Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

PENTHOS-VRAZILIA
Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Βραζιλία εις μνήμην των 232 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Κυριακής από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στην πόλη Σάντα Μαρία.
Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία
Η φωτιά ξέσπασε όταν ένα μέλος του συγκροτήματος που έπαιζει μουσική στο κλαμπ «Kiss», άναψε ένα πυροτέχνημα στη σκηνή.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν φοιτητές που πέθαναν από ασφυξία και οι κηδείες τους θα γίνουν σήμερα το πρωί.
Πρόκειται για μία από τις πιο τραγικές πυρκαγιές στη Βραζιλία τα τελευταία 50 χρόνια.
PENTHOS-VRAZILIA2
Λόγω της πρωτοφανούς τραγωδίας, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια ματαιώθηκε τελετή για τις 500 ημέρες που απομένουν έως το Μουντιάλ του 2014 που διοργανώνεται στη Βραζιλία, ενώ στην πόλη Σάντα Μαρία, κηρύχθηκε πένθος για ένα μήνα.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, που διέκοψε επίσκεψή της στη Χιλή, μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης, επισκέφθηκε επιζώντες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης.
«Είναι μία τραγωδία για όλους μας», είπε.
Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία
Οι Αρχές γνωστοποίησαν τα ονόματα των θυμάτων, όταν αναθεώρησαν προς τα κάτω τον απολογισμό που έκανε αρχικά λόγο για 245 νεκρούς.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω του καπνού.
Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία
Αξιωματούχοι τώρα θα ερευνήσουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ένα πυροτέχνημα που ήταν αναμμένο στη σκηνή, προκάλεσε ανάφλεξη από το αφρώδες ηχομονωτικό υλικό της οροφής, απελευθερώνοντας τοξικό καπνό. Επίσης, θα ερευνήσουν τους ισχυρισμούς ότι πολλοί από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ποδοπατήθηκαν, καθώς υπήρχε μόνο μία διαθέσιμη έξοδος κινδύνου.
Σύμφωνα με αυτόπτες, εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ ένας μεγάλος αριθμος θυμάτων εγκλωβίστηκε στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου
Επιζώντες και ο αστυνομικός επιθεωρητής Marcelo Arigony ανέφεραν ότι οι φύλακες προσπάθησαν προς στιγμήν να εμποδίσουν τον κόσμο να φύγει από το κέντρο, όπως ανέφερε Associated Press. Τα μπαρ στη Βραζιλία συνηθίζουν να αναγκάζουν τους πελάτες να πληρώσουν στο τέλος της βραδιάς, πριν τους αφήσουν να φύγουν.
Ενας από τους ιδιοκτήτες του μοιραίου κλαμπ φέρεται να έχει επιβεβαιώσει ότι η διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος ήταν ακόμη σε εξέλιξη και ότι η ασφάλεια πυρός είχε λήξει πέρσι.
Οπως ανέφερε το βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό δίκτυο Globo τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας από 16 έως 20 ετών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου