Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ; «ΠΑΡΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ»!!!



ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ! ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ.
«Αρκεί να μείνουμε στο ευρώ κι ας πάνε στο διάολο τα υπόλοιπα», θα έλεγε ο Σαμαράς

«Προσφορές ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων φέρεται να έχουν υποβάλει εγχώριοι και ξένοι ομολογιούχοι σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σε περίπτωση που η εν λόγω πληροφορία επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα έχει επαναγοράσει, έναντι χαμηλού αντιτίμου, περίπου το 50% του δημόσιου χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες πιστωτές, το οποίο αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή από χθες όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Attica Bank και Alpha Bank. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες».

Όλα τα παραπάνω διαβάζουμε από τις Ειδήσεις. Και, όπως είναι γνωστό από προηγούμενες ενημερώσεις, η επαναγορά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να καταβληθεί η επόμενη δόση. 
Κατ' αρχάς, τα 30 δις που θα καταβληθούν για να επαναγορασθεί χρέος 63δις είναι 30:63= ~ 47%, δηλ. "κούρεμα" ~ 53%, δηλ. το ίδιο με το προηγούμενο.
Το ερώτημα είναι γιατί οι «ιδιώτες» που κατέχουν τα 63δις δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο κούρεμα – PSI; Προφανώς διότι ήλπιζαν ότι θα εισπράξουν το 100%. Τώρα βλέπουν ότι, με τα χάλια της ελληνικής οικονομίας, «κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρει».
Ακολούθως, αφού κούρεψαν τα ομόλογα των Ελληνικών τραπεζών κατά 53%, τώρα τις βάζουν να αγοράσουν κι' άλλα ομόλογα, πάλι κουρεμένα κατά 53%. Δηλ. σιγά-σιγά όλα τα Ελληνικά ομόλογα θα περιέλθουν στις Ελληνικές τράπεζες.
Και μετά, θα ακολουθήσει νέο κούρεμα, "για να καταστεί βιώσιμο το χρέος". Δηλ. νέο σφαγείο των τραπεζών κ.ο.κ. 
Τώρα, το πού θα βρουν τα λεφτά οι τράπεζες να αγοράσουν τα ομόλογα είναι ένα άλλο ζήτημα, αφού κατά το γνωστό ανέκδοτο, "Κώλοι υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν".  Προφανώς, τα επιτόκια καταθέσεων θα ανεβούν στα ύψη προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια οι τράπεζες, με αμφίβολα αποτελέσματα. Ήδη, ρεπορτάζ της «Ημερησίας» με
τίτλο «Με ελκυστικά επιτόκια οι τράπεζες ξεκλειδώνουν σεντούκια και θυρίδες», επαληθεύει την άποψη ότι "τα επιτόκια θα ανεβούν στα ύψη".

Υπάρχει βεβαίως και η πηγή μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά πότε θα γίνει; Ζήσε Μάη μου.
Υπάρχει και τρίτη πηγή. "Τα καλά τ' αφήνουμε για το τέλος" που έλεγε κι' ο Αυλωνίτης: Τι λεφτά θα περισσέψουν στις τράπεζες για να πέσουν στην αγορά; ("Σύννεφα μαύρα σύννεφα  κι' εσείς βουνά θλιμμένα").
Εκτός κι' αν οι τράπεζες χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με ...ομόλογα. Κάτι θα σκεφτεί επ' αυτού ο Ι. Στουρνάρας.

Όλα αυτά, για να καταβληθεί η δόση. Μας λένε, δηλαδή, "Πάρτε όλα τα λεφτά από τις τράπεζες, αν θέλετε να πάρετε τη δόση". 
Με αυτό το σκεπτικό, θα κινδύνευαν οι καταθέσεις του κοσμάκη στις τράπεζες.(η 3η πηγή που λέγαμε). Μόνον αυτές είναι δεδομένες για να βάλουν χέρι - να βρουν λεφτά. Θα πείτε, οι καταθέσεις είναι ~ 160δις και τα λεφτά για την επαναγορά 30δις. Ε, απλά, είναι το 20% των καταθέσεων του κοσμάκη. Αυτό το 20% είναι πολύ πιθανό να το αντικαταστήσουν με ομόλογα.

 «Αν βγουν αλήθεια όσα νομίζεις παραμύθια, κι’ αν δυστυχήσεις την πόρτα μου έλα να χτυπήσεις»: Αττίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου