Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ! ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Καταστρέφουν την κοινωνική ασφάλιση! Τα ισοπεδώνουν όλα... 

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Ολοκληρώνοντας το σχέδιο καταπάτησης και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων, απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και εκμηδένισης της Περιφέρειας, η Κυβέρνηση, με αυτουργό τη Διοίκηση του ΙΚΑ προχωρούν στη κατάργηση-συγχώνευση των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα Παραρτήματα ΙΚΑ και σταδιακά, μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων, προχωρούν οι καταργήσεις Τοπικών Υποκαταστημάτων, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί νέος Οργανισμός του Ιδρύματος.
Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων δεν ελήφθη υπόψη κανένα γεωγραφικό και κοινωνικό κριτήριο, ούτε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, των τοπικών φορέων και κυρίως οι ανάγκες των πολιτών. H Κυβέρνηση προχωρά σε κλείσιμο υπηρεσιών ΙΚΑ σε νησιά, αλλά και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, εξαναγκάζοντας συνταξιούχους και ασφαλισμένους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και μέσω θαλάσσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Εξάλλου, μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνισθεί ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία – υποτίθεται – θα λειτουργήσουν σε κάποιες περιοχές της χώρας στη θέση των υποκαταστημάτων που κλείνουν. Αντίθετα,  το Υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των  παραρτημάτων του ΙΚΑ στους Δήμους, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει ανενεργά κτίρια δημόσιας περιουσίας προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα έξοδα για μισθώματα, και όχι να προβαίνει στην κατάργηση των παραρτημάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις η κατάργηση ή συγχώνευση των υποκαταστημάτων ισοδυναμεί με απόλυση των υπαλλήλων. Διότι δεν είναι δυνατόν να οδηγεί ένας υπάλληλος 60-100 χιλιόμετρα την ημέρα ή να παίρνει πλοίο για να πάει στην υπηρεσία του, ούτε φυσικά να μετακομίσει με την οικογένειά του. Εξάλλου, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση διαμορφώνει στα μέτρα της τον Οργανισμό του ΙΚΑ και συρρικνώνει τις οργανικές θέσεις μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των υπηρεσιών, χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό και συνυπολογισμό των αναγκών.
Η πολιτική αυτή των καταργήσεων υπηρεσιών οδηγεί και στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων –ελέω μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη και την ταυτόχρονη κατάργηση υπηρεσιών ΣΕΠΕ, καθώς και την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) γίνεται φανερή η απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης για διενέργεια ελέγχων και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Οι εργοδότες αφήνονται πλέον ασύδοτοι να παρανομούν χωρίς κανέναν έλεγχο!
Επειδή, η αποστέρηση περιοχών της χώρας από τις πλέον βασικές δημόσιες υπηρεσίες οδηγεί στην ερήμωσή τους.
Επειδή, η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών του ΙΚΑ σε πολλές περιοχές της χώρας αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο «έλεος» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάργηση του ελεγκτικού έργου στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Επειδή, οι καταργήσεις των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ οδηγούν σε οικονομικοκοινωνικό αδιέξοδο τους υπαλλήλους.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
- Με βάση ποια κριτήρια και ποιες οικονομοτεχνικές μελέτες προχωρά το Υπουργείο σε καταργήσεις – συγχωνεύσεις;
- Ποιο είναι το οριστικό-τελικό οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ; Πόσα Υποκαταστήματα και ποια έχει σκοπό να καταργήσει; Έχει συνδέσει το Υπουργείο τις καταργήσεις αυτές με τον αριθμό των οργανικών θέσεων του ΙΚΑ και τον νέο Οργανισμό;
- Ποιο είναι το συνολικό ύψος δαπανών του κράτους, για μισθώματα των υπηρεσιών του ΙΚΑ; Προτίθεται το Υπουργείο να διερευνήσει ενδελεχώς, το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των παραρτημάτων ΙΚΑ σε ανενεργά κτίρια Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου να μη προχωρήσουν οι καταργήσεις;  
- Σε ποιες περιοχές της χώρας θα λειτουργήσουν Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης; Που θα στεγάζονται; Ποιες αρμοδιότητες θα έχουν; Με πόσους υπαλλήλους θα λειτουργούν;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Ιωάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αμανατίδης Γιάννης
Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Δούρου Ρένα
Δριτσέλη Δέσποινα
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Μαντάς Χρήστος
Μητρόπουλος Αλέξης
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γεώργιος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Συρμαλένιος Νίκος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τριανταφύλλου Μαρία
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου