Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ! ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΙΤΕ...

Γράφει η Τζίνα Αρβανίτη 
Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ 
τ. Αντιδήμαρχος Τ.Ε. και Ποιότητας Ζωής
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τ.Υ.


Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, έχοντας ως υπόβαθρο τις παλαιότερες μελέτες των οδών Φανερωμένης, Ασπασίας και Βουτσινά, καθώς και την παρατήρηση των...


προβλημάτων προσβασιμότητας, στάθμευσης και αποτελεσμάτων της κατασκευής του 2010-2012, απομόνωσε το τμήμα της ευρύτερης περιοχής του ιερού ναού και εκπόνησε την μελέτη της ανάπλασης, προϋπολογισμού 774.200,00 €.
Στην νέα πρόταση της Τ.Υ., το πλάτος του δρόμου γύρω από την πλατεία γίνεται 4 μ, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΑ, ενώ στην οδό Φανερωμένης παραμένει σταθερό στα 7 μ και στις υπόλοιπες οδούς, Βουτσινά και Ασπασίας, τα 3,5 μ.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι δημιουργούνται 94 νόμιμες θέσεις στάθμευσης, 1.670 τμ πεζοδρομίου, αλλά κυρίως, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η άνετη και ασφαλής κυκλοφορία των πεζών, τόσο στις διασταυρούμενες κινήσεις τους, όσο και περιμετρικά της πλατείας.
Θεωρούμε πως η δημιουργία μεγάλου αριθμού νόμιμων θέσεων στάθμευσης βάσει των ισχυουσών προδιαγραφών για στάθμευση παρά τον δρόμο, με ταυτόχρονη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των χώρων δημόσιας χρήσης θα δώσει απάντηση στην υπερκορεσμένη και υποβαθμισμένη αισθητικά περιοχή.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν ράμπες, σε όλες τις διασταυρώσεις και ενδιάμεσα όπου απαιτείται, για χρήση και εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Μεγαλώνει το περίγραμμα της πλατείας και των νησίδων της, ώστε να διευθετηθεί λειτουργικά η στάθμευση.
Η πλακόστρωση της πλατείας διαφοροποιείται χρωματικά από τις υπόλοιπες πλακοστρώσεις, ώστε να τονιστεί η διαφορετική χρήση και ο συμβολισμός της.
Οι υπάρχουσες νησίδες πρασίνου ανασχεδιάζονται και προσαρμόζονται λειτουργικά με κατάλληλο σχεδιασμό.
Αναβαθμίζονται οι είσοδοι προς την εκκλησία με κατάλληλη πλακόστρωση και φύτευση.
Αντικαθίσταται η φύτευση, όπου δημιουργούνται προβλήματα προσβασιμότη-τας των πεζών. Χωρίς να κόβεται κανένα υγιές δέντρο.
Ανασχεδιάζονται οι θέσεις τοποθέτησης των κάδων αποκομιδής απορριμμάτων με την απομάκρυνση από τις στροφές-γωνίες δρόμων ή εισόδους γκαράζ οικοδομών.
Διευθετούνται και ανακατασκευάζονται τα κράσπεδα στις γωνίες των δρόμων με νέα χάραξη και ακτίνα καμπυλότητας τέτοια ώστε να διευκολύνεται η στροφή των αυτοκινήτων και κυρίως των μεγάλων οχημάτων.
Αντικαθίστανται, οι υπάρχουσες πλάκες πεζοδρομίου, με νέες, διαστάσεων 40 χ40 εκ. αντιολισθητικές και με φιλέτα από μάρμαρο λευκό «πιτσικαριστό» για το σπάσιμο της μονοτονίας και της δημιουργίας ελκυστικής μορφής. Σε πολλά σημεία τοποθετούνται κυβόλιθοι για αλλαγή της υφής του πεζοδρομίου και της μορφολογίας του, αλλά και για την καλύτερη σήμανση της αλλαγής χρήσης του χώρου (είσοδοι γκαράζ, ράμπες, φύτευση κλπ.).
Ο αστικός εξοπλισμός τοποθετείται έξω από την ελεύθερη ζώνη όδευσης των πεζών. Έτσι, τηλεφωνικοί θάλαμοι, γραμματοκιβώτια, μικρά δοχεία απορριμμάτων κλπ. τοποθετούνται σε θέση κατάλληλη, ώστε να μην παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Για την επιπλέον ασφάλεια των πεζών θα τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα όπου απαιτείται.

Το έργο της ανάπλασης έχει ήδη δημοπρατηθεί στις 27-9-2016 με ποσοστό έκπτωσης 63,75% και βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ε' Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μια σημαντική πρωτοβουλία
Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Ένα έργο το οποίο χρειαζόταν η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, τελικά μπαίνει μπροστά από την παρούσα Δημοτική Αρχή του Ηλία Αποστολόπουλου. Αν μη τι άλλο δίνουμε συγχαρητήρια.  
Ευελπιστούμε, όλο το όραμα της προσπάθειας να γίνει πραγματικότητα, έτσι ώστε η ζωή των κατοίκων, των επαγγελματιών και όσων διέρχονται από την πλατεία, να γίνει καλύτερη. Άλλωστε, οι φιλοδοξίες του είδους, που στηρίζονται σε σοβαρό, επιστημονικό έργο, έχουν από τη βάση τους τις προϋποθέσεις να επιτύχουν. 

2 σχόλια:

  1. Καλοφάγοτα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δήμαρχε, τελικά υποψιάζομαι ό,τι εσύ "κάτι" ΔΕΝ κάνεις καλά!!
    Τώρα τι φταίει...βρες το σε όσο "δημοτικό χρόνο" σου απέμεινε.
    Δεν "φταίμε" εμείς, που σχολιάζουμε ``ΤΑ Κακώς Κείμενα΄΄, προκαλείς κατά περιόδους...γενικώς!(δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο έργο)
    Θα το συναντήσεις "μπροστά σου" και το "ραντεβού" θα 'ναι δυσάρεστο!!!

    ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή