Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ...ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ!


dimoskopisi1



Σημαντικά αλλά και με πολλά ερωτηματικά ευρήματα, περιλαμβάνει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του iefimerida.gr για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά πρώτο με τη ΝΔ να ξεπερνάει το 20% αλλ΄τη Χρυσή Αυγή να βρίσκεται μόλις στο 8,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 5,5%! Εντύπωση στα ευρήματα παρουσιάζει το γεγονός ότι η ΝΔ παρά τα σφαγιαστικά μέτρα που έχει πάρει, διατηρεί δυνάμεις πάνω από το 20% και βρίσκεται σε ...απόσταση βολής από το ΣΥΡΙΖΑ! Θα περίμενε κανείς η ΝΔ να συντριβεί, κι όμως!!! Επίσης, περίεργο είναι το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή από όλη αυτό τον ορυμαγδό μέτρων, προσπορίζει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με αυτό που πήρε στις εκλογές του Ιουνίου!
Η ίδια η iefimerida.gr για λογαριασμό της οποίας έγινε η δημοσκόπηση, αξιολογεί ως εξής τα ευρήματα:
Οι ερωτώμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι -ιδιαίτερα οι άνω των 55 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι,οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες- ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τη δραχμή.
Δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων κομμάτων -κατά πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου.
Εκφράζουν θετική προδιάθεση (18,8%) απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.
Στη πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με καθαρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 53,2% πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Αντίθετα, το 41,8% είναι απαισιόδοξοι.
Από αυτούς που ασπάζονται το αισιόδοξο σενάριο, το 70,9% δηλώνουν ψηφοφόροι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ το αντίστοιχο ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι 36,7%
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Αυτοί του πιστεύουν περισσότερο ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία είναι πλειοψηφικά οι άνω των 55 ετών, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα.
Στον αντίποδα, βρίσκονται οι νέοι 18 έως 34 ετών, άνεργοι καθώς και επιχειρηματίες - ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η πλειοψηφία του 58,6% αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ψηφοφόροι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι σε ποσοστό 28,9% ικανοποιημένοι και σε ποσοστό 40% μάλλον ικανοποιημένοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι 3,4 και 11,9%.
Σε ποσοστό 40,% οι ερωτώμενοι απαντούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν μάλλον χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου τα ίδια, απαντά το 33,6%. Μάλλον καλύτερα, απαντά το 20,2%.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά είναι: Μάλλον καλύτερα 53,9%. Μάλλον χειρότερα 5,1%. Περίπου τα ίδια 33,7%.
Καθόλου ικανοποιημένο από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος δηλώνει το 68%, λίγο ικανοποιημένο το 23,3%, αρκετά ικανοποιημένο το 7,2% και πολύ ικανοποιημένο μόλις το 0,9%.
Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν.
Και σε αυτή την κατηγορία οι άνω των 65 ετών εκτιμούν σε ποσοστό 47,3% ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να ανανεωθούν, ενώ το 66,5% των νέων από 18 έως 34 ετών θέλουν νέα κόμματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 26,4% (το υψηλότερο) βλέπουν ως χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων το «κέντρο». Ακολουθούν η «κεντροαριστερά» με 23% και η «κεντροδεξιά» με ποσοστό 10,6%. Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα απαντά το 24,5%.
Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.
Με σταθμισμένο δείγμα, χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, Νέα Δημοκρατία 26,2%, Χρυσή Αυγή 11,1%, ΠΑΣΟΚ 7,1%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,8%, ΚΚΕ 7,2% και άλλα κόμματα -αθροιστικά- 7,6%.
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν ενδεχομένως ένα κόμμα που θα ίδρυε ο Ανδρέας Λοβέρδος το 18,8% απαντά με θετική προδιάθεση (5,1% σίγουρα θα μπορούσα και 13,7% μάλλον θα μπορούσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου