Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ! ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΤΟΡΕΤΑΣ ΠΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟ ΛΥΔΟ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ...

Γράφει η επιμελήτρια και μεταφράστρια της έκδοσης Ντορέτα Πέππα:
Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ως μια απλή επιθυμία να παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές κοινό, το έργο του...

Ιωάννου Λαυρεντίου Λυδού, ένα έργο άγνωστο και λησμονημένο επί αιώνες. Άλλωστε, η συγκεκριμένη παλαιά έκδοση της Λειψίας (βλ. φωτογραφία με την εικόνα του εξωφύλλου, στις πρώτες σελίδες του βιβλίου) υπήρχε στη βιβλιοθήκη μου, λησμονημένη και άγνωστη και για μένα επίσης, αφού δεν είχε τύχει να ερευνήσω ποτέ το περιεχόμενό της. Άρχισα λοιπόν, να διαβάζω το έργο, ώστε να το μεταφράσω στη συνέχεια, πριν από πέντε περίπου χρόνια. Και πολύ σύντομα, ήδη μετά το πέρας των πρώτων σελίδων, συνειδητοποίησα ότι το «Ανθολόγιο» αυτό του Λυδού, όπως το ονόμασα αυθόρμητα, έπρεπε να εκδοθεί, γιατί όλα όσα συμπεριελάμβανε μάς ενδιέφεραν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί!
Πέρα από το γεγονός ότι έβρισκες εκεί μέσα καταγραφές της κίνησης των ουρανίων σωμάτων εκ μέρους των μεγαλυτέρων αστρονόμων της Αρχαιότητας, από διαφορετικές εποχές και περιοχές, υπήρχαν επιπλέον συγκεντρωμένες πληροφορίες, που αναφέρονταν σε περιστατικά «διοσημιών» και σε κωδικούς για την πρόγνωση του μέλλοντος μέσω διαφόρων αρχαιογνωστικών μεθόδων, όπως υπήρχαν και χαμένες θεωρίες μεγάλων φιλοσόφων περί των «φυσικών επιστημών» εκείνης της εποχής: του Επικούρου π.χ., ο οποίος δεν είναι ευρύτερα γνωστός για τις επί των «φυσικών» ανησυχίες του. Αλλά πάνω και πέρα απ’ όλα, βρήκα στον Λυδό την απόλυτη ίσως ιστορική απόδειξη για την επαφή μας με εξωγήινες ή άλλες μορφές ζωής στο απώτατο παρελθόν!
Δε θα επεκταθώ περισσότερο και θα αφήσω τον αναγνώστη να κρίνει μόνος του. Άλλωστε, όσα έχω να πω προσωπικά, τα αναλύω, γράφοντας ένα δεύτερο κατ’ ουσίαν βιβλίο, με τη μορφή συλλογής Παραρτημάτων και με αφορμή το συγκεκριμένο «Ανθολόγιο» του Λυδού, όπως το έχω εγώ ονομάσει. Η μελέτη μου αυτή ξεκινά ήδη μετά το τέλος της μετάφρασης του αρχαίου κειμένου στο παρόν, αλλά επειδή είναι μια έρευνα αρκούντως εκτενής, το δεύτερο μέρος της ολοκληρώνεται στο δεύτερο τόμο της παρούσας βιβλιογραφικής σειράς, η οποία φιλοδοξεί να συμπεριλάβει τελικά όλα τα έργα του Ιωάννου Λυδού.
Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες… καλό ταξίδι και καλή αντάμωση σε κάποιον από τους πολλούς και παράξενους προορισμούς που μας επιφυλάσσει το μέλλον, εδώ ή… αλλού!
                                                                   Ντορέτα Πέππα
                                                                  Δεκέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου