Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! ΥΣΤΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ!!!

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) εν όψει των δραματικών εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα ανέλαβε συγκεκριμένες κλιμακούμενες πολιτικές...

πρωτοβουλίες, με αρχή την επίδοση Δήλωσης σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας μας, στον Κύπριο πρέσβη και ξεχωριστά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις θέσεις του ως προς την επερχόμενη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους.

Η επιδοθείσα Δήλωση έχει ως ακολούθως:
 ΠΡΟΣ:
τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ. Αλέξη Τσίπρα
τον Πρόεδρο της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
κ. Νικόλαο Βούτση

- Κοινοποίηση προς:
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρόεδρο Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο
Πρόεδρο της Κ.Ο. ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
κα Φώφη Γεννηματά
Πρόεδρο της Κ.Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
Πρόεδρο της Κ.Ο. Κ.Κ.Ε.
κ. Παναγιώτη Καμμένο
Πρόεδρο της Κ.Ο. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
και Υπουργό ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
κ. Σταύρο Θεοδωράκη
Πρόεδρο της Κ.Ο. “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”
κ. Βασίλη Λεβέντη
Πρόεδρο της Κ.Ο. ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

- Κοινοποίηση προς:
τον πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Κυριάκο Κενεβέζο
Θέμα: Δήλωση του Ε.ΠΑ.Μ. για την επερχόμενη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό προσλαμβάνουν πλέον επικίνδυνες διαστάσεις και οι ευθύνες που επωμίζεται συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας για τους δρομολογούμενους χειρισμούς, είναι κορυφαίες. Η όλη διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του Κυπριακού είναι εκτός των προβλεπόμενων του διεθνούς δικαίου και παραμένει εγκλωβισμένη απόλυτα σε μια αποικιοκρατική προσέγγιση της Κύπρου.
Το Κυπριακό υφίσταται αποκλειστικά και μόνο ως ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής μέρους της εδαφικής επικράτειας ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, από την Τουρκία. Επομένως το μόνο ζήτημα που υφίσταται για τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, ως Κυπριακό πρόβλημα, είναι η ανατροπή του καθεστώτος κατοχής της εδαφικής επικράτειας της Κύπρου και η άμεση, άνευ όρων, αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση όποιας διεθνούς συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Κύπρου, καθώς και του ενιαίου και αδιαίρετου της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα εθνοτικής, θρησκευτικής ή άλλης διαφοράς.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση του Κυπριακού, δεν πρέπει να ξεχνούν τα εξής θεμελιώδη, επειδή:
 1ο Έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης," όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προοίμιό της η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 2ο"Όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Δυνάμει του εν λόγω δικαιώματος καθορίζουν ελεύθερα το πολιτικό τους καθεστώς και επιδιώκουν ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη" σύμφωνα με το άρθρο 1 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
 3o"Η υποταγή των λαών σε ξένη υποτέλεια, κυριαρχία και εκμετάλλευση αποτελεί άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι αντίθετη προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί εμπόδιο για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και της συνεργασίας. Όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. δυνάμει του εν λόγω δικαιώματος καθορίζουν ελεύθερα το πολιτικό τους καθεστώς και επιδιώκουν ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Η ανεπάρκεια της πολιτικής οικονομικής, κοινωνικής ή εκπαιδευτικής προετοιμασίας δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την καθυστέρηση της ανεξαρτησίας," όπως αναφέρουν τα άρθρα 1, 2 και 3 της Διακήρυξης για τη χορήγηση Ανεξαρτησίας σε Χώρες και Λαούς υπό καθεστώς Αποικίας.
 4ο "Όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Δυνάμει του εν λόγω δικαιώματος καθορίζουν ελεύθερα το πολιτικό τους καθεστώς και ελεύθερα επιδιώκουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση των λαών υπό αποικιακή ή άλλης μορφής ξένη κυριαρχία ή ξένη κατοχή, η Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναγνωρίζει το δικαίωμα των λαών να προβούν σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για να πραγματοποιήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους.
Η Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί την άρνηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος αυτού. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου περί φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως έγκριση ή ενθάρρυνση σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα διαμελίσει, θα βλάψει, εν όλω ή εν μέρει, την εδαφική ακεραιότητα ή την πολιτική ενότητα των κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών σύμφωνα με την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών και, συνεπώς, από μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί το σύνολο του λαού που ανήκει στο έδαφος, χωρίς καμία απολύτως διάκριση" όπως σαφώς αναφέρει το άρθρο 2 της Δήλωσης της Βιέννης που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στις 25 Ιουνίου 1993.
Η Κύπρος υπήρξε αποικία της Βρετανίας στην οποία δεν επετράπη ποτέ να ασκήσει ελεύθερα και ανεμπόδιστα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η επιβολή στην Κύπρο ενός καθεστώτος προτεκτοράτου υπό την εγγύηση προστάτιδων δυνάμεων, παραβίασε κάθε έννοια πρωτογενούς διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταπολεμικά. Έδωσε επίσης το πρόσχημα στην εισβολή και κατοχή από την Τουρκία περίπου του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας.
43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή δεν μπορεί η Κύπρος να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με όρους δικαίου της αποικιοκρατίας. Δεν μπορεί να θεωρείται ως τετελεσμένο η στρατιωτική εισβολή και κατοχή ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ. Καμιά δύναμη, όπως η Τουρκία, που ασκεί κατοχή σε εδαφική επικράτεια άλλου κράτους, χωρίς ούτε καν να έχει τηρήσει τους κανόνες δικαίου του πολέμου, αλλά και της κατοχής σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, δεν μπορεί να θέτει αιτήματα, όρους και απαιτήσεις.
Είναι επίσης αδιανόητο να αναγνωρίζονται "ιστορικά δικαιώματα" σε κατακτητές και αποικιοκράτες  πάνω στη διευθέτηση του Κυπριακού. Μόνον ο λαός της Κύπρου έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίσει ελεύθερα και χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τετελεσμένα ή δεσμεύσεις -πέραν αυτές του διεθνούς δικαίου- το εσωτερικό καθεστώς της χώρας του, την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξή του.
Κάθε άλλη προσπάθεια να διαμορφωθεί το εσωτερικό καθεστώς και τα σύνορα της Κύπρου στο εξωτερικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ξένες δυνάμεις ερήμην του Κυπριακού λαού, συνιστά βάναυση προσβολή του πυρήνα του σύγχρονου δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και γι' αυτή την βάναυση προσβολή είναι υπόλογες όλες οι πολιτικές ηγεσίες που προωθούν τέτοιες διαδικασίες για το Κυπριακό. Συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Υπόλογες όχι μόνο πολιτικά απέναντι στους λαούς τους, αλλά και ποινικά για την κατάφωρη παραβίαση του πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων.
Το Ε.ΠΑ.Μ. εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη, διεθνή, διάσκεψη της Γενεύης για το κυπριακό που προγραμματίζεται, ως και την απαίτηση να προηγηθεί διμερής συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδος και του πρόεδρου της Τουρκίας. Το Ε.ΠΑ.Μ. ξεκαθαρίζει πώς η εν λόγω διαδικασία συνιστά παραβίαση των βασικών αρχών και διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διαιωνίζει το δίκαιο της αποικιοκρατίας και των πολεμικών τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου και των Κυπρίων, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, το δρόμο για την αναθεώρηση των συνόρων με τη βία, ή, με την απειλή χρήσης βίας.
Μπροστά σε αυτήν την καινούργια και άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που μας εμπλέκει σε πρωτοφανείς τυχοδιωκτικούς και απρόβλεπτους κλυδωνισμούς, το Ε.ΠΑ.Μ. συναισθανόμενο το μέγεθος της εθνικής του ευθύνης:
α) Καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη και ερήμην των λαών σε σκοτεινούς διαδρόμους της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων.
β) Καταγγέλλει το ύποπτο, επικίνδυνο και βεβιασμένο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, σε μία καταστρεπτική πενταμερή διάσκεψη, με την Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ελληνοκυπριακή κοινότητα(!)
γ) Καταγγέλλει τη μεθοδευόμενη ακύρωση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα διαμελισμένο κράτος υπό ξένη κηδεμονία.
Kαι προειδοποιεί όλες τις πλευρές ότι έχουν στο ακέραιο τόσο την πολιτική, όσο και την ποινική ευθύνη που προκύπτει από την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ενός λαού σαν αυτόν της Κύπρου. Το Ε.ΠΑ.Μ. δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανενός είδους "λύση" του Κυπριακού στη λογική της αποικιοκρατίας και των τετελεσμένων της Τουρκίας. Θα συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού, χωρίς ξένες κατοχές, στρατεύματα, προστάτιδες δυνάμεις και κηδεμονία.
Καλούμε ιδιαίτερα τις πολιτικές ηγεσίες και τα κόμματα σε Ελλάδα και Κύπρο να αναλογισθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς τους, να μην συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη Διάσκεψη και να ανακόψουν τις όποιες δρομολογημένες διαδικασίες.
Το Ε.ΠΑ.Μ. διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα υπερασπίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και την υποχρέωσή τους να το διεκδικήσουν έναντι όσων το επιβουλεύονται.
Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2017
Για το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Ε.ΠΑ.Μ.)
Δημήτρης Καζάκης
Γενικός Γραμματέας

1 σχόλιο:

  1. Kαλό, αλλά μπλα μπλα μπλα...
    Συμπερασμα μηδεν.
    Λογια στον αερα.
    Μαλλον προκειται για ιστορικη υπενθυμιση και τιποτα αλλο.

    Το ΕΠΑΜ θα αγωνιζεται για την αυτοδιαθεση των λαων. Οκ. Τι σημαινει πρακτικα ?
    Δηλαδη, τι μπορει να κανει εν προκειμενω για να εμποδισει την εξελιξη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή