Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΑΣ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ! ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΜΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΑΦΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΗΚΕ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΡΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡ-ΑΓΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΞΥΛΩΝ!



















Σε λίγο μπορεί να επιβάλει και φόρο… οδοντογλυφίδας ή τον «Ντις Παράσι». Διαβάστε να σας φύγει το καφάσι!

Του Μάκη Βραχιολίδη


Ο Αγάς, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια,  ήταν τίτλος αξιωματούχου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που δήλωνε άρχοντα, διοικητή. Στην οθωμανική τουρκική γλώσσα, η λέξη (agha ή ağa) σημαίνει διοικητής. Στη νεοελληνική δημώδη γλώσσα, φέρεται ως χαρακτηρισμός ανθρώπου τυραννικού ή δεσποτικού που ζει με αρκετή οικονομική άνεση.

Αρχικά, ο τίτλος του Αγά δινόταν τόσο σε πολιτικούς όσο και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους της Αυτοκρατορίας. Ανάλογα δε του αντικειμένου διοίκησης λάμβαναν και ιδιαίτερο όνομα, όπως Χασεκή Αγάς (αρχιφύλακας), Χαζνεντάρ Αγάς (προϊστάμενος του θησαυροφυλακίου), Κιζλάρ Αγάς (διοικητής των ευνούχων των ανακτόρων), Γενιτσάρ Αγάς (διοικητής τμήματος των  Γενιτσάρων ή Γερλή Αγάς (διοικητής των Γερλήδων) και Δερβέν Αγάς, ή Δερβέναγας (διοικητής φύλαξης περασμάτων των Δερβενίων, Κλεισούρες, κ.ά.).

Για τον κ. Στουρνάρα ποιος τίτλος νομίζετε ότι ταιριάζει; Διαλέξτε και πάρτε όποιον θέλετε. Το βέβαιον είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών συμπεριφέρεται ως αγάς. Τυραννικός και δεσποτικός! Κι ενώ  ο ίδιος ζει σε μεγάλη οικονομική ευμάρεια, κυνηγάει τους πολίτες που προσπαθούν να επινοήσουν διεξόδους απέναντι στους συνεχείς φόρους που τους βάζει.  Όπως επί Οθωμανικού ζυγού οι Έλληνες σκαρφίζονταν οτιδήποτε προκειμένου να γλιτώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια που τους επέβαλε η κατοχική εξουσία, έτσι και οι σύγχρονοι Έλληνες πασχίζοντας να επιβιώσουν, επινοούν διάφορα τεχνάσματα για να αποφύγουν την φορολογική μανία του αγά-Στουρνάρα! Όταν πέρσι ο υπουργός εξίσωνε την τιμή πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, με τον φόρο να εκτοξεύεται στ’… άστρα, ο λαουτζίκος κατέφυγε στο κάψιμο των ξύλων στο τζάκι ή την  σόμπα του για να μπορέσει να βγάλει τον χειμώνα. Η στυγνή δε πρακτική Στουρνάρα οδήγησε σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Θυμηθείτε τα 3 αδελφάκια στην Καβάλα αλλά και τους φοιτητές στην Λάρισα. Κάηκαν όλοι από τα καυσόξυλα.

Αφού λοιπόν …Στουρνάρ-αγάς είδε ότι απέτυχε να εισπράξει αυτά που προσδοκούσε, αντί να κατεβάσει την τιμή του πετρελαίου, τι έκανε; Είπε να φορολογήσει το κάψιμο των ξύλων, προσλαμβάνοντας μάλιστα υπαλλήλους οι οποίοι θα επιφορτίζονται με την καταγραφή των καμινάδων που εκπέμπουν… παράνομο καπνό! Και το πρόστιμο; 2.500 ευρώ για όποιον τολμήσει να ανάψει… παράνομα το τζάκι του!

Ο Στουρνάρ-αγάς δεν χρειάζεται τα οικονομικά που σπούδασε. Φαίνεται πως ήδη άνοιξε το βιβλίο των φόρων που έβαζαν οι Οθωμανοί στους ραγιάδες και ακολουθεί την ίδια συνταγή!

Δείτε τι φόρους έβαζαν οι Τούρκοι στους κατακτημένους Έλληνες (όπως μας ενημερώνει το goldenmag.gr): Ο βασικότερος από τους φόρους  ήταν ο λεγόμενος κεφαλικός φόρος, ο οποίος αφορούσε άντρες, γυναίκες και παιδιά. Όμως η αλυσίδα των – υποχρεωτικών για όλους – φόρων ήταν πολύ μακριά: Περιελάμβανε φόρους για τη διασκέδαση του σουλτάνου, για τους διάφορους ηγεμόνες και πασάδες, για τον βεζίρη, για την ενίσχυση του στόλου, για τις ανάγκες του υπουργικού συμβουλίου, για την τροφή των ταχυδρομικών αλόγων, για την πληρωμή των στρατιωτών της δημόσιας ασφάλειας και τα έξοδα για τις μετακινήσεις των ηγεμόνων από κονάκι σε κονάκι (κάθε ομοιότητα με τη σημερινή πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική…). Ακόμα, τα νοικοκυριά πλήρωναν φόρο καπνού για το τζάκι τους, καθώς και για την έγγαμη συμβίωση!

Νάτα μας! Φόρο καπνού για το τζάκι τους πλήρωναν οι Έλληνες στους κατακτητές τους. Δείτε όμως τη συνέχεια η οποία είναι ακόμη πιο εκπληκτική.

Κάθε ανάγκη που είχαν οι Τούρκοι ηγεμόνες έπρεπε να ικανοποιηθεί από το βαλάντιο και τα αγαθά των υπόδουλων: Από το πολυτελές ύφασμα με το οποίο σκούπιζε τον ιδρώτα του ο σουλτάνος μέχρι τα πρόβατα, τα δημητριακά, το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και τα αμπέλια.

Το παροιμιώδες «Ντις Παράσι»

Μέσα σε όλα τα άλλα οι αγάδες και οι λοιποί αξιωματούχοι δε θα μπορούσαν να στερηθούν τη φροντίδα των δοντιών τους. Έφτασαν λοιπόν στο σημείο να απαιτήσουν από τους Έλληνες τον λεγόμενο «φόρο οδοντογλυφίδας» για τον καθαρισμό της οδοντοστοιχίας τους. Και αν αυτό μοιάζει εξωφρενικό, υπήρχε και κάτι ακόμα χειρότερο: Το Ντις Παράσι (ενοίκιο οδόντων). Όταν ο πασάς και η ακολουθία του κατέφθαναν σε μια περιοχή, υποχρέωναν τον πρόεδρο του χωριού να τους βρει καταλύματα. Πριν καθίσουν για φαγητό στο σπίτι που τους φιλοξενούσε, έπρεπε να εισπράξουν προκαταβολικά χαράτσι για τη φθορά των δοντιών τους από το γεύμα που θα απολάμβαναν στο νοικοκυριό του ραγιά. Δηλαδή δεν άρχιζαν να τρώνε, αν ο οικοδεσπότης δεν τους έδινε το Ντις Παράσι. Ο νοικοκύρης έβαζε δίπλα στο πιάτο του καθενός από ένα νόμισμα και, αν ο φιλοξενούμενος έμενε ικανοποιημένος από το ποσόν, άρχιζε το φαγητό, αν όχι, περίμενε κι άλλο νόμισμα.

Όπως διαπιστώνετε λοιπόν ο Στουρνάρ-αγάς συμβουλεύεται το βιβλίο των οθωμανικών φόρων.  Καιρός είναι μετά τους φόρους για τον καπνό στον τζάκι να δούμε να βάζει και τον «φόρο οδοντογλυφίδας» ή το «Ντις Παράσι»!

  
 "Ελεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου