Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΚΟΛΑΣΗ! Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ...ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις αμερικανικές εισαγγελικές...

αρχές που διερευνούν την υπόθεση της Novartis, η παραίτηση το πρωί της Παρασκευής της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις συζητήθηκαν επί μακρόν σε πολύωρες συνδιαλέξεις με τους εισαγγελείς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς η κ. Ράικου κατείχε ένα μέρος, πλην όμως σημαντικό, των στοιχείων που θεωρούνται κρίσιμα για την έρευνα αναφορικά με τον φαρμακευτικό κολοσσό, υπόθεση - «κορωνίδα της διαφθοράς» κατά τον χαρακτηρισμό της ίδιας της εισαγγελέως.

Σκέλη της έχουν επίσης ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. 

Στην παραιτηθείσα εισαγγελέα Διαφθοράς, οι αμερικανικές αρχές είχαν διαβιβάσει κρίσιμα στοιχεία, αναμένοντας την αξιοποίησή τους. Πηγές μεταφέρουν, δε, την έκπληξη τους για το τι πραγματικά έχει συμβεί, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που είχαν μέχρι χθες με την κ. Ράικου. 

Στην επιστολή παραίτησής της, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η κ. Ράικου παραδέχεται ότι η έρευνα είχε αποδώσει τους πρώτους καρπούς, και σύντομα θα απεδεικνύετο ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας στην Ελβετία, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. 

Η κ. Ράικου υπογραμμίζει το εύρημα περί αντίστοιχων εμβασμάτων από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα για να αποδοθεί πολύτιμο «δώρο» σε αποδέκτες - αξιωματούχους. Στοιχείο που ίσως παρέπεμπε και σε εμβάσματα προς πολιτικά πρόσωπα. Το σύνολο των ποσών ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ. 

Το διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας Documento υπό τον τίτλο «Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο» ώθησε την κ. Ράϊκου στην έξοδο από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η δημοσίευση της φωτογραφίας και του ονόματος της, με καταγγελτικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα, σήμερα Σάββατο, βρίσκει την παραίτησή της στο συρτάρι της Ξένης Δημητρίου. 

Η Ιφιγένεια και τα παράκεντρα εξουσίας 

Η επί σειρά ετών εισαγγελέας Διαφθοράς τονίζει στο κείμενο της προς τον Άρειο Πάγο ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στον βωμό συμφερόντων, ενώ μιλά για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου. 

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η κ. Ράικου δηλώνει ότι αισθάνεται απροστάτευτη θεσμικά, στοχοποιημένη και συκοφαντημένη, καθώς είναι από παράκεντρα εξουσίας που μόνο στόχο έχουν τη συγκάλυψη πράξεων διαφθοράς κρατικών λειτουργών. Διαβλέπει μάλιστα προσπάθεια ακύρωσης του έργου της αλλά και ηθικής της εξόντωσης, προκειμένου κάποιοι να μη διαβούν το κατώφλι της φυλακής.

Χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την κίνηση της ανακρίτριας (σσ: πρόκειται για την ανακρίτρια Διαφθοράς και πρόεδρο Πρωτοδικών Ηλιάνα Ζαμανίκα), η κ. Ράικου εμφανίζεται έτοιμη να παραθέσει σειρά στοιχείων και εγγράφων για την απόδειξη του αντιθέτου: ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί ύστερα από ποινική δίωξη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, και ενώ ήδη εκκρεμούν -με ευθύνη πάντα της Εισαγγελίας- σε βάρος του τρεις ποινικές διώξεις. 

Στην περίπτωση Παπαντωνίου, η κ. Ράικου σημειώνει ότι έχουν αποσταλεί στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των σχετικών δικογραφιών, ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Εκκρεμεί άλλωστε απάντηση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς προς τις ελβετικές αρχές. Παράλληλα, η κ. Ράϊκου έχει ασκήσει προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το «πόθεν έσχες».

Ελευθερία Κόλλια
Newsroom ΔΟΛ (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου