Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ!


rice311

Το...μάρμαρο ποιος το πληρώνει μας είπανε; Ο Σαμαράς τον μουγκοθόδωρο θα συνεχίσει να κάνει;
Κακή εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παραδέχεται πως έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν προέβλεψε σωστά τις επιπτώσεις της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας που ακολουθήθηκε.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Έθνος" στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, είπε ότι "στις 3 Ιανουαρίου, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ (κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ) εξέδωσε έκθεση μαζί με τον Ντάνιελ Λι (επίσης οικονομολόγο του ΔΝΤ) και, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αυτό που έγραψε είναι ένα καταπληκτικό mea culpa. Η εφημερίδα Washington Post υποστήριξε ότι "κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Ταμείο τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή δεν κατανόησαν πλήρως πως οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη".
Μπορείτε να μας πείτε τη θέση του ΔΝΤ, επειδή ο κ. Μπλανσάρ είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος εδώ στο ΔΝΤ;" ρώτησε ο δημοσιογράφος.
Έχετε δίκιο, ήταν η απάντηση του Τζέφρι Ράις ο οποίος συμπλήρωσε πως τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσο και η κ. Λαγκάρντ έχουν μιλήσει εκτενώς γι' αυτό το θέμα.
Πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας -όπως επισήμανε- τονίζοντας ότι δεν είχαν συνυπολογίσει την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες και ήταν διαφορετικές, εμείς κινηθήκαμε όσο γρήγορα μπορούσαμε - δήλωσε ο κ. Ράις -, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μόνο μια συνιστώσα για το πως αναλύεται σε κάθε χώρα".
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση στην έδρα του ΔΝΤ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, ο κ. Ράις επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου μετά τη συνάντηση ότι είχαν μια "εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση" για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
"Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου