Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ! ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ! ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΠΑΡΑΓΜΟ;

Φωτογραφίες: Αssociated Press
Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέει» πλέον η Ισπανία, καθώς η καταλανική...

βουλή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας ενώ η ισπανική γερουσία «απάντησε» άμεσα υπερψηφίζοντας το άρθρο που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής. 

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας» και δίνει επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. 

Η πρόταση πέρασε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, καθώς βουλευτές του  Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Η ψηφοφορία ήταν μυστική, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, για να αποφευχθεί η πιθανότητα βουλευτές να κατηγορηθούν για αποστασία. 

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα ενώ οι βουλευτές αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. 

Οπως αναφέρει το Reuters η «αμφιλεγόμενη» αυτή ψηφοφορία ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας. 

Η ψηφοφορία αυτή έρχεται ύστερα από μια τεταμένη εβδομάδα μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας και αρκετά πισωγυρίσματα του ηγέτη της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν.  


Αμεση «απάντηση» από τη Μαδρίτη 

Μόλις σαράντα λεπτά αργότερα, η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας, ενεργοποιώντας  το άρθρο 155 του Συντάγματος. Ετσι, η ισπανική κυβέρνηση έχει πλέον τη δύναμη να «ξηλώσει» την κυβέρνηση της Καταλονίας, να πάρει υπό τον έλεγχό της την τοπική αστυνομία, τις οικονομικές υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ. 

Στις 7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας αναμένεται πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ραχόι: Συνιστώ ψυχραιμία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Καταλονία, ο Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να καθησυχάσει τους Ισπανούς πολίτες. 

 «Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαριάνο Ραχόι μέσω Twitter.

Pido tranquilidad a todos los españoles. El Estado de Derecho restaurará la legalidad en Cataluña. MR

Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος. «Δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να “σκοτώσουν” το Σύνταγμά μας» τόνισε ο ίδιος. 
Τόνισε επίσης ότι τα ειδικά αυτά μέτρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση. «Η Ισπανία δεν προσπαθεί να πάρει την ελευθερία 7,5 εκατομμυρίων Καταλανών αλλά αντίθετα να τους προστατεύσει» είπε ο Ραχόι. 

Πουτζδεμόν: Καλούμαστε να διατηρήσουμε τη χώρα σε μία πορεία

Με τη σειρά του, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν προχώρησε σε μια «θολή» -για ακόμη μια φορά- δήλωση. 

«Θέλω να πω λίγα λόγια από την καρδιά και με λογική να συμβάλλω στο μεγαλείο της στιγμής. Κάναμε ένα βήμα και αγωνιστήκαμε σκληρά για να επικυρώσουμε μία εντολή. Πολίτες της Καταλονίας υπάρχουν στιγμές που καλούμαστε να διατηρήσουμε τη χώρα σε μία πορεία» είπε ενώ παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νέα χώρα με «ειρήνη, ευγένεια και αξιοπρέπεια». 

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία» έγραψε στο Twitter. 

Λίγη ώρα αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας. 

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ δεν αντέχει άλλα ρήγματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» είπε χαρακτηριστικά

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.



Πηγή: | iefimerida.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου