Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ; ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΥΣΌΞΥΛΑ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΚΥΡΙΟΙ;

aeropsekasmi1
Μόνο δύο μέλη του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων,
ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, για το θέμα των αεροψεκασμών το οποίο έχουν ζητήσει πολλοί συμπολίτες μας να έρθει στη βουλή. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι κωφεύουν για ένα θέμα το οποίο είναι υπαρκτό και δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εντοπίζει αμέσως την μόλυνση του περιβάλλοντος από τα καυσόξυλα και να κάνει πως δεν ξέρει, δεν άκουσε για τους αεροψεκασμούς πάνω από τον ελληνικό ουρανό;
Ο κ. Βορίδης κατέθεσε ερώτηση στις 25 Νοεμβρίου του 2010, τότε ως βουλευτής του ΛΑΟΣ και ρωτούσε τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Αμυνας και Υποδομών:
AEROPSEKASMOI
«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, διάφοροι επιστήμονες, ερευνητές και πολίτες,έχουν παρατηρήσει ένα συχνό και ταυτόχρονα ανησυχητικό φαινόμενο στους ουρανούς, και μάλιστα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για μεγάλου μήκους,πυκνές και λευκές ή υπόλευκες νεφελώδεις γραμμές οι οποίες ξαφνικά παρατηρούνται στον ουρανό της περιοχής.
Από τα ευρήματα και τις γνώμες των ειδικών,έχει διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για ψεκασμούς παρασιτοκτόνων (αφού αυτοί λαμβάνουν χώρα σε πολύ χαμηλό ύψος και πάνω από αγροκαλλιέργειες) αλλά ούτε και για υδρατμούς από αεριωθούμενα αεροσκάφη,αφού αυτοί ερχόμενοι σε επαφή με την ατμόσφαιρα, διαλύονται σύντομα,το πολύ εντός ολίγων λεπτών, χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος.
Αντίθετα στην περίπτωση των παρατηρηθέντων αεροψεκασμών,οι μεγάλου μήκους πυκνές γραμμές, όχι μόνο δεν διαλύονται σύντομα αλλά αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επί αρκετές ώρες και σταδιακά διαστέλλονται, δημιουργώντας λεπτά τεχνητά νέφη που μπορούν να καλύψουν μιας μεγάλης έκτασης περιοχή.
Και ο βουλευτής ρωτούσε:
Δεδομένου τους γεγονότος ότι υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν αυτή τη δραστηριότητα πάνω από ελληνικές πόλεις είναι σε γνώση της Κυβέρνησης, αυτοί οι αεροψεκασμοί; Αν όχι,γιατί και αν ναι, ποια είναι η αποστολή τους και από ποιους διενεργούνται;
Εντάσσονται οι ψεκασμοί στο πρόγραμμα της λεγόμενης «Γεωμηχανικής» που επικαλείται το δημοσίευμα, δηλαδή της τεχνικής παρέμβασης στη φύση για τον έλεγχο των κλιματολογικών συνθηκών;
Ποια είναι η σύσταση του ψεκαζόμενου υλικού και από ποια αρχή έχει αδειοδοτηθεί η διενέργειά τους; πότε άρχισα, με τις πρόγραμμα εκτελούνται και πότε θα ολοκληρωθούν;
Η ερώτηση του κ. Κουβέλη κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2007 ρωτούσε τους υπουργούς Μεταφοω, ΠΕΧΩΔΕ, Αμυνας και Υγείας:
Πολίτες διαμαρτύρονται ότι παρατηρείται το φαινόμενο (πολιτικής ή πολεμικής αεροπορίας) συχνά να πραγματοποιούν αεροψεκασμούς πάνω από την Αθήνα αλλά και πάνω από άλλες πόλεις, χωρίς να είναι γνωστό γιατί προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, ποιο είναι το περιεχόμενο των υλικών με τα οποία ψεκάζουν και ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι αεροψεκασμοί αυτοί.
Επειδή από την παρατήρηση αυτών των φαινομένων δημιουργείται ανησυχία στους πολίτες για πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Και ο κ. Κουβέλης ρωτούσε:
Πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί; Από ποιους φορείς και για ποιο λόγο πραγματοποιούνται και εάν το περιεχόμενο αυτών εμπεριέχει κινδύνους για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου