Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ!

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, μια μεγάλη προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Κ. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την....
καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Αθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος. H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα. Έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Έγινε πρόεδρος της Aκαδημίας Αθηνών το 1993.

Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής, με κορυφαίο τη Φιλοσοφία του Δικαίου, όπου αναπτύσσεται ο κλάδος της φιλοσοφίας πραξιολογία και με βάθρο αυτή θεμελιώνεται και αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου. Eξαίρετα είναι και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Aριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα Eλληνικά (1998), Eπίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα (1987).

Άλλα αυτοτελή έργα του είναι τα Φιλοσοφίας Eγκώμιον (1999),  Περί προσώπων και θεσμών (2000), Φήμη απόντων (1995), Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού (2001), όπως και τα ξενόγλωσσα Grece 1821-1971 (1973),  Etudes sur la liberte (1974), Aristote sur la famille et la justice (1983), Philosophy of History in Ancient Greece (1991),  La philosophie politique de Platon (1997).

«Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία.

«Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

O θάνατος του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού, αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Με λύπη μου πληροφορήθηκα τον θάνατο του μεγάλου ακαδημαϊκού δάσκαλου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Το επιστημονικό του έργο, που τον καθιστά  ξεχωριστή μορφή του ελληνικού πνεύματος, συμβαδίζει με την σημαντικότατη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στην υπόθεση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της πρόσφατης ιστορίας μας» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Ο πρόεδρος της Βουλής στο μήνυμά του τόνισε: «Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα αποτελεί ο θάνατος του σπουδαίου αντιστασιακού, πανεπιστημιακού και ακαδημαϊκού, Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, με ευρωπαϊκή και διεθνή ακτινοβολία, που σφραγίζει με το έργο που αφήνει πίσω του την πολιτιστική ιστορία του νεότερου ελληνισμού.

»Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, πρωτοστάτησε με το σπινθηροβόλο πνεύμα του και την απαράμιλλη πένα του στους αγώνες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας κατά τη νεότερη ιστορία μας. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς τους οικείους του».

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη. Επισημαίνει ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο.

Επίσης, προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό  για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας. «Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες διανοητές και μελετητές της φιλοσοφίας. Υπηρέτησε με ξεχωριστή αφοσίωση την πνευματική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Απέδειξε στην πράξη ότι ένα δημιουργικό μυαλό δεν περιορίζεται από τη βιολογική ηλικία. Αφήνει πίσω του πλούσιο επιστημονικό έργο, παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Η απώλεια του είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου