμένο Δεκέμβριο. Καθώς κάποιες από τις ρωγμές βρίσκονται σε «ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα» του εργοστασίου, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως «εάν διαταραχτεί η πίεση του αντιδραστήρα, θα έχουμε ατύχημα τύπου Τσέρνομπιλ».   

Έχουμε όμως μια ευκαιρία να εξουδετερώσουμε αυτή την πυρηνική ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης: μια περιβαλλοντική σύμβαση του ΟΗΕ αναγκάζει τις χώρες που εκτελούν μεγάλα έργα, τα οποία ενέχουν κινδύνους για άλλες χώρες, να ενημερώνει και να συμβουλεύεται τις γείτονες κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους. Με την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ασκούν ήδη πίεση στο Βέλγιο, μια παρέμβαση του ΟΗΕ θα μπορούσε να βάλει λουκέτο σε αυτά τα εργοστάσια. 

Ένα ατύχημα στο Βέλγιο θα μπορούσε να μολύνει με ραδιενέργεια τεράστιες εκτάσεις, πέρα από τα σύνορα της χώρας. Κανένας λαός της Ευρώπης δεν πρέπει να ζει με την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής. Πάτησε στο σύνδεσμο για να υπογράψεις και διάδωσέ το παντού:

https://secure.avaaz.org/el/belgian_nuclear_shutdown_gl_loc/?bmXzckb&v=72906&cl=9502234626
Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Avaaz κινητοποιηθήκαμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας από τις καταστροφικές συνέπειες των ορυκτών καυσίμων και πετύχαμε να υπογραφεί στο Παρίσι η διεθνής συμφωνία ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Τώρα, ας ενώσουμε ξανά τις φωνές μας για να σταματήσουμε αυτά τα πυρηνικά σαράβαλα που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.  

Με ελπίδα,
Luca, Luis, Alaphia, Σπύρος, Ana, Marigona, Emma, Alice και ολόκληρη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:  

Φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στο Βέλγιο – ΣΚΑΪ
http://www.skai.gr/news/environment/article/277702/fovoi-gia-puriniko-atuhima-sto-velgio/  

Βέλγιο: Νέα προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ντουλ – Euronews
http://gr.euronews.com/2015/12/25/belgian-stop-start-nuclear-reactor-safety-makes-germany-nervous/  

Εντάσεις στα σύνορα λόγω των παλιών, πυρηνικών αντιδραστήρων του Βελγίου (στα αγγλικά) – The Guardian
http://www.theguardian.com/environment/2016/feb/03/border-tensions-rumble-over-aging-belgian-nuclear-reactors  

Τα παλιά πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου ανησυχούν τις γείτονες χώρες (στα αγγλικά) –BBC
http://www.bbc.com/news/world-europe-35469932  

Οι παλιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης πρέπει να περάσουν από περιβαλλοντικό έλεγχο (στα αγγλικά) – Greenpeace
http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/europes-ageing-nuclear-reactors-must-have-an-/blog/49545/  

Βελγικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες γεμάτοι τρύπες από 16.000 ανεξήγητες ρωγμές (στα αγγλικά) – Ecologist
http://www.theecologist.org/News/news_round_up/2758982/belgian_nuclear_reactors_riddled_with_16000_unexplained_cracks.html  

Βελγικά πυρηνικά εργοστάσια υπό εξονυχιστικό έλεγχο από γειτονικές χώρες (στα αγγλικά) – EU Observer
https://euobserver.com/energy/131907  

Το πρόβλημα της πυρηνικής ασφάλειας στα βελγικά σύνορα προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της Ολλανδίας (στα ολλανδικά) – NL Times
http://www.nltimes.nl/2016/01/20/nuclear-power-safety-issues-at-belgian-border-draws-big-dutch-interest/  

Απρογραμμάτιστες ενεργειακές απώλειες λόγω έκτακτων παύσεων λειτουργίας, διακοπών κλπ. (στα αγγλικά) – IAEA
https://www.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/ThreeYrsUnplannedCapabilityLossFactor.aspx

Οι πυρηνικοί επιστήμονες είναι τρομοκρατημένοι. Το Βέλγιο μόλις επαναλειτούργησε δύο σαράβαλα πυρηνικά εργοστάσια, απειλώντας με μια νέα τραγωδία Τσέρνομπιλ στην καρδιά της Ευρώπης! Όμως 900.000 μέλη του Avaazαπαιτήσαμε να ξεκινήσει έλεγχος ασφαλείας και τα καταφέραμε! Αν τώρα δημιουργήσουμε μια τεράστια παγκόσμια κατακραυγήμπορούμε να κλείσουμε αυτά τα εργοστάσια μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Υπόγραψε και διάδωσέ το μέσωemail, Facebook και Twitter… πριν είναι αργά: 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου