Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΟΒΑΡΟ!!! ΑΥΤΟ ΕIΝΑΙ ΤΟ «ΟΦΘΑΛΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ»: ΠΟΙΑ ΕIΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...

Στον ιατρικό κόσμο, το φαινόμενο είναι γνωστό ως απόφραξη φλέβας/αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς...

Το «οφθαλμικό εγκεφαλικό» είναι αποτέλεσμα απόφραξης σε αιμοφόρο αγγείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, του φωτοευαίσθητου ιστού που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού. Η απόφραξη είναι αποτέλεσμα θρόμβωσης ή στένωσης του αγγείου, ενώ μπορεί επίσης να προκληθεί από συσσώρευση χοληστερόλης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι «εγκεφαλικού» που πλήττουν τα μάτια και διακρίνονται ανάλογα με το αν επηρεάζουν φλέβα ή αρτηρία. Η απόφραξη μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρή φλέβα του αμφιβληστροειδούς (BRVO), σε μικρή αρτηρία του αμφιβληστροειδούς (BRAO), στην κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς (CRVO) ή στην κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς (CRAO).

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το βασικότερο σύμπτωμα του «οφθαλμικού εγκεφαλικού» είναι η αιφνίδια απώλεια της όρασης που δεν συνοδεύεται από πόνο. Μπορεί να επηρεάσει τον οφθαλμό στο σύνολό του (CRAO και CRVO) ή τμήμα του οφθαλμού (BRAO και BRVO). Άλλα συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

– απώλεια της περιφερικής όρασης

– στρέβλωση/αλλοίωση της όρασης

– τυφλά σημεία

Τα συμπτώματα αυτά χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης ώστε να προληφθεί η απώλεια όρασης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο «οφθαλμικού εγκεφαλικού» σε σύγκριση με τις γυναίκες. Το φαινόμενο είναι συνηθέστερο μετά την ηλικία των 60 ετών. Συγκεκριμένες παθήσεις συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο «εγκεφαλικού» που πλήττει τα μάτια:

– καρδιοπάθεια

– διαβήτης

– υψηλή χοληστερόλη

– υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

– στένωση καρωτίδας

πηγη, http://periergaa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου