Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΝΤΥΜΕΝΟΣ "ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ" ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ 39 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 69! ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ!!!

Με τον πλέον τραγικό τρόπο μπήκε η χρονιά για Τουρκία, καθώς στη...


01:15 της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκε επίθεση από ένοπλο, που άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, με τραγικό απολογισμό 39 νεκρούς και περισσότερους από 69 τραυματίες.  Η επίθεση έλαβε χώρα στο νυχτερινό κέντρο Reina, στη γειτονιά Ortakoy, στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.

Η στιγμή της επίθεσης, ο ένοπλος εισβάλλει με πυροβολισμούς στο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης:


Ο δράστης που σκόρπισε τον θάνατο
Ο δράστης που σκόρπισε τον θάνατο






Ο ένοπλος πυροβόλησε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν μπει στο κλαμπ και ανοίξει πυρ αδιακρίτως, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.
Ο δράστης ήταν ντυμένος με στολή Άγιου Βασίλη όπως αναφέρθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μετά το μακελειό διέφυγε και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του
Ο δράστης ήταν ντυμένος με στολή Άγιου Βασίλη όπως αναφέρθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μετά το μακελειό διέφυγε και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Νωρίτερα, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες ήταν δύο, καθώς και ότι η αστυνομία προετοιμαζόταν να διεξαγάγει επιχείρηση για την εξουδετέρωσή τους, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε από τις Αρχές. Το NTV ανασκεύασε αργότερα και μετέδωσε πως ο δράστης του μακελειού ήταν ένας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς στο κλαμπ διασκέδαζαν περίπου 700 με 800 άτομα. 

Από τους 39 νεκρούς, τουλάχιστον 16 ήταν τουρίστες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προσθέτοντας πως «ο τρομοκράτης» καταζητείται.

«Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 22 σοροί, συνέχισε ο κ. Σοϊλού. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 69, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι μία Ισραηλινή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι αγνοείται μια δεύτερη γυναίκα με καταγωγή από το Ισραήλ.


Ο επιτιθέμενος άνοιξε πυρ στους θαμώνες, σκοτώνοντας 39 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 69.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας:


Στο σημείο έφτασαν περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και πληρώματα έκτακτης ανάγκης.






Αυτόπτης μάρτυρας της περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλα όσα έζησε και τα λόγια του συγκλονίζουν:
Δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος, μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη, ο οποίος εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο και άνοιξε πυρ κατά των θαμώνων.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποδοσφαιριστής.

Είναι 01.15 της Κυριακής (00.15 ώρα Ελλάδας) και ένας άνδρας ανοίγει πυρ εναντίον των εκατοντάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους στο νυχτερινό κέντρο, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό και έναν πολίτη. Σύμφωνα με τις Αρχές, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 ξένοι.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους» περιγράφει ο Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στη ντισκοτέκ μαζί με δύο φίλες του.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν» λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Τη σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω. Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά». «Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ' αυτόν τον τρόπο» προσθέτει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς, απάντησε: «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους».

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, κάτι, μια βόμβα».

«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σ' ένα μέρος όπως η Reina» του είπε όμως ένας φίλος. Κι εκείνος πείστηκε. Ωστόσο, προσθέτει, «είχα ένα προαίσθημα... Πήγα εκεί αργά, μετά την αλλαγή του χρόνου. Και όλο αυτό συνέβη 10 λεπτά αφότου είχα φθάσει». 

Επιμέλεια: Άλκης Αποστολόπουλος

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου