Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ


ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΫ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...ΑΠΕΙΛΕΙ

busses
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ
Ανοιχτό παραμένει το απεργιακό μέτωπο στις συγκοινωνίες, με τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ να αποφασίζουν την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου. Χειρόφρενο μέχρι την Δευτέρα 28/1 σε προαστιακό και τρένα ΟΣΕ. Επαναλειτουργούν από την Παρασκευή, το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ.
Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί, αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη.
Συγκοινωνίες 
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, όπως είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ), ενώ τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν την Κυριακή 27 και την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχει εξαγγείλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) .
Επιπλέον, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά.
Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, καθώς πολλοί επέρριψαν ευθύνες σε συνδικαλιστές του μετρό για τους χειρισμούς τους στο θέμα. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την άρση της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς και συνεχίζουν να διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα αναγνωρίζουν τις εργασιακές τους ιδιαιτερότητες και όχι εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ -ΜΠΕ , ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ Απ. Ραυτόπουλος «πρέπει άμεσα, σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά».
Προσφυγή των εργαζομένων στο ΣτΕ
Το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.
Δεν θα αφήσουμε την χώρα να εκτροχιαστεί
«Η κυβέρνηση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί», δήλωσε αργά χθες το μεσημέρι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις.
Η αντίστροφη μέτρηση των κινητοποιήσεων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν με επέμβαση έξι διμοιριών των ΜΑΤ και κλιμακίου της ΕΚΑΜ απομακρύνθηκαν οι απεργοί από το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια.
Η κατάληψη του αμαξοστασίου, στο οποίο είχαν «ταμπουρωθεί» οι απεργοί αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, έληξε χθες λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα. Οι αστυνομικοί, περίπου στις 03:40, έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας τους περίπου 50 εργαζομένους που βρίσκονταν στον χώρο.
Οι εργαζόμενοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Προσήχθησαν τρία άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα ύστερα από λίγο. Στη συνέχεια ο χώρος αποκλείστηκε και οι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανέναν, παρά μόνο στους εργαζομένους που είχαν στα χέρια τους τα «φύλλα επίταξης».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Αντώνης Σταματόπουλος, προκειμένου να μη συλληφθεί, διέφυγε από τον χώρο της κατάληψης μέσα στο... πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ενός εκ των συνηγόρων του σωματείου.
Οι δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού, από το ύψος της Λένορμαν. Η περιοχή παρέμεινε αποκλεισμένη έως αργά χθες το απόγευμα, ενώ και η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους είχε διακοπεί.
Με τα φύλλα πορείας επέστρεψαν στη δουλειά τους
Με τα φύλλα επιστράτευσης στα χέρια, οι εργαζόμενοι του μετρό άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί να προσέρχονται στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων για να εργαστούν.Αρχικώς η προσέλευση ήταν μικρή.
Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες περνούσαν την πύλη του αμαξοστασίου.
Αλλωστε μόνο όσοι είχαν «φύλλα πορείας» μπορούσαν να εισέλθουν στον χώρο καθώς εξακολουθούσε να υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία απαγόρευε την είσοδο σε οποιονδήποτε άλλο.
Οι εργαζόμενοι προκειμένου να περάσουν την πύλη έδειχναν στους υπαλλήλους εταιρείας security που βρίσκονταν στο φυλάκιο την ταυτότητα και το φύλλο επιστράτευσης και εισέρχονταν στον χώρο ανάλογα με την ώρα που είχαν προγραμματισμένη βάρδια.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου