Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΔΙΕΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ! ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ...

Διεκόπη τελικά για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε λίγο ...

πριν τις 9:30 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Υιοθετήθηκε δηλαδή η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που πρότεινε την διακοπή, ώστε να υπάρξει χρόνος να οριστούν συνήγοροι για όλους τους κατηγορούμενους. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη κατά τη μεταπολίτευση με πολιτικές διαστάσεις αλλά και την πρώτη δίκη μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά. Συνολικά, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή είναι 70 αλλά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 68 πρόσωπα. Και αυτό διότι, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μια ανήλικη η οποία θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων, ενώ πριν λίγες ημέρες απεβίωσε ο Ιωάννης Μπολέτης.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί στον χώρο διεξαγωγής της δίκης έφτασε χωρίς να κάνει δηλώσεις η οικογένεια αλλά και φίλοι του Παύλου Φύσσα. Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει στην πολύκροτη δίκη.



Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισήλθε στην αίθουσα φορώντας χειροπέδες λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Προς το παρόν, οι γονείς του δολοφονημένου από το χρυσαυγίτη μουσικού παραμένουν έξω από την αίθουσα, αναμένεται όμως να έρθουν αντιμέτωποι για πρώτη φορά κατά πρόσωπο με τον άντρα που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού τους στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013.






Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και τα «πρωτοκλασσάτα» στελέχη που είναι κατηγορούμενοι, Γιωργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, δεν παρίστανται στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της δίκης. 

Απόυσες από το δικαστήριο ειναι η Βενετία Πώπωρη και η Θέμις Σκορδέλη.

Αντίθετα, παρόντες στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.



Μεταξύ των κατηγορουμένων που είναι παρόντες στη δίκη βρίσκεται ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου επίσης κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα.


Στο εδώλειο βρίσκονται σήμερα τελικά 44 κατηγορούμενοι, από τους συνολικά 68.

Η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι κατάμεστη, με πλήθος εκπροσώπων του Τύπου, ελληνικού και διεθνούς, να παρακολουθούν. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως ακόμα και δικηγόροι των δεκάδων εμπλεκομένων στην διαδικασία στέκονται όρθιοι, καθώς όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες.

Στο ακροατήριο βρίσκεται ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ υπό την πρόεδρο Μαρία Αντωνιάδου και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Με το ξεκίνημα της διαδικασίας παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα, καθώς τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και ο ήχος δεν έφτανε στην κατάμεστη αίθουσα. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε, όταν οι δημοσιογράφοι «απείλησαν» να αποχωρήσουν, μετά και από ολιγόλεπτη διακοπή.

Οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης πάντως μπορούν να περιγραφούν μόνο ως «τριτοκοσμικές», ενώ με την πάραδο του χρόνου η κατάσταση στη δικαστική αίθουσα συνεχώς επιδεινώνεται. Ο εξαερισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις ελλιπείς, το ακροατήριο ειναι κατάμεστο με τους περισσότερους παρευρισκόμενους να στέκονται όρθιοι.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να καλύψουν τη δίκη, καθώς δεν υπάρχει ούτε σύνδεση στο Διαδίκτυο, ούτε καν τηλέφωνο. Οι τουαλέτες είναι ανεπαρκείς, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ιατρική κάλυψη σε περίπτωση που κάποιος εκ των 1000 συνολικά παρευρισκομένων ασθενήσει.

Στην εξέλιξη της δίκης, οι συνήγοροι θέτουν θέμα αλλαγής αίθουσας ενώ λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε διακοπή της διαδικασίας για τις 7 Μαΐου, μέχρις ότου διοριστούν συνήγοροι υπεράσπισης για όλους τους κατηγορούμενους.

Έξω από τον χώρο τον φυλακών βρίσκονται σε εξέλιξη αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματος καθώς και συγκεντρώσεις φορέων της περιοχής που ζητούν να μην διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο εντός των φυλακών. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και αυστηροί είναι οι έλεγχοι, στους οποίους θα υποβάλλονται όσοι εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα.



Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι αλλά και εκπρόσωποι φορέων θα θέσουν σήμερα στο δικαστήριο αίτημα για διακοπή της δίκης και διεξαγωγής της διαδικασίας σε άλλη δικαστική αίθουσα. Την σχετική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο.

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει σχηματιστεί μια γιγαντιαία δικογραφία. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 68  κατηγορούμενοι ενώ στο δικαστήριο θα καταθέσουν 131 μάρτυρες κατηγορίας.




«Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη»
Τώρα, κατά τη διάρκεια της δίκης ο Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και τα υπόλοιπα νυν και πρώην στελέχη του κόμματος που θα δικαστούν θα προσπαθήσουν, κατά τις πληροφορίες, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, για τον Ν.Μιχαλολιάκο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να  μην εμφανίζεται στο δικαστήριο, όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστούν ανθρωποκτονίες, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα. Με την κίνηση αυτή, πιστεύει ότι θα καταδείξει πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν καμία σχέση με δολοφονίες και επιθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο βούλευμα - «καταπέλτη» του συμβουλίου Εφετών.



Τη γραμμή της άρνησης των κατηγοριών αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Χ.Α που θα καθίσουν στο εδώλιο. Πρόκειται για τους Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λάγο, όπως και τους προφυλακισμένους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Γιώργο Γερμενή, κ.ά.

Αντιμέτωπος με τις πράξεις του και τους γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα θα έρθει για πρώτη φορά και ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον μουσικό τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι. Ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει προφυλακιστεί δυο φορές για δυο διαφορετικά αδικήματα.




Η πολιτική αγωγή και το Παλέρμο
Η πλευρά των κατηγορουμένων κατά την ακροαματική διαδικασία θα υπερτονίζει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος για τις πράξεις άλλων προσώπων. Και αυτό «κόντρα» στο βαρύ «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης που θέλει τον Νίκο Μιχαλολιάκο να συντονίζει και να καθοδηγεί την εγκληματική δράση των μελών της Χ.Α που σύμφωνα με το βούλευμα, κλιμακώθηκε από το 2008 και κορυφώθηκε το 2102 μόλις η Χ.Α ενδύθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, καταθέτοντας καταστατικό στον Αρειο Πάγο.

Βασικό υπερασπιστικό, όμως επιχείρημα των κατηγορουμένων θα αποτελέσει και η άποψη που εκφράζει στο βούλευμα ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδεται σε κατηγορουμένους δεν στοιχειοθετείται. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαλάτα, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε το Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο (3875/2010).




Οι μάρτυρες κατηγορίας
Οι πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι η δολοφονία Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι «Αντίπνοια» και στο στέκι «Συνεργείο», η επίθεση εναντίον μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κ.ά αδικήματα. Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται τα ονόματα 131 προσώπων που θα καταθέσουν ως μάρτυρες - κατηγορίας.

Πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο πατέρας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης Φύσσας. Στη λίστα με τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνονται, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου , ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης όπως και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορπόρτερ. Με τους με τις κωδικές ονομασίες «Μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ και Ε» αναφέρονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν στη ΓΑΔΑ με τη φωνή τους να φτάνει στο δικαστήριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.





Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 69, τελικά, παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα.

Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

fimotro.blogspot.gr

3 σχόλια:

  1. ..........ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι Σαμαράς-Βενιζέλος και όλα τα γαλαζοπράσινα ζόμπι που ξέσκισαν Ελλάδα και ελληνικό λαό πρέπει να δικαστούν και να πάνε ισόβια φυλακή γιατί τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα Ελλήνων.

    Όλοι στην Χρυσή Αυγή είναι αθώοι και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, άδικα ήταν τόσο καιρό προφυλακισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΤΑΞΕΙ....ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ....ΜΑΖΙ ΣΟΥ ....ΑΛΛΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή