Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ Ή ΝΑ...ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΕΡΔΟΣ"! ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΚΙ Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! ΡΕΠΟΡΤΑΖ.


Σχόλιο από  Νίκο Βραχιολίδη. 
Τους χάλασε τη σούπα, στο Σύριζα, που αυξήθηκε η τιμή της...

Μεγαβατώρας, αντί να μείνει χαμηλά στην τιμή εκκίνησης που ήταν τα 32.5 ευρώ! Το κόστος εν τω μεταξύ στην ΔΕΗ είναι 37,5 ευρώ κατά μέσο όρο !
Στην  παραγωγή του λιγνίτη κοστίζει πολύ κάτω η μεγαβατώρα ! 
 Δηλαδή βγήκε και ένα μικρό έσοδο για την ΔΕΗ. 
Κακώς!!! Σκοπός , του Σύριζα και των δανειστών - Ιδιωτών, είναι να καταστρέψουν την ΔΕΗ - Χώρα!
Κάτι άλλο πρέπει να κάνουμε, σκέφτονται! Πρέπει να σταματήσει η παραγωγή της ενέργειας από λιγνίτη! Θα πούμε ότι μολύνει, για να πάρουμε και τον κόσμο μαζί! Ή θα χαρίσουμε όλα τα λιγνιτικά στους δανειστές - ιδιώτες, ώστε να έχουν αυτοί το κέρδος!
Η ΔΕΗ πρέπει να καταστραφεί, αλλιώς δεν θα υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές!

ρεπορτάζ για το θέμα από τον Χάρη Φλουδόπουλο (capital.gr)

Την Τρίτη στο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου ενέργειας με τους θεσμούς, μπορεί να μη βγήκε λευκός καπνός και να παραπέμφθηκε η συμφωνία για τα ενεργειακά για την επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής στην Αθήνα, εντούτοις καλλιεργήθηκε η εικόνα ότι απομένουν λεπτομέρειες χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Χθες ωστόσο, η εξέλιξη της δημοπρασίας ΝΟΜΕ, πιθανόν να οδηγήσει σε ανατροπές και σε απρόβλεπτες εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά. Υπενθυμίζεται ότι με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ διατίθεται ρεύμα που παράγεται από χαμηλού κόστους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με τιμή εκκίνησης το μεταβλητό κόστος παραγωγής και στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική του ρεύματος.

Μετά από έναν μαραθώνιο, λοιπόν, που κράτησε πάνω από 13 ώρες η δημοπρασία κατέληξε 13,2 ευρώ η μεγαβατώρα πάνω από την τιμή εκκίνησης, με αποτέλεσμα η ενέργεια που αγοράστηκε να βρίσκεται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα για να ακολουθηθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες επιθετική εμπορική πολιτική και να επενδυθούν χρήματα για την προσέλκυση πελατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά αυτή των 13,2 ευρώ, μεταφράζεται σε επιπλέον 82,6 εκατ. ευρώ, καθώς η αξία της δημοπρατούμενης ενέργειας ξεκίνησε από τα 201,5 εκατ ευρώ και έφτασε στα 284,1. Το ποσό αυτό αποτελεί αναπάντεχο εππλέον έσοδο - σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες - για τη ΔΕΗ.

Θρίλερ

Η αγορά παρακολούθησε χθες με κομμένη την ανάσα αλλά και με μεγάλη έκπληξη τα όσα συνέβησαν. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η μεγάλη ποσότητα που δημοπρατήθηκε (717MWh/h) θα ήταν αρκετή για να φτάσει στους ιδιώτες προμηθευτές, ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές που θα επιτρέψουν πιο επιθετική εμπορική πολιτική. Οι ποσότητες που διατέθηκαν και οι τιμές που διαμορφώθηκαν δείχνουν περισσότερο αμυντική παρά επιθετική τακτική. 

Η εικόνα που μετέφεραν από χθες στελέχη της αγοράς και ενώ ακόμη η δημοπρασία ήταν σε εξέλιξη σε χαμηλότερα επίπεδα ήταν ότι η αγορά μπαίνει σε νέο τέλμα. 

Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει πέσει σημαντικά ο ρυθμός ανάπτυξης του πελατολογίου των ιδιωτικών εταιρειών με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι μνημονιακοί στόχοι. Το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει πάνω από το 83,5% και υπολείπεται σημαντικά του μνημονιακού στόχου για μερίδιο 75,24% μέχρι το τέλος του 2017. 

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι με τα χθεσινά αποτελέσματα και τις τιμές να διαμορφώνονται στα 45,2 ευρώ η μεγαβατώρα, πλέον έχει αποδειχθεί η αδυναμία των δημοπαρασιών να ανοίξουν την αγορά ρεύματος.

Η δημοπρασία

Στη χθεσινή δημοπρασία ικανοποιήθηκαν συνολικά 16 προσφορές με το εύρος των τιμών να κυμαίνεται μεταξύ 45,15 και 45,25 ευρώ η Μεγαβατώρα. Οι τρεις μεγάλοι προμηθευτές αγόρασαν ποσότητες της τάξης των 160, 151 και 105 μεγαβατωρών ανά ώρα ενώ οι υπόλοιποι παίκτες πήραν ενέργεια από 10 έως 70  μεγαβατωρών ανά ώρα. Επίσης κάποιοι άλλοι παίκτες αγόρασαν μικρότερα μερίδια από 2 έως 7 μεγαβατώρες ανά ώρα.

Πιθανολογείται ότι μεταξύ των αγοραστών ήταν και traders ενέργειας χωρίς ακόμη να είναι σαφές ποιος "ευθύνεται” για την εκτίναξη της τιμής. Από σήμερα πάντως αναμένεται να γίνουν προσπάθειες να αναλυθούν οι συμπεριφορές των συμμετεχόντων. Το σίγουρο είναι πάντως ότι με αυτά τα δεδομένα και με τον τρόπο και τους όρους που στήθηκε η διαδικασία, δε λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή καθώς "φουσκώνουν” οι τιμές και ψαλιδίζονται τα περιθώρια για μειώσεις τιμών στα τελικά τιμολόγια. 

Δυσκολεύει η διαπραγμάτευση

Η εξέλιξη αυτή με τη χθεσινή δημοπρασία πρακτικά σημαίνει ότι είτε στο αυριανό ραντεβού που θα έχει ο κ. Σταθάκης για θέματα αδειδοτήσεων ή με την επιστροφή των θεσμών θα εγερθεί θέμα ενεργοποίησης άλλων δομικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς. 

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης, να σημειωθεί ότι η τελική συμφωνία παραπέμπεται για την επιστροφή των θεσμών ωστόσο για τα θέματα της αγοράς αερίου, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες. Τα δύο βασικά θέματα είναι η μορφή της παρουσίας της ΔΕΠΑ στην αγορά και το θέμα της απωλεσθείσας αξίας για τους μετόχους  των εταιρειών παροχής αερίου, από το άνοιγμα της αγοράς και την άρση του μονοπωλίου τους. Και για τα δύο θέματα, η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου