Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΥΣΑΣ ΠΑΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Διεθνής Ημέρα των Γυναικών: «Έμπνευση για Αλλαγή»
Μήνυμα της Χρύσας Παρίση, Υποψήφιας Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού

«Έμπνευση για Αλλαγή» είναι το θέμα που επέλεξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών 2014, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συνεισφορά στην πρόοδο των γυναικών παντού με κάθε τρόπο. Δίνει και φέτος την ευκαιρία να γίνει αναφορά στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προόδους των γυναικών, εστιάζοντας την προσοχή του κόσμου στις περιοχές όπου απαιτείται περαιτέρω δράση.
Τις δύο προηγούμενες χρονιές οργανώσαμε στον Δήμο μας σημαντικές εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή. Το2012, με θέμα «Η γυναίκα στον Κόσμο», ανάμεσα στα άλλα, προσκαλέσαμε γυναίκες από άλλες χώρες, πρέσβεις ή συζύγους πρέσβεων ξένων χωρών στην Αθήνα, οι οποίες παρουσίασαν την ζωή και τα προβλήματα των γυναικών στις χώρες τους. Το2013, με θέμα «Ιστορίες γυναικών – Μια αναφορά στη βία κατά των γυναικών» προσκαλέσαμε τρεις οργανώσεις που αγωνίζονται στον τομέα αυτό: τον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών «Φοίβη» του Χολαργού, την οργάνωση ActionAid και την οργάνωση WIN Hellas.
Παρά το γεγονός ότι η ημέρα αυτή έχει χάσει ίσως το πολιτικό της νόημα, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ο αγώνας για ίσα δικαιώματα παραμένει ισχυρός! Οργανώσεις, κινήματα και σύνδεσμοι που πάσχισαν για τη σωστή αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, είναι στους δρόμους και εξακολουθούν να μάχονται για όλες εκείνες τις γυναίκες που περιμένουν ακόμα να κερδίσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία όπου ζουν.
Το θλιβερό είναι, πως παρά τους μακροχρόνιους δυναμικούς αγώνες, η καταπίεση των γυναικών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους συνεχίζεται σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε αξίες, πεποιθήσεις, συνήθειες και παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά και επιβάλλονται με πειθώ, ασφυκτικές πιέσεις και συχνά με τη βία.
Την ίδια στιγμή που κάποιες γυναίκες, απολαμβάνουν τον σεβασμό και την εκτίμηση, όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο, κάποιες άλλες γυναίκες βιώνουν από μικρά κοριτσάκια τη βία, την κακομεταχείριση, τον εξευτελισμό, τις αναγκαστικές εκτρώσεις, τη φτώχεια και γενικότερα μια ζωή γεμάτη πόνο και δυστυχία, που και την τηλεόραση να τα βλέπαμε θα θέλαμε αμέσως να αλλάξουμε κανάλι! Αυτές οι γυναίκες, δεν ξέρουν τι σημαίνει «Ημέρα της Γυναίκας», και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το μάθουν ποτέ…
Απ’ την άλλη, σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους και στη χώρα μας, η μέρα αυτή αποτελεί κυρίως μια ευκαιρία για τους άνδρες, να δείξουν έμπρακτα την αγάπη και το σεβασμό τους στις γυναίκες. Εκατοντάδες άνδρες σπεύδουν να αγοράσουν δώρα και λουλούδια στις γυναίκες ή τις κοπέλες τους. Αυτή η χειρονομία, σίγουρα τις δίνει μεγάλη χαρά! Η ουσία όμως είναι να μην είναι πρόσκαιρη ή υποκειμενική.
Πώς πετυχαίνεται αυτό; Μόνο μέσα από τον αληθινό σεβασμό, όχι μόνο απέναντι στη γυναίκα που έχει ο καθένας δίπλα του αλλά προς όλες τις γυναίκες! Μέσα από την αποδοχή της γυναίκας ως ισότιμης οντότητας στο κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό περιβάλλον.  Και αναφέρομαι σ’ εκείνο τον σεβασμό που δεν τον επιβάλλει καμία γιορτή, καμία διεθνής ημέρα και κανένας νόμος, αλλά προκύπτει μέσα από τις αρχές και τις αξίες του καθενός.
Αρκετοί μας χαρακτηρίζουν ως το… «ωραίο φύλο». Άλλοι πάλι, δε λένε να «ξεκολλήσουν» από το… «ασθενές». Κακά τα ψέματα! Σε καμία περίπτωση οι άνδρες δεν είναι ίδιοι με τις γυναίκες! Άλλωστε αυτό είναι και το ωραίο της υπόθεσης! Μπορούν ωστόσο να αποδείξουν, ότι, αν μη τι άλλο, είναι… ίσοι!

1 σχόλιο: