Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ CAFE' DA VINCI ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ! ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ  ΚΤΗΜΑ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ-Γ.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ


Την ανάκληση της απόφασης 351, έτους 2007 της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Αγίας Παρασκευής με την  οποία χορηγήθηκε σε Εταιρεία προέγκριση άδειας ίδρυσης καταστήματος (με δραστηριότητα καφετέρια-εστιατόριο-αναψυκτήριο & ανοικτό μπαρ) εντός του κτήματος...

Σιστοβάρη, επί της οδού Αγίου Ιωάννου 23, αποφάσισε με διευρυμένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στις 26/1/2017, συμμορφούμενο με  την εν λόγω απόφαση και τον όρο που περιείχε.
Η άδεια δόθηκε από την Δημαρχιακή Επιτροπή το 2007, επί Δημαρχίας Β. Γιαννακόπουλου, με  ΣΑΦΗ ΟΡΟ την ανάκληση της από το Δήμο εφόσον κριθεί από τα δικαστήρια ότι οι πράξεις της Εταιρείας δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις περί τακτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κτήματος όπως και της βούλησης του διαθέτη του κτήματος προς το Δήμο Αγίας Παρασκευής  Αθανάσιου Σιστοβάρη του Ιωάννη.
Με αυτά τα δεδομένα η ανάκληση της άδειας κατέστη αναπόφευκτη από άποψη νομιμότητας, καθώς με δικαστικές αποφάσεις που εξεδόθησαν στο πλαίσιο της αντιδικίας μεταξύ του Δήμου Αγίας Παρασκευής και της Εταιρίας κατέστη σαφής η ομόφωνη θέση των δικαστηρίων της ουσίας (Πρωτοδικείο και Εφετείο) και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ του Αρείου Πάγου ότι:
-        σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη Αθ. Σιστοβάρη το δικαίωμα του προκληροδόχου στη διαχείριση του κτηρίου περιοριζόταν στη διενέργεια πράξεων οίκησης και τακτικής διαχείρισης και
-        στην έννοια την τακτικής διαχείρισης περιλαμβάνονται μόνο οικοδομικές εργασίες συντήρησης και μικροπροσθήκες, που εξ ορισμού δεν περιλαμβάνουν τις εργασίες κατεδάφισης και εκτεταμένης οικοδομικής επέκτασης στις οποίες προέβη ο προκληροδόχος και ο πληρεξούσιος αυτού επιχειρηματίας.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος στην εισήγηση του για το θέμα εστίασε στην ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, και κατά συνέπεια πρότεινε την ανάκληση της εν λόγω αδείας, αφού όπως τόνισε:
-        «Οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν πλήρως τη θέση του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε ότι αφορά το περιεχόμενο της έννοιας της τακτικής διαχείρισης και συνακόλουθα την έκταση των εξουσιών του προκληροδόχου Αθανασίου Σιστοβάρη στη διοίκηση και διαχείριση του κληροδοτηθέντος ακινήτου, υπό την έννοια ότι από το περιεχόμενό τους συνάγεται άνευ ετέρου και με σαφήνεια ότι οι τελεσθείσες επί του ακινήτου οικοδομικές εργασίες υπερβαίνουν τη βούληση του διαθέτη» και
-        «Εν προκειμένω έχει πραγματωθεί ο σχετικός πρόσθετος ορισμός  που είχε τεθεί ως επιφύλαξη κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας, και συνακόλουθα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πρέπει να προβεί στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος της «Λ. Σαμουρέλης και Σια ΟΕ» και ήδη με την επωνυμία  «ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΑΜΟΥΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ» εκτός αν υπάρξουν συγκεκριμένοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος».
Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε επίσης την γνωμοδότηση που εξέδωσε, μετά από σχετική ανάθεση του  Δημοτικού Συμβούλιου (αποφ. 207/2015), ο Νομικός  Κ. Μπάκας και περιέγραψε όλα όσα έχει κάνει η Δημοτική αρχή για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (μειώσεις 12% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις επιχειρήσεις, 18% στα μικρά μαγαζιά ως 60 τμ, 30% στα τραπεζοκαθίσματα,  προβολή και στήριξη της τοπικής αγοράς με ενημέρωση, υπαίθριες συναυλίες, φυλλάδια και πανό,  έγκαιρος και ιδιαίτερα αυξημένος εορταστικός φωτισμός και  στολισμός στις πλατείες και στους εμπορικούς άξονες της πόλης, εκδηλώσεις και δράσεις με την ΕΝΕΒΑΠ στην Κεντρική πλατεία στις γιορτές των Χριστουγέννων, ημερίδες με ΕΝΕΒΑΠ-ΓΣΕΒΕΕ, πρωτοβουλία για οργάνωση μαθημάτων επιχειρηματικότητας κ.α.).
Το λόγο στη συνεδρίαση έλαβαν, πέραν των Δημοτικών Συμβούλων, ο Νομικός  Κ. Μπάκας ο οποίος παρουσίασε στο Συμβούλιο τη γνωμοδότηση του και απάντησε σε ερωτήσεις, οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και της ΕΝΕΒΑΠ Β. Τσαγγάρης, που επιχειρηματολόγησαν  κατά της ανάκλησης της αδείας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας και πολίτες.
Όπως είναι γνωστό το κτήμα αποτελεί κληροδότημα το οποίο σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη Αθ. Σιστοβάρη θα περάσει στην πλήρη κυριότητα του Δήμου το έτος 2025. Έως τότε (για 50 χρόνια) ο προκληροδόχος  ανιψιός του διατηρεί το δικαίωμα οίκησης και τακτικής διαχείρισης του ακινήτου, σύμφωνα πάλι με τη διαθήκη. 
Ωστόσο, το ακίνητο διατέθηκε από τον προκληροδόχο στην προαναφερόμενη εταιρεία η οποία μετά από παρεμβάσεις, όπως η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου, η ανέγερση νέου μεγάλης έκτασης, κόψιμο πολλών πεύκων κ.α., που προκάλεσαν προσφυγή του Δήμου στα δικαστήρια, αιτήθηκε στο Δήμο προέγκριση άδειας ίδρυσης καταστήματος με δραστηριότητα καφετέρια-εστιατόριο-αναψυκτήριο & ανοικτό μπαρ την οποία και  έλαβε με την 351/2007 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής (στην οποία βασίστηκαν και όλες οι μετέπειτα αποφάσεις χορηγήσεις αδειών που αφορούσαν στο κατάστημα), με τον όρο της ανάκληση της από το Δήμο εφόσον κριθεί από τα δικαστήρια ότι οι πράξεις της δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις περί τακτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κτήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου